ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Σερβία-Σλοβενία

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2017 16:35

Την εθνική Ελλάδας του 1987 θυμίζει η Σλοβενία στη «μάχη» με τη Σερβία για τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Τριάντα χρόνια μετά από το έπος της «επίσημης αγαπημένης», όπως τότε τα παιδιά του Κώστα Πολίτη στο ΣΕΦ, οι Σλοβένοι διεκδικούν το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση (Ολυμπιακοί, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) για τη χώρα τους. Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ και πόλο, οι Σλοβένοι δεν έχουν ανέβει ποτέ στο πρώτο σκαλί του βάθρου, παρά μόνο στο υποδεέστερο European League, με την εθνική ανδρών στο βόλεϊ! Και η... Ιστορία ήθελε αυτό να συμβεί στον πρώτο μπασκετικό τελικό σε εθνικό επίπεδο ανάμεσα σε δύο χώρες που κάποτε βρίσκονταν κάτω από την ίδια σημαία!
Συγκεκριμένα, το μοναδικό χρυσό μετάλλιο για ομαδικό άθλημα ήρθε για τη Σλοβενία από την εθνική ανδρών βόλεϊ στο European League το 2015. Σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όμως οι Σλοβένοι μετρούν δύο ασημένια μετάλλια: Συγκεκριμένα η εθνική βόλεϊ των ανδρών αναδείχτηκε ασημένια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2015, όταν ηττήθηκε με 3-0 σετ από τη Γαλλία στον τελικό. Νωρίτερα, ως οικοδέσποινα, το 2004, η εθνική Σλοβενίας του χάντμπολ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η ίδια ομάδα ήταν 4η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χάντμπολ της Ισπανίας το 2013. Στην 7η συμμετοχή της ως ανεξάρτητη χώρα, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Σλοβενία εκπροσωπήθηκε σε ομαδικό άθλημα, μόνο στο χάντμπολ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση (κορυφαία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες). Στο πόλο, οι Σλοβένοι δεν έχουν παράδοση, αντίθετα με τις Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο, από τις χώρες που προέκυψαν από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.
Στο μπάσκετ, η 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, το 2009 ήταν ό,τι καλύτερο είχαν να θυμούνται οι Σλοβένοι μέχρι τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου 2017, όταν απέκλεισαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης 2015 Ισπανία, στον ημιτελικό, στο Σινάν Ερντέμ. Τότε, η σημερινή αντίπαλός της, Σερβία, την είχε αποκλείσει στον ημιτελικό, με την Ελλάδα να της στερεί το βάθρο, καθώς οι Έλληνες διεθνείς υπό τις οδηγίες του Γιόνας Καζλάουσκας κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.
Όποια κι αν είναι πάντως η νικήτρια τη σημερινή νύχτα (21:30, ΕΡΤ-2) στο Σινάν Ερντέμ, Σλοβενία ή Σερβία, θα χαρίσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ ανδρών στη χώρα της, μετά τη διάσπαση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας!
Στο μικρό τελικό αντίπαλοι θα βρεθούν Ισπανία και Ρωσία (17.00).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass