ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η Λάρισα μαθαίνει το ράγκμπι

• Π. Κατσουλάρης: «Δεν είναι δύσκολο σαν άθλημα αλλά πρέπει να είσαι καλά προπονημένος γιατί απαιτεί ταχύτητα και δύναμη» • Δημιουργείται και νέα ομάδα στη Λάρισα, εκτός από την Ερασ. ΑΕΛ, από μαθητές του Γαλλικού Ινστιτούτου

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2018 22:00

Ξεκίνησε χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο το διήμερο παρουσίασης του ολυμπιακού αθλήματος του ράγκμπι, που το τελευταίο διάστημα κάνει τα πρώτα του βήματα στη Λάρισα, με τη δημιουργία ομάδας στην Ερασ. ΑΕΛ.

Την παρουσίαση έκανε ο εμπνευστής -δημιουργός και προπονητής της νεοσύστατης ομάδας ράγκμπι στην ερασιτεχνική ΑΕΛ, Παναγιώτης Κατσουλάρης, ενώ από την πλευρά της η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, κ. Χρύσα Βουλγαράκη αποκάλυψε ότι αναμένεται και νέα ομάδα στην πόλη, την οποία θα συγκροτήσουν μαθητές του Γαλλικού Ινστιτούτου, στα πρότυπα του Γαλλικού ράγκμπι.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κατσουλάρης αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του ράγκμπι, στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του αθλήματος, αλλά και στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων. Όπως επισήμανε στην Ελλάδα το ράγκμπι ξεκίνησε το 1983, όταν συγκροτήθηκε η πρώτη ελληνική ομάδα, ωστόσο το άθλημα δεν διαδόθηκε γι’ αυτό και παραμένει ακόμη άγνωστο. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 20 ομάδες, ενώ σε διεθνές επίπεδο το ράγκμπι παίζεται σε 120 χώρες.
Ειδικότερα ο κ. Κατσουλάρης αναφέρθηκε:
-Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  του αθλήματος
«Δεν είναι δύσκολο σαν άθλημα και κυρίως δεν είναι αυτό που φαντάζεται ο κόσμος. Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Δεν είναι αυτό που λέμε αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το ράγκμπι είναι αγγλικό άθλημα και χρειάζεται να είσαι καλά προπονημένος γιατί απαιτεί ταχύτητα και δύναμη.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν απαιτεί συγκεκριμένο σωματότυπο. Ανάλογα με τη θέση, μπορεί ο κάθε αθλητής να είναι από 50 έως 140 κιλά και από 1.40μ. έως 2μ. ύψος. Δεν υπάρχουν στερεότυπα, δηλαδή ότι κάποιος πρέπει να είναι ψηλός, ογκώδης ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να παίξει ο καθένας».
-Στην αγωνιστική τακτική και  τη στρατηγική
«Αντίθετα σαν στρατηγική το ράγκμπι είναι πολύ απαιτητικό γιατί παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Η μία ομάδα έχοντας τη μία πλευρά του γηπέδου προσπαθεί να περάσει στην αντίθετη πλευρά, δίνοντας όμως πάσες μόνο προς τα πίσω και με τα χέρια. Αυτό το στοιχείο κάνει το ράγκμπι ιδιαίτερα στρατηγικό γιατί η κάθε ομάδα προσπαθεί να αναπτύξει το παιχνίδι της με πάσες στην αντίθετη κατεύθυνση. Επίσης μπορείς να δώσεις πάσα μπροστά αλλά με τα πόδια, ωστόσο την μπάλα μπορεί να την πιάσει ή αυτός που την κλότσησε ή όσοι βρίσκονταν πίσω του κατά τη στιγμή του λακτίσματος».
-Στον βαθμό επικινδυνότητας
«Είναι άθλημα επαφής. Δεν θα κρυφτούμε. Όμως δεν είναι επικίνδυνο. Έχει πολύ αυστηρούς κανόνες, ιδιαίτερες και συγκεκριμένες τακτικές προκειμένου να γίνει, για παράδειγμα, ένα τάκλιν το οποίο είναι 100% ασφαλές. Είναι επικίνδυνο όσο και τα άλλα αθλήματα».
-Στην πορεία του αθλήματος  στην Ελλάδα
«Γενικότερα πιστεύω ότι αθλήματα πέρα από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να είσαι σε συγκεκριμένες περιοχές, να προέρχεσαι από συγκεκριμένο χώρο για να ασχοληθείς με το άθλημα. Το ράγκμπι ξεκίνησε από Έλληνες μετανάστες που επέστρεψαν στη χώρα και παιζόταν μόνο και μόνο για δική τους ευχαρίστηση.
Από το 2004 και μετά όταν έγινε η Ελληνική Ομοσπονδία άρχισε να παρατηρείται μία μικρή ανάπτυξη και να δημιουργούνται ομάδες εκτός Αθήνας. Το 2015 η Ομοσπονδία του ράγκμπι διαλύθηκε και το άθλημα υπάγεται στην ΟΧΕ».
-Στις ευρωπαϊκές συμμετοχές  ελληνικών ομάδων
«Το ράγκμπι στην Ευρώπη είναι επαγγελματικό, ενώ στην Ελλάδα ερασιτεχνικό. Επομένως δεν μπορούν να πάρουν μέρος οι ομάδες της Ελλάδας σε διοργανώσεις επαγγελματικού επιπέδου, διότι οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες. Η Εθνική Ελλάδας όμως είχε παρουσία και μάλιστα καλή παρουσία στο εξωτερικό. Είχαμε πάρει μέρος στο προολυμπιακό τουρνουά του 2015 αλλά δεν μπορέσαμε να προκριθούμε».
-Στην ιδέα ίδρυσης ομάδας  ράγκμπι στην Ερασ. ΑΕΛ
«Εγώ ασχολούμαι από το 2009 με το ράγκμπι και ήμουν προπονητής στην ομάδα του Χαϊδαρίου. Τον Σεπτέμβριο ήρθα στη Λάρισα και είχα το μεράκι να δημιουργήσω μία ομάδα εδώ. Ξεκίνησα δειλά-δειλά να βρίσκω άτομα, ήρθα σε επαφή με την ερασιτεχνική ΑΕΛ η οποία μου έδωσε το πράσινο φως και ξεκινήσαμε το τμήμα. Αρχικά ήμασταν 30 άτομα, αλλά τώρα είμαστε 16 αθλητές. Έχουμε δώσει ένα φιλικό και τη νέα σεζόν θα πάρουμε μέρος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα.
-Στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά  του ράγκμπι
«Το ράγκμπι παίζεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Μία ομάδα χρειάζεται 13 αθλητές και μπορούν να γίνουν 8 αλλαγές. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των 40 λεπτών (με 10 λεπτά διάλειμμα). Το ολυμπιακό όμως ράγκμπι παίζεται με επτά παίκτες και σε μορφή τουρνουά, δηλαδή οι ομάδες παίζουν όλους τους αγώνες μέσα σε δύο ημέρες.
Η ομάδα μας θα συνεχίσει τις προπονήσεις, ενώ υπάρχει περίπτωση να πάρουμε μέρος σε τουρνουά μπιτς ράγκμπι που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Καβάλα. Θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ετοιμότητας».
Σήμερα εν τω μεταξύ στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση παρουσίασης του ολυμπιακού αθλήματος του ράγκμπι.
Α.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass