Αθλητική Ανασκόπηση 2018 - ΜΕΡΟΣ Α'

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2018 20:43

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Η νύχτα των πιστολιών

Το βράδυ της 11 Μαρτίου του 2018, μία φωτογραφία από το γήπεδο της Τούμπας έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο, με ένα περίστροφο στη ζώνη του, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί έντονα στον διαιτητή κ. Κομίνη για το περίφημο γκολ του Βαρέλα και παράλληλα παροτρύνοντας τους παίκτες του ΠΑΟΚ να αποχωρήσουν. Οι Θεσσαλονικείς βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ και έκανε αστραπιαία τον γύρο του κόσμου. Οι επιπτώσεις για τον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλες και παρά το ότι ήταν σίγουρος για τον τίτλο, τον έχασε μέσα από τα χέρια του.
Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League αποφάσισε για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ την ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και 2 από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου του Ιβάν Σαββίδη σε γήπεδο για τρία χρόνια και πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ ο Λούμπος Μίχελ τιμωρήθηκε με απαγόρευση 90 ημερολογιακών ημερών και πρόστιμο 15 χιλιάδων. Τέλος, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού έδρας για 3 αγωνιστικές και πρόστιμο 63 χιλιάδων ευρώ. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιχείρησε να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, το οποίο όμως την απέρριψε και έκρινε την προσφυγή «απαράδεκτη».

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ
Είχε προηγηθεί το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, που δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω του τραυματισμού του προπονητή των «ερυθρολεύκων» Όσκαρ Γκαρσία, από ένα ρολό χαρτί. Ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, με τον αγώνα να κατακυρώνεται υπέρ του Ολυμπιακού (0-3).
Η έφεση που έκανε ο ΠΑΟΚ εκδικάστηκε την Παρασκευή, με την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ να συνεδριάζει, για την απόφαση, το Σάββατο. Μετά από ένα μαραθώνιο δέκα ωρών, η τιμωρία άλλαξε: το -3 πήγε περίπατο, όπως και η απουσία του κόσμου από την Τούμπα, παρέμεινε ωστόσο το 0-3 υπέρ του Ολυμπιακού!
Η ΑΕΚ «ξύπνησε» την Κυριακή στο +2 από τον ΠΑΟΚ, ενώ είχε κοιμηθεί στο +5.

 

ΕΝΑΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Ο αγώνας ήταν, πλέον, ένας τελικός για το πρωτάθλημα (25η αγωνιστική). Η ΑΕΚ ήθελε ακόμα και την ισοπαλία, ενώ ο ΠΑΟΚ μόνο τη νίκη. Ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε κόρνερ, ο Βαρέλα σηκώθηκε πρώτος μέσα στην περιοχή και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά στη φάση υπήρχε και ο εκτεθειμένος Μαουρίσιο που μπέρδεψε τους διαιτητές.
Ο βοηθός Ποντίκης δεν έδειξε οφσάιντ, ούτε πήγε προς τη σέντρα. Ο Κομίνης πήγε κοντά στον βοηθό και ύστερα από διαβουλεύσεις αποφάσισε να μη μετρήσει το γκολ. Και τότε άρχισαν όλα.
Πρώτος όρμησε ο Μίχελ, που είπε στον Κομίνη το περίφημο «τελείωσες» και μετά μπούκαρε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Οι άνθρωποι της ασφάλειάς του προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μακριά. Ο Σαββίδης απαιτεί να αποχωρήσει η ομάδα και στη συνέχεια βγάζει το μπουφάν για να φανεί τότε… το πιστόλι.

 

ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ
Το συγκεκριμένο απόσπασμα: ‘Στο 89ο λεπτό του αγώνα μετά από επίτευξη τέρματος της γηπεδούχου ομάδας αρχικά ύψωσα το χέρι μου υποδεικνύοντας παράβαση οφσάιντ και μετά από διαβουλεύσεις με τον β’ βοηθό αν το γκολ είναι έγκυρο ή μη, (οφσάιντ ή όχι) αποφάσισα την κατακύρωσή του. Προτού ανακοινώσω την απόφασή μου εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο βίαια ο κύριος Σαββίδης Ιβάν με τη συνοδεία ατόμων της προσωπικής του ασφάλειας και ζητούσε από την ομάδα του να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Κατόπιν κατευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο της ΑΕΚ κύριο Βασίλη Δημητριάδη τον οποίο απώθησε βίαια.
Ταυτόχρονα ο δηλωθείς ως τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ κύριος Λούμπος Μίχελ με πλησίασε απειλητικά και μου είπε. «You are finished today». Μετά από αυτά τα γεγονότα αποφάσισα να εισέλθουμε στο χώρο των αποδυτηρίων διότι η κατάσταση που επικρατούσε απαγόρευε την ομαλή συνέχιση του αγώνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στα αποδυτήρια ο εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου μού δήλωσε ότι: Μετά τη βίαιη είσοδο του κύριου Σαββίδη ο οποίος οπλοφορούσε και τα όσα επακολούθησαν μαζί με τους συνοδούς του στον αγωνιστικό χώρο (τα οποία αναγράφονται παραπάνω) εμείς ως ΑΕΚ αδυνατούμε να εισέλθουμε στον αγωνιστικό χώρο λόγω μεγάλης έντασης και ανασφάλειας και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας μας είναι τρομοκρατημένοι από τα ανωτέρω γεγονότα. Κατόπιν όλων των παραπάνω αποφάσισα την οριστική διακοπή του αγώνα ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των ομάδων ότι την στιγμή εκείνη το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της γηπεδούχου ομάδος».

 

 

Σοκ στον αθλητικό κόσμο της Λάρισας από τον άγριο ξυλοδαρμό του διαιτητή Θ. Τζήλου

Το 2018 αποχαιρέτησε την αθλητική Λάρισα με ένα θλιβερό συμβάν. Το πρωί της 19ης Δεκεμβρίου (ημέρα Τετάρτη) ο διεθνής διαιτητής Θανάσης Τζήλος δέχθηκε μαφιόζικη επίθεση, έξω από την οικία του και λίγο πριν μεταβεί στον χώρο εργασίας του, από τρεις κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν και τον άφησαν αιμόφυρτο στον δρόμο. Ήταν ένα πρωτοφανές περιστατικό στα χρονικά του λαρισινού ποδοσφαίρου που προκάλεσε σοκ στον αθλητικό κόσμο της Λάρισας αλλά και πανελλήνια.
Ο άτυχος διαιτητής διακομίσθηκε αμέσως με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, με χτυπήματα στο κεφάλι και το δεξί γόνατο. Οι γιατροί έκαναν λόγο για στοχευμένα χτυπήματα. Ευτυχώς όμως για τον Θανάση Τζήλο τα τραύματά του δεν ήταν πολύ σοβαρά. Ο εργαστηριακός έλεγχος ήταν αρνητικός και ο Λαρισαίος διαιτητής νοσηλεύτηκε στο τμήμα βραχείας νοσηλείας, οπού την επομένη πήρε εξιτήριο.
Με αφορμή το θλιβερό συμβάν, η ΕΠΣΛ ανέβαλε κάθε προγραμματισμένη ποδοσφαιρική δραστηριότητα στον νομό τις ημέρες εκείνες, ενώ παράλληλα διακόπηκε το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκ λόγω αποχής των διαιτητών σε ένδειξη συμπαράστασης στον Θανάση Τζήλο.
Την άνανδρη επίθεση κατά του Θανάση Τζήλου καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, η ΕΠΟ, η Super League, η ΠΑΕ ΑΕΛ, η ΠΑΕ Απόλλων Λάρισας καθώς επίσης και άλλες ΠΑΕ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος βρέθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη Λάρισα και επισκέφτηκε τον Λαρισαίο διαιτητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ενώ παράλληλα είχε συνάντηση, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΕΠΣΛ, κ. Μπουχλαριώτη και με τον αστυνομικό διευθυντή Λάρισας, κ. Σκριάπα. Στη Λάρισα βρέθηκαν επίσης τα μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ κ. Χουάν Αντόνιο Φερνάντεζ Μαρίν και Λιφ Λίντμπεργκ.

 

 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η καρατέκα Ελένη Χατζηλιάδου

Η Ελληνίδα καρατέκα, Ελένη Χατζηλιάδου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαδρίτης, καθώς επικράτησε στον τελικό των +68 κιλών της Αγιούμι Ουεκούσα από την Ιαπωνία.

 

 

Συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Στον εναρκτήριο αγώνα των Μπακς έναντι των Σάρλοτ Χόρνετς στις 17 Οκτωβρίου 2018 ο Αντετοκούνμπο σημείωσε 25 πόντους, 18 ριμπάουντ και 8 ασίστ, σκοράροντας τους 2 τελευταίους πόντους της ομάδας του με ελεύθερες βολές και δίνοντας τη νίκη στους Μπακς με 113–112. Στον 4ο αγώνα του πρωταθλήματος σημείωσε το 10ο τριπλ νταμπλ της αθλητικής του σταδιοδρομίας, με 32 πόντους, 18 ριμπάουντ και 10 ασίστ και παράλληλα έγινε ο μοναδικός παίκτης μαζί με τον Ουίλτ Τσάμπερλαϊν (πρωτάθλημα 1964-1965) ο οποίος κατά τους 4 πρώτους αγώνες σημείωσε τουλάχιστον 25 πόντους και 15 ριμπάουντ σε κάθε αγώνα. Στις 4 Νοεμβρίου σημείωσε νέο τριπλ νταμπλ με 26 π., 15 ρ. και 11 ασ., στην νίκη των Μπακς επί των Σακραμέντο Κινγκς με 144-109.

 

 

Ο ΠΑΟΚ κυπελλούχος Ελλάδος για το 2018
Κέρδισε 2-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ

Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδος το 2018 (για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν) κερδίζοντας 2-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το γκολ του Βιεϊρίνια από εκτέλεση φάουλ στο 65’ νίκησε τον Μπάρκα (που είχε αποκρούσει πέναλτι του Πρίγιοβιτς) και άνοιξε τον δρόμο της νίκης για την ομάδα του Λουτσέσκου. Ο Πέλκας σφράγισε την επιτυχία των Θεσσαλονικέων στις καθυστερήσεις (90’+2’) κι αφού νωρίτερα είχαν αποβληθεί οι Μαουρίσιο και Βράνιες.

 

 

Χρυσός ξανά ο Λευτέρης Πετρούνιας

Άλλη μια ολόχρυση σελίδα στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής «έγραψε» ο Λευτέρης Πετρούνιας τον Νοέμβριο του 2018, καθώς κατέκτησε για 3η συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο των κρίκων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Έλληνας αθλητής πρώτευσε με 15.366 βαθμούς και στην Ντόχα, παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στον αριστερό ώμο.
Ταυτόχρονα έγινε ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα που έχει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο, αλλά έγινε κι ένας από τους τρεις αθλητές σε όλη την ιστορία της ενόργανης, που έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Παράλληλα διεύρυνε το εκπληκτικό αήττητο σερί του, αφού επί 2,5 χρόνια νικάει σε όλους τους αγώνες που έχει εμφανιστεί. Αυτό ήταν το 9ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στους 9 τελικούς μεγάλων διοργανώσεων, που έχει εμφανιστεί από το 2015 και μετά.
Επίσης τον Αύγουστο του 2018 ο Πετρούνιας αναδείχθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητής Ευρώπης με 15.466 βαθμούς στον τελικό των κρίκων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του ιταλού Γιούρι Kέκι.

 

 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εντυπωσιάζει στο Τορόντο

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία στο Τορόντο. Ο 20χρονος τενίστας, νίκησε τον Αύγουστο τέσσερις αντιπάλους του Top 10 για να φτάσει στον πρώτο του Masters τελικό και να ηττηθεί ανήμερα των γενεθλίων του (12 Αυγούστου) από τον Ράφα Ναδάλ.
Με τις επιτυχίες του σε βάρος των Τιμ (Νο.8), Τζόκοβιτς (Νο.10), Ζβέρεφ (Νο.3), Άντερσον (Νο.6) έγινε ο νεαρότερος τενίστας στην ιστορία της ATP που «λυγίζει» τέσσερα μέλη της πρώτης δεκάδας σε ένα τουρνουά!
Ο Καρδιτσιώτης τενίστας είναι ο μόνος Έλληνας που έχει μπει στους 100 καλύτερους τενίστες και ο πρώτος (και μέχρι σήμερα ο μοναδικός) που κατέκτησε τίτλο Γκραν Σλαμ της περιόδου Όπεν στην κατηγορία εφήβων. Έχει κερδίσει συνολικά πέντε τίτλους ITF singles Futures καθώς και έξι ITF τίτλους Futures στο διπλό.

 

 

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ μετά από 24 χρόνια

Η ΑΕΚ κατακτά το 2018 το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια, σημειώνοντας την καλύτερη αμυντική επίδοση από καταβολής της Α’ Εθνικής, δεχόμενη μόλις 12 τέρματα.
Το πρωτάθλημα χαρακτηρίστηκε από πολλές διακοπές αγώνων, αποφάσεις δικαστηρίων και αφαιρέσεις βαθμών στα χαρτιά, που επηρέασαν την τελική κατάταξη των ομάδων. Με αφορμή την ένοπλη είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο κατά την 25η αγωνιστική, η κυβέρνηση διέκοψε τη διεξαγωγή του στις 12 Μαρτίου, ενώ η FIFA απείλησε να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το πρωτάθλημα πήρε άδεια να συνεχίσει στις 27 Μαρτίου. Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στη χειρότερη θέση (11η) της ιστορίας του, αντιμετωπίζοντας τεράστια οικονομικά προβλήματα.

 

 

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γαλλία μετά από 20 χρόνια

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της κατέκτησε στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 η εθνική Γαλλίας, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» της Μόσχας.
Σε έναν από τους πιο «γεμάτους» τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης, οι «τρικολόρ» είχαν αποτελεσματικότητα, ποιότητα και αρκετή δόση τύχης για να επαναλάβουν τον άθλο του 1998.
Το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς στο 18’ «απαντήθηκε» από τον Πέρισιτς στο 28’, αλλά στη συνέχεια το πέναλτι του Γκρεζμάν στο 38’ (καταλογίστηκε με τη βοήθεια του VAR) και τα γκολ του Πογκμπά (59’) και του Μπαπέ (65’) έδωσαν το τρόπαιο στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, πριν ο Μάντζουκιτς διαμορφώσει το τελικό σκορ στο 69’.
Ο τελικός της Μόσχας πέρασε στην ιστορία με σημαντικά ορόσημα. Καταρχήν, ήταν ο δεύτερος πιο παραγωγικός τελικός στην ιστορία, 60 χρόνια μετά την παράσταση της Βραζιλίας του Πελέ και το 5-2 επί της Σουηδίας. Με 4-2 είχε ολοκληρωθεί και ο τελικός του Γουέμπλεϊ το 1966, ανάμεσα στην Αγγλία και Δυτική Γερμανία, αλλά μετά από παράταση.
Επίσης, το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς είναι το πρώτο που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό Μουντιάλ, όπως φυσικά και η χρήση του VAR (που άλλωστε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Ρωσίας). Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος έγινε ο τρίτος στην ιστορία, μετά τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Μάριο Ζαγκάλο, που κατέκτησε το τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass