ΕΧΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αθλητική πορεία τριάντα χρόνων

*Με μεγάλη προσφορά στα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της Λάρισας.

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2016 8:19

Το τμήμα βολεϊ της ΕΑΛ γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του και αποτελεί ένα μεγάλο και λαμπρό κομμάτι στην 48χρονη ιστορία της ΕΑΛ.

Γίνονται τα 30χρονα του τμήματος, αφορμή για απολογισμό αλλά και αφετηρία για την έναρξη μιας νέας αθλητικής περιόδου, που φέρνει νέες ελπίδες. Και οι ελπίδες είναι μεγαλύτερες όσο και ο απολογισμός της προηγούμενης περιόδου είναι θετικός και πλούσιος.

Δίνει την αφορμή, για περισυλλογή και ανασκόπηση όλων όσων περάσαν και την ευκαιρία για την ανασύνταξη των δυνάμεων γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν με την είσοδο του τμήματος στον 31ο χρόνο της ζωής του. Πάντοτε το τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ στόχευε και στοχεύει, μέσα από μια αξιοπρεπή παρουσία, να αναδείξει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που προβάλλουν την ΕΑΛ σαν τον κορυφαίο σύλλογο της περιφέρειας στον χώρο του γυναικείου βόλεϊ.

Οι αθλήτριες της ΕΑΛ, πάντοτε με την παρουσία τους στους αγωνιστικούς χώρους, τίμησαν το σύλλογο τους και τη Λάρισα γενικοτέρα και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές στον πανελλήνιο χώρο του βόλεϊ αλλά και τον ευρωπαϊκό. Οι άνθρωποι της ΕΑΛ αισθάνονται διπλά χαρούμενοι, γιατί οι αθλήτριες του συλλόγου, εκτός από το ταλέντο και τη μαχητικότητά τους, συνδυάζουν σεμνότητα και ποιότητα χαρακτήρα και γίνονται ζωντανά πρότυπα για τη νεολαία της πόλης μας. Στέλνουν πάντοτε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον.

Αποτελούν και οι διακρίσεις των αθλητριών της ΕΑΛ, μια ακόμη προσφορά στη νεολαία της Λάρισας, και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο. Μια προσφορά της ΕΑΛ που τόσο ανάγκη έχουν οι νέες και οι νέοι μας σήμερα, αφού πειρασμοί και «σειρήνες» που τους περιβάλλουν, προσπαθούν να τους στρέψουν σε άλλες κατευθύνσεις.

Είναι μια προσφορά της ΕΑΛ στο κοινωνικό σύνολο, που είναι υπεύθυνη για τη σωστή διαπαιδαγώγηση αθλητών-τριών του συλλόγου με βάση τις αρχές του αθλητικού ιδεώδους και του «ευ αγωνίζεσθαι».

Το αθλητικό δυναμικό, δίνει την ευκαιρία στην ΕΑΛ ν’ ανταποκρίνεται πάντοτε με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις στα αθλητικά δρώμενα της Λάρισας. Γιατί πάντοτε η ΕΑΛ ήταν και θα είναι ένας παράγοντας παραγωγής πολιτιστικού και αγωνιστικού έργου.

Το τμήμα βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ ιδρύθηκε το 1986, παίρνοντας μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλίας.

Είναι το νεότερο τμήμα – από τα τέσσερα αθλητικά τμήματα που διατηρεί σήμερα η ΕΑΛ – αλλά και γεμάτο με επιτυχίες και διακρίσεις.

Πρώτες αθλήτριες της ΕΑΛ ήταν οι : Σ. Φαρμάκη(αρχηγός), Κ. Μπικούλη,Α. Χαλάτση,Σ. Πασσιά,Ζ. Μπαλαμούτη,Σ. Δαλαμάγκα,Ε. Κυλινδρή,Μ. Καράτζιου,Ι. Σταβάρα,Α. Νάκα,Β. Χλωρού,Φ. Καρανικολάου,Χ. Στογιάννη,Γ. Κρεμαστά,Ε. Παπαθανασίου.

Ο πρώτος αγώνας που έδωσε η ΕΑΛ για το πρωτάθλημα Θεσσαλίας ήταν στα Τρίκαλα με την αντίστοιχη ομάδα.

16/2/1986 : Τρίκαλα – ΕΑΛ 3-2 σετ(11-15, 11-15, 15-4, 15-6, 15-10).

Προπονητής και για τις δύο αγωνιστικές περιόδους ήταν ο κ. Ν. Γκουλιάκος αλλά σε ορισμένα φύλλα αγώνα, αναφέρονται και οι κ.κ. Ν. Παππάς και Θ. Ματίκας!

Στη συνέχεια - και μέχρι το 1996 – προπονητής ανέλαβε ο κ. Αν. Τζιόντζελης, αναπτύσσοντας το βόλεϊ γυναικών στην πόλη μας σε βάθος, οδηγώντας την ΕΑΛ σε συνεχείς διακρίσεις και άνοδο κατηγοριών μέχρι την Α’ Εθνική(1995).

Σημαντική συμβολή στη δημιουργία του τμήματος γυναικών της ΕΑΛ είχε και ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής κ. Αν. Σαμαράς.

Η ΕΑΛ πράγματι ανέπτυξε και αναπτύσσει το βόλεϊ γυναικών στην πόλη μας σε βάθος. Ανέπτυξε αρχικά τα τμήματα υποδομής (Κορασίδων – Νεανίδων) και έπειτα οι νεαρές αθλήτριες του τμήματος στελεχώνουν και τη γυναικεία ομάδα, τη βιτρίνα του τμήματος. Υπάρχουν σήμερα εν ενεργεία τμήματα Παγκορασίδων – Κορασίδων – Νεανίδων και βέβαια Γυναικών. Στα τμήματα υποδομής του συλλόγου αθλούνται εκατοντάδες  νεαρές αθλήτριες που λαμβάνουν μέρος στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΟΠΕ.

Περιληπτικά μπορούμε να αναφέρουμε τους σταθμούς του τμήματος βόλεϊ γυναικών της ΕΑΛ :

        1990 : Άνοδος στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

        1992 : Άνοδος στην Α2’ Εθνική Κατηγορία.

        1995 : Άνοδος στην Α1’ Εθνική Κατηγορία. Αθλήτριες της ΕΑΛ τότε : Χατζηνίκου, Τρικάλη, Σκανίκα, Δίρβα, Κανακούδη, Γκέκα, Τσιουτζέλη, Γεωργοπούλου, Μυλωνά, Γκονγκουλή, Μπλιάτσιου.

        1996 – 2005 : Συμμετοχή στην Α1’ Εθνική Κατηγορία με επιτυχία και διακρίσεις σ’ αυτή. Παράλληλα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τέσσερις Λαρισαίες αθλήτριες που ξεκίνησαν και αγωνίστηκαν στην ΕΑΛ, αποτέλεσαν τονβασικό κορμό της Εθνικής Ελλάδας βόλεϊ γυναικών! (Ε. Χατζηνίκου, Μ. και Ν. Γκαραγκούνη, Γ. Δίρβα).

        2004 : Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τέσσερις Λαρισαίες αθλήτριες που ξεκίνησαν και αγωνίστηκαν στην ΕΑΛ αποτέλεσαν τον βασικό κορμό της Εθνικής Ελλάδας Βόλεϊ Γυναικών (Ε. Χατζηνίκου, Μ. και Ν. Γκαραγκούνη, Γ. Δίρβα).

        2008 : Άνοδος στην Α1’ Εθνική Κατηγορία, σαν πρωταθλήτρια της Α2.

        2009 – 2011 : Συμμετοχή στην Α1’ Εθνική Κατηγορία.

        2012 – 2016 : Συμμετοχή στην Α2’ Εθνική Κατηγορία.

 Μάλιστα εδώ, πρέπει να τονίσουμε, ότι σε ορισμένες αγωνιστικές περιόδους, η ΕΑΛ ήταν η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ομάδα της περιφέρειας στην Α1 Εθνική Κατηγορία (εκτός Αθήνας – Θεσσαλονίκης).

Επιπλέον τα κορίτσια βόλεϊ της ΕΑΛ για αρκετά χρόνια ήταν οι μοναδικοί εκπρόσωποι της πόλης – απ’ όλα τα αθλήματα – στην Ά Εθνική Κατηγορία.

Επίσης, όλα τα χρόνια ζωής του τμήματος, πλαισιώνεται από αθλήτριες, κατά κύριο λόγο, της πόλης μας, που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής της.

        2000 – 2001 : Έλαβε μέρος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Συνομοσπονδίας και μεγάλη ήταν η επιτυχία της στην Ολλανδία, όπου προκρίθηκαν στους «16» της Ευρώπης.

        2000 – 2001 : Είχε συμμετοχή στο Final – Four του Κυπέλλου Ελλάδος, που έγινε στη Λάρισα.

        Με την Εθνική Ενόπλων, αθλήτριες της ΕΑΛ, έχουν κατακτήσει την τρίτη θέση στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της Βραζιλίας και της Ολλανδίας.

        Επίσης, αξίζουν να αναφερθούν και οι επιτυχίες των κοριτσιών της ΕΑΛ σε σχολικό επίπεδο, μέσα από την ομάδα βόλεϊ του 1ου Λυκείου Λάρισας, αφού και παίκτριες της συγκροτούσαν την ομάδα του σχολείου. Κατέκτησαν τέσσερις πρώτες πανελλήνιες θέσεις, δύο δεύτερες και μια τρίτη. Στο δε παγκόσμιο πρωτάθλημα Λυκείων είχαν τις διακρίσεις :

1994: Γαλλία : 1ο Λύκειο Λάρισας(5η θέση)

1996 : Σλοβακία : 1ο Λύκειο Λάρισας(3η θέση)

         Η γυναικεία ομάδα – φέτος – τερμάτισε στη δεύτερη προνομιούχα θέση, και έλαβε μέρος στα Playoff του πρωταθλήματος για άνοδο στην Α1 Εθνική Κατηγορία.

        Η ΕΑΛ έχει δημιουργήσει την παράδοση να είναι γνωστή στο πανελλήνιο – εκτός από τη γυναικεία ομάδα της –και για τις πολλές παρουσίες και κατακτήσεις τίτλων, και στα τμήματα υποδομής εδώ και δεκαετίες. Δείχνει, σ’ όλα τα χρόνια της ζωής του, το γυναικείο τμήμα βόλεϊ της ΕΑΛ, σπουδαία δείγματα γραφής στον τομέα αυτό.

Φτάνει σχεδόν κάθε χρονιά, στους τελικούς (Final Four) των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, ανά ηλικιακή κατηγορία. Το όνομα της ΕΑΛ έχει συνδεθεί, στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κορασίδων και Νεανίδων, με μετάλλια.

Το γυναικείο τμήμα βόλεϊ της ΕΑΛ πήρε μέρος στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ομοσπονδίας βόλεϊ (ΕΟΠΕ) και πέτυχε τις παρακάτω σημαντικές διακρίσεις, παρουσιάζοντας πάντα μια ολοκληρωμένη ομάδα σ’ όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα :

ΤΜΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ :Πανελλήνια πρωταθλήματα, κατέκτησε τέσσερα χρυσά και τρία αργυρά μετάλλια.

ΤΜΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ :Πανελλήνια πρωταθλήματα, κατέκτησε τέσσερα χρυσά, τέσσερα αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια.

1993 : Η ομάδα Νεανίδων και η ομάδα Κορασίδων της ΕΑΛ αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος!!

2016 : Φέτος οι ομάδες Κορασίδων και Νεανίδων της ΕΑΛ αναδείχτηκαν Πρωταθλήτριες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η δε ομάδα των Νεανίδων κατέκτησε την τρίτη πανελλήνια θέση και η ομάδα Κορασίδων έλαβε μέρος στο “Final 8”του Βορείου ομίλου. Το τμήμα Παγκορασίδων κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο του πρωταθλήματος Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Κανένας σύλλογος στην Ελλάδα – σε όλα τα σπόρ – δεν έχει αυτές τις επιτυχίες στα πανελλήνια πρωταθλήματα σ’ αυτές τις ηλικίες των αθλητών.

Με τις επιτυχίες αυτές των τμημάτων υποδομής της ΕΑΛ, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά, η επί χρόνια φιλοσοφία του συλλόγου, που αφορά στην προώθηση ταλαντούχων αθλητριών στη γυναικεία ομάδα.

Οι παραπάνω διακρίσεις, πιστοποιούν για ακόμα μια φορά, την υπεύθυνη και δημιουργική δουλειά, που γίνεται σε όλα τα τμήματα υποδομής του γυναικείου τμήματος βόλεϊ της ΕΑΛ, όπως και στα αντίστοιχα άλλα τμήματα υποδομής της ΕΑΛ των άλλων αθλημάτων. Και βέβαια αυτές οι επιτυχίες δεν είναι τυχαίες, αλλά αποτέλεσμα σκληρών προσπαθειών αθλητριών, τεχνικής ηγεσίας και διοίκησης.

Πολλές αθλήτριες του τμήματος βόλεϊ της ΕΑΛ, με τις διαδοχικές Πανελλήνιες και Παγκόσμιες επιτυχίες, απέκτησαν «bonus» μορίων για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, και σήμερα είναι φοιτήτριες, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Πολλές δε από αυτές αποφοίτησαν από τα Πανεπιστήμια και σήμερα είναι επιτυχημένες επιστήμονες, πράγμα που γεμίζει με υπερηφάνεια το σύλλογο, δίνοντας κουράγιο σ’ όσους δουλεύουν για την ΕΑΛ, σ’ όσους είναι κοντά της, να κάνουν ακόμα περισσότερο δημιουργικό το έργο τους στο μέλλον.

Αποτελούν πλέον και οι αθλήτριες μέλη της μεγάλης οικογένειας – αθλητών και αθλητριών – που φορέσαν αυτά τα 48 χρόνια τη φανέλα της ΕΑΛ και διακρίνονται σήμερα, σε κάθε τομέα, της επαγγελματικής τους ενασχόλησης.

Από τα τμήματα υποδομής της ΕΑΛ έχουν αξιοποιηθεί και προωθηθεί αρκετά ταλέντα με αξιόλογη σταδιοδρομία, σε ομάδες όλης της Ελλάδας και με πολλές συμμετοχές στα Εθνικά συγκροτήματα.

Η διοίκηση του τμήματος, όλα τα χρόνια, ακολουθεί τη φιλοσοφία, που θέτει σαν στόχο η ομάδα να στηρίζεται στα δικά της κορίτσια, στις δικές της δυνάμεις. Όλα τα χρόνια, τα τμήματα υποδομής αποτελούν τον ιδανικό «αιμοδότη», τη ραχοκοκκαλιά της γυναικείας ομάδας.

Πιστεύουμε ότι και στο μέλλον, οι επιτυχίες των κοριτσιών της ΕΑΛ θα είναι και πάλι σημαντικές, τόσο για τη γυναικεία ομάδα όσο και στα πρωταθλήματα υποδομής Κορασίδων και Νεανίδων, αφού το έμψυχο δυναμικό του τμήματος το πιστοποιεί.

Από την πλευρά του, το Δ.Σ. της ΕΑΛ θέλει να διαβεβαιώσει τη νεολαία της πόλης μας, ότι αξιοποιώντας την εμπειρία της διαδρομής των 48 χρόνων ζωής της, βλέποντας με απόλυτη αισιοδοξία το μέλλον, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στη Λάρισα. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη το «πιστεύω» μας, ότι ο αθλητισμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο διαπαιδαγώγησης της νεολαίας μας. Αφού όλοι στην ΕΑΛ πιστεύουμε πως ό,τι και να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι λίγο, και γι’ αυτό θα προσπαθούμε συνεχώς για κάτι περισσότερο.

ΣΠ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ

Πρόεδρος της ΕΑΛ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass