Θετικός, αλλά μικρός ο οικονομικός αντίκτυπος

*ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ SMARTPHONES

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2018 17:11

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει μονοπωλήσει εδώ και ένα μήνα το ενδιαφέρον όλων στη διοργανώτρια Ρωσία, ενώ αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελές για τις βιομηχανίες ζυθοποιίας και τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά ταυτόχρονα επιβράδυνε τις δαπάνες για ορισμένα ακριβά προϊόντα και περιόρισε τις συναλλαγές στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Εκτός από τη συνηθισμένη κατανάλωση των φιλάθλων σε μπίρα και σνακ, το τουρνουά ώθησε επίσης την εγχώρια ζήτηση σε δάνεια για ηλεκτρονικές συσκευές, κυρίως τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα (smartphones). Αντίθετα, οι Ρώσοι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων είδαν τις πωλήσεις τους να έχουν αισθητή μείωση.

Οι οικονομολόγοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι θα είναι τελικά μικρός ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος από το Παγκόσμιο Κύπελλο στην οικονομία της χώρας, προβλέποντας ότι θα είναι οριακός και θα έχει μια ανοδική τάση. Αυτό τείνει να ταιριάζει με τα πρότυπα άλλων χωρών που φιλοξένησαν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αφού πρόκειται για μια πρόσκαιρη ανοδική τάση της οικονομίας, αλλά όχι αρκετή για να έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο σε μια χώρα.

Το τουρνουά, το οποίο ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και τελειώνει την Κυριακή (15/7) με τον τελικό Γαλλία-Κροατία, προσέλκυσε στη Ρωσία περισσότερους από 700.000 ξένους οπαδούς, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους φιλάθλους πλημμύρισαν τους δρόμους των 11 πόλεων που φιλοξένησαν αγώνες.

Η Μόσχα σημείωσε αύξηση 60% στην άφιξη ξένων τουριστών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός επισκεπτών στη ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου να ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Νικολάι Γκουλιάεφ, επικεφαλής του τμήματος αθλητισμού και τουρισμού της Μόσχας.

Όλοι αυτοί οι φίλαθλοι χρειάζεται να στεγαστούν και να έχουν πρόσβαση σε κάποιες ανέσεις. Η Booking.com προειδοποίησε ότι 74% των ακινήτων στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα έχουν κλείσει για αυτό το Σαββατοκύριακο, τις πόλεις δηλαδή που θα φιλοξενήσουν τους δύο τελευταίους αγώνες του Μουντιάλ.

Στα γήπεδα, οι Ρώσοι φίλαθλοι ήταν οι βασικοί καταναλωτές, έχοντας καταβάλει ποσό 12 εκατομ. δολαρίων στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του τουρνουά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Visa. «Οι πωλήσεις μπίρας, μη αλκοολούχων ποτών και σνακ αυξήθηκαν εμφανώς τις πρώτες δύο εβδομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανακοίνωσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Perekrestok.

Στις πόλεις φιλοξενίας των αγώνων, μερικές από τις οποίες δεν έχουν δει ποτέ τόσους πολλούς τουρίστες, οι φίλαθλοι προτιμούσαν κυρίως καφετέριες και μπαρ, φθάνοντας τις προμήθειες μπίρας σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Οι πωλήσεις τηλεοράσεων και «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων σημείωσαν επίσης αύξηση κατά 20% τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επίσης καλά πήγαν και οι πωλήσεις των προϊόντων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά την πολύ καλή πορεία της ρωσικής ομάδας στη διοργάνωση.

Άλλες όμως επιχειρήσεις στη Ρωσία ήταν λιγότερο ενθουσιασμένες από το τουρνουά. Οι πωλήσεις για παράδειγμα νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν τον Ιούνιο σε 11% από 18% τον προηγούμενο μήνα, με τους ειδικούς του κλάδου να κατηγορούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass