Στον Ρυθμό του Μουντιάλ

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 15:20

Τετράδα με ανοιχτά προγνωστικά

Με δύο παραδοσιακές δυνάμεις και πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες, την Αγγλία και τη Γαλλία, και με δύο ομάδες που από μία φορά στο παρελθόν έχουν βρεθεί στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Βέλγιο (1986) και την Κροατία (1998), θα διεξαχθεί η ημιτελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας. Μια διοργάνωση που εξελίχθηκε σε... ευρωπαϊκή υπόθεση, με τα μεγάλα φαβορί να αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο!

Άλλωστε το... πράγμα για τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου είχε φανεί από νωρίς, από τα προκριματικά κιόλας, όταν Ιταλία και Ολλανδία απέτυχαν να φτάσουν στα γήπεδα της Ρωσίας. Την ίδια αποτυχία «γεύτηκε» και η δις πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Χιλή.

Στο Μουντιάλ οι αποχωρήσεις των υπερδυνάμεων ξεκίνησαν νωρίς και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία δεν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει πέρα από τους ομίλους.

Κι αν στη φάση των ομίλων η Αργεντινή κατάφερε να περάσει με την «ψυχή στο στόμα», στη φάση των «16» βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Και δεν ήταν η μόνη... Μαζί της έφυγαν από τη διοργάνωση η Ισπανία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία.

Κάπου εκεί, μια άλλη πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Ουρουγουάη, άρχισε να κάνει όνειρα, αλλά στα προημιτελικά αποχαιρέτησε κι αυτή. Στην ίδια ακριβώς φάση ήρθε και η αποχώρηση του μεγάλου φαβορί, της Βραζιλίας.

Πλέον, η Γαλλία με το Βέλγιο και η Αγγλία με την Κροατία θα αναμετρηθούν με φόντο τον τελικό της 15ης Ιουλίου και με τα προγνωστικά να είναι ανοιχτά, τόσο για τα ημιτελικά όσο και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μπορεί η Γαλλία να δίνει την εντύπωση πως είναι ένα «κλικ» πιο πάνω από τις υπόλοιπες και η Αγγλία να δείχνει ότι διαθέτει το «ιστορικό μέταλλο» και πως είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει», ωστόσο Βέλγιο και Κροατία είναι δύο από τις ομάδες που παρουσίασαν τα καλύτερα στοιχεία σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί:

Ημιτελική Φάση

Γαλλία – Βέλγιο (10/07, 21:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

Αγγλία – Κροατία (11/07, 21:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα)

«Μικρός» Τελικός (14/7)

(17:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

Τελικός (15/7)

(18:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα).

 

Η Κροατία... Αργεντινή του 1990

Που αναζητά ενέργεια πριν από τη σύγκρουση με την Αγγλία

Η Κροατία διαθέτει εμπειρία, σίγουρα ταλέντο, ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για το μαχητικό της πνεύμα. Όμως υπάρχει κάτι που παραμένει αξιοσημείωτο στην ομάδα της Κροατίας, που έφτασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Η Κροατία έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα που κέρδισε δύο διαδοχικές προκρίσεις στα πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ακολουθώντας τα βήματα της Αργεντινής το 1990, ξεπερνώντας τη Ρωσία, κι έχοντας ήδη πανηγυρίσει τη νίκη επί της Δανίας στην προηγούμενη φάση.

Δίχως άλλο η Κροατία είναι μία από τις πιο προικισμένες ομάδες στη Ρωσία. Δεκατέσσερις παίκτες της ομάδας αγωνίζονται στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), όπως οι Λούκα Μόντριτς και Ματέο Κόβατσιτς στη Ρεάλ Μαδρίτης, Ιβάν Ρακίτιτς στην Μπαρτσελόνα και ο Μάριο Μαντζούκιτς στη Γιουβέντους.

Όταν η Κροατία πέρασε τη φάση των ομίλων με εννέα βαθμούς σε τρία παιχνίδια, τότε άρχισε να δείχνει πλέον ως μία σοβαρή υποψήφια. Αλλά η σπίθα φαίνεται να την έχει ακολουθήσει στα στάδια νοκ-άουτ, όπου εκεί έπρεπε να στηριχθεί περισσότερο στην ανθεκτικότητα, παρά στο ταλέντο της.

«Υπήρχαν στιγμές που μας έλειπε η ενέργεια: 240 λεπτά ποδοσφαίρου σε έξι μέρες είναι πολύ», δήλωσε ο Μόντριτς ο οποίος, όπως ο Μάντζουκιτς και ο Ράκιτιτς, είναι στα τριάντα.

Ο Ντάλιτς, ωστόσο, δήλωσε ότι υπάρχει αρκετή… ενέργεια στη δεξαμενή της Κροατίας.

«Φυσικά υπάρχει κάποια δύναμη για τους Άγγλους , δεν θα σταματήσουμε, θα προσπαθήσουμε να παίξουμε το καλύτερο παιχνίδι μας», είπε. «Έχουμε δύο αγώνες για να παίξουμε, θα τα δώσουμε όλα», τόνισε.

«Ο αγώνας ενάντια στη Ρωσία είναι ακόμα μια νίκη του χαρακτήρα μας, έχουμε νεύρα γερά», δήλωσε ο Κράμαριτς. «Δείξαμε ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Ίσως ο αγώνας δεν ήταν ο πιο όμορφος, αλλά θα τον θυμόμαστε».

 

Γερμανική υπόκλιση  στην Αγγλία

Δύο νίκες ακόμα χωρίζουν την Αγγλία από το όνειρο της πρωτιάς σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ξανά μετά το 1966. Ένα όνειρο που ήρθε πιο κοντά για τους Άγγλους μετά την πρόκριση επί της Σουηδίας (2-0), όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Οι λόγοι για την επιτυχία της Αγγλίας είναι πολύπλοκοι, όπως εξηγεί η FAZ. Στην κορυφή είναι η παροιμιώδης βρετανική ομαδική εργασία. Το μεγάλο αστέρι λείπει. Παρ' όλο που ο Kέιν είναι μέχρι στιγμής με έξι γκολ ο καλύτερος σκόρερ του τουρνουά, είναι ένας επιθετικός που είναι απόλυτα υποταγμένος στο ομαδικό πνεύμα. Μεγάλο μέρος της ομάδας γνωρίζει ήδη ο ένας τον άλλο από τις εθνικές ομάδες νέων. Ο Σαουθγκέιτ δημιούργησε μια ομάδα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιμετωπίσεις. Μία ομάδα ιδιαίτερα συμπαγή με ισχυρή άμυνα. Και φυσικά με την υποστήριξη του τερματοφύλακα.

Με τον 24χρονο Τζόρνταν Πίκφορντ, τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Προσπαθώ να εργαστώ σκληρά για τον εαυτό μου και να δώσω το καλύτερο εαυτό μου στον αγώνα για την ομάδα μου», δήλωσε ο Πίκφορντ.

«Όπου και να τους πάει ο δρόμος ο Σαουθγκέιτ έχει εμφυτεύσει έναν νέο τρόπο σκέψης στους αιώνια απεχθείς Αγγλους», σημειώνει η γερμανική FAZ, καλώντας τον Γερμανό ομοσπονδιακό Γιοακίμ Λεβ να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την Εθνική Αγγλίας από την τηλεόραση.

 

Βέλγιο αξίας 547 εκατ. ευρώ  με όνειρο την κορυφή του κόσμου

Το Βέλγιο έχει καταφέρει να προκαλέσει ήδη μεγάλη αίσθηση στο Μουντιάλ της Ρωσίας, ιδιαίτερα με την εκπληκτική νίκη του εναντίον της Βραζιλίας, το παιχνίδι του και τις αντεπιθέσεις- όνειρο. Στοιχεία που έχουν δημιουργήσει ευφορία στους Βέλγους, οι οποίοι ονειρεύονται, όχι άδικα, ούτε τυχαία, την κορυφή του κόσμου στις 15 Ιουλίου.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από τους παίκτες που αγωνίζονται στη Ρωσία έχουν αξία κατώτερη των τιμών που επικρατούν στη μεταγραφική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική αξία των ένδεκα παικτών, που ξεκίνησαν στο παιχνίδι με τη Βραζιλία, φτάνει τα 547 εκατ. ευρώ.

Η αξία των έντεκα:

Κουρτούα            60 εκατ. ευρώ

Μενιέ     15

Αλντεβάιρελντ     40

Κομπανί                10

Βερτόνχεν            32

Φελαϊνί                 12

Βιτσέλ    18

Σαντλί     10

Ντε Μπρόινε       150

Λουκακού            90

Αζάρ       110

 

Η «κατάρα του Καζάν»... κατάπιε τρεις γίγαντες

Σε ένα Μουντιάλ εκπλήξεων, όπως εξελίχθηκε η διοργάνωση στη Ρωσία, το Καζάν φαίνεται να είναι η πόλη, περισσότερο από κάθε άλλη, η οποία μπορεί να συνδεθεί με την «πτώση των γιγάντων».

Η πρωτεύουσα του Ταταρστάν φιλοξένησε έξι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σε τρεις απ' αυτούς αποκλείστηκαν ομάδες που ήταν φαβορί για την τελική νίκη.

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Ιουνίου, όταν η Νότια Κορέα νίκησε τη Γερμανία (2-0) και σφράγισε τον αποκλεισμό των παγκόσμιων πρωταθλητών. Ακολούθησε η πτώση του Μέσι απέναντι στη Γαλλία (4-3) στα προημιτελικά, ενώ ο τελευταίος "γίγαντας" που δοκίμασε την «κατάρα του Καζάν» ήταν η Βραζιλία. Τα Canarinha νικήθηκαν από το Βέλγιο (2-1) στα προημιτελικά και είδαν το όνειρο ενός έκτου παγκόσμιου τίτλου να τελειώνει.

Γαλλία και Ισπανία μπόρεσαν να ξεφύγουν από τη φήμη του Καζάν, καθώς αμφότερες νίκησαν Αυστραλία (2-1) και Ιράν (1-0), αντίστοιχα.

 

Για 2η φορά στην ιστορία της  η Κροατία στα ημιτελικά

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Κροατία φτάνει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και για δεύτερη φορά στο τουρνουά, καθώς πήρε την πρόκριση στα πέναλτι, αυτή τη φορά στο Σότσι κόντρα στη Ρωσία. Ο κανονικός αγώνας έληξε 1-1, η παράταση 2-2 και στα πέναλτι οι Κροάτες επικράτησαν με 4-3.

Οι Ρώσοι προηγήθηκαν στο 31' με τον Τσερίσεφ, αλλά οι Κροάτες ισοφάρισαν στο 39' με τον Κράμαριτς και είχαν δοκάρι με τον Πέρισιτς στο 60'. Στην παράταση οι Κροάτες ήταν αυτοί που προηγήθηκαν με τον Βίντα στο 101', αλλά οι Ρώσοι ισοφάρισαν με τον Φερνάντες στο 115'.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Σμολόφ απόκρουση

Μπρόζοβιτς        0-1

Τζαγκόεφ            1-1

Κόβασιτς             απόκρουση

Φερνάντες          άουτ

Μόντριτς             1-2

Ιγκνασέβιτς         2-2

Βίντα     2-3

Κουζιάεφ             3-3

Ράκιτιτς 3-4

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ, Κουζιάεφ, Τσερίσεφ (67' Σμολόφ), Ζόμπνιν, Γκολόβιν (102' Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54' Ερόκιν), Τζιούμπα (79' Γκαζίνσκι).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο (97' Κορλούκα), Στρίνιτς (74' Πίβαριτς), Λόβρεν, Ράκιτιτς, Βίντα, Πέρισιτς (63' Μπροζόβιτς), Μόντριτς, Ρέμπιτς, Κράμαριτς (88' Κόβασιτς), Μάντζουκιτς.

 

Η Αγγλία στα ημιτελικά  μετά από 28 χρόνια

Η Αγγλία προκρίθηκε στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2018, για πρώτη φορά μετά το 1990 στην Ιταλία, αφού στα προημιτελικά επικράτησε 2-0 της Σουηδίας. Τα «Τρία Λιοντάρια» προκρίθηκαν δίκαια σε βάρος των Σκανδιναβών, αφού έπαιξαν πολύ καλύτερα και αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν. Σκόρερ των Άγγλων ήταν ο Μαγκουάιρ στο 30' και ο Ντέλε Άλι στο 59' με ισάριθμες κεφαλιές.

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Αντερσον): Όλσεν, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Λάρσον, Έκνταλ, Μπεργκ, Φόρσμπεργκ (65' Όλσον), Κραφτ (85' Γιάνσον), Κλάεσον, Τοϊβόνεν (65' Γκουιντέτι).

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Λίνγκαρντ, Χέντερσον (85' Ντάιερ), Κέιν, Στέρλινγκ (90'+1' Ράσφορντ), Τρίπιερ, Γιανγκ, Ντέλε Άλι (77' Ντελφ).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass