Η FIFA ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΜΕ GREXIT…

«Κίτρινη κάρτα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο

* Πολιτικό θέμα με Σαββίδη, ενώ ο ΠΑΟΚ απειλείται ακόμη και με υποβιβασμό

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2018 22:05
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA Χέρμπερτ Χούμπελ

Σε πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκαν τα έκτροπα στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή, καθώς η είδηση και η φωτογραφία με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο με το περίστροφο στη ζώνη έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Σε γερμανικά ΜΜΕ δε, γίνεται αναφορά σε στενές σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία, με το Spiegel να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα η ταχεία άνοδος του Σαββίδη ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, αυτός και ο Τσίπρας οφείλουν πολλά ο ένας στον άλλο»...

Το θέμα των γεγονότων της Τούμπας απασχόλησε και την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης για τα φαινόμενα που «αμαυρώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να συγκρουστεί με τα οργανωμένα συμφέροντα και τις εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο, να συγκρουστεί με όσα για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε ανέθρεψαν με τον εναγκαλισμό τους με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα είτε απλά ανέχτηκαν», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος για τα όσα συνέβησαν στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

«Η σημερινή κυβέρνηση συγκρούστηκε στην πράξη, όχι στα λόγια. Και τα βήματα που έγιναν είναι σημαντικά», είπε και ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα:

- Με τον ορισμό τακτικών δικαστών για υποθέσεις της αθλητικής δικαιοσύνης.

- Με την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ τόσο με την ελληνική νομοθεσία και τα πρότυπα της FIFA/UEFA.

- Με την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

- Με τη στενή συνεργασία της Πολιτείας με τη FIFA και την UEFA στον τομέα της διαφάνειας και της ισοτιμίας των αγώνων, την άρση του ελέγχου της διαιτησίας από τις ΠΑΕ και την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας στο πεδίο των οικονομικών, τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των ΠΑΕ.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση έκανε αρκετά βήματα, όμως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερα και πιο δραστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως δεύτερες σκέψεις και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Αποφάσεις δύσκολες και σκληρές για κάποιους που επιμένουν να μην δείχνουν τον παραμικρό σεβασμό, στο ίδιο το άθλημα, τον κόπο και την προσπάθεια των αθλητών και φυσικά, στον φίλαθλο κόσμο. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν, με την πολύτιμη και απαραίτητη συμβολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να δώσουμε ένα τέλος στα φαινόμενα που αμαυρώνουν τον ελληνικό αθλητισμό και την εικόνα της χώρας διεθνώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

FIFA: ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ, ΟΜΩΣ ΤΟ GREXIT

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ

 «Δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι αδύνατο» ήταν το μήνυμα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ, χθες στα γραφεία της ΕΠΟ στην Αθήνα.

Ο αξιωματούχος της FIFA ζήτησε από όλους τους θεσμικούς φορείς και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλώντας σε συστράτευση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προειδοποίησε δε ότι η αναφορά του προς τη FIFA θα είναι αυστηρή και εναπόκειται στην παγκόσμια συνομοσπονδία να λάβει την τελική απόφαση.

«Ξεκαθαρίστηκε ότι η Πολιτεία δεν έχει σκοπό να επέμβει στο ποδόσφαιρο. Διακινδυνεύονταν η ασφάλεια όμως, γι’ αυτό πάρθηκε η απόφαση για αναστολή» είπε ο κ. Χούμπελ συμπληρώνοντας πως η Πολιτεία πήρε την απόφαση αυτή για λόγους ασφαλείας.

«Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να παιχθεί με όπλα και με απειλές» τόνισε με αφορμή τα όσα συνέβησαν στην Τούμπα ενώ όταν ρωτήθηκε για τη συγγνώμη του προέδρου του ΠΑΟΚ τόνισε με νόημα: «Δεν θα σχολιάσω τη συγγνώμη του κυρίου Σαββίδη. Είναι στα χέρια του δικαστηρίου τι θα κάνει. Οι πιθανές κυρώσεις είναι πολλές».

Σύμφωνα με τον ίδιο αν οι αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων κριθούν ανεπαρκείς τότε θα υπάρξει παρέμβαση από την FIFA.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Τις πρωτοβουλίες της ΕΠΟ και των φορέων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου περιμένει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της επιτροπής Παρακολούθησης Χέρμπερτ Χούμπερ τόνισε: «Κατέστησα σαφείς στους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση για διακοπή επ’ αόριστον των διοργανώσεων του πρωταθλήματος της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδος, οι οποίοι έγιναν απολύτως κατανοητοί. Πλέον αναμένω και από την ΕΠΟ και τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σειρά πρωτοβουλιών και έγγραφες δεσμεύσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν».

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Εν τω μεταξύ ακριβό αναμένεται να είναι το τίμημα που θα πληρώσει μετά την απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης αρχικά, ο Ιβάν Σαββίδης αλλά και ο ΠΑΟΚ.

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε δίωξη κατά του Ιβάν Σαββίδη για πράξεις που εμπίπτουν σε σειρά διατάξεων του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σιμιτζόγλου διαβίβασε στο Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League τη δίωξη εις βάρος του Ιβάν Σαββίδη και της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για πράξεις που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις διατάξεις των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6, 19 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.

Εφόσον ο ΠΑΟΚ θεωρηθεί υπαίτιος για τη διακοπή είναι ορατός ο κίνδυνος να τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 βαθμών φέτος και 2 του χρόνου για τη διακοπή με βάση τον ΚΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 19 που αφορά στις απειλές επισύρει ποινές από αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση βαθμών έως υποβιβασμό.

Επιπλέον, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ απειλείται με πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ και ποινή απαγόρευσης από τους αγωνιστικούς χώρους από 3 έως 5 χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε σε απολογία αύριο Παρασκευή στο πειθαρχικό όργανο της Super League.

ΑΘΗΝΑ, Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass