Ο Λαρισαίος Νίκος Πιτσίλκας αυτόπτης μάρτυρας στην επίθεση κατά του Λουίτζι Λαμόνικα

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2020 22:01

Η βία δεν έχει πρόσωπο και χτυπάει σε όλες τις διοργανώσεις. Τελευταίο κρούσμα η επίθεση στον Ιταλό διαιτητή Λουίτζι Λαμόνικα (στο ταξί που επέβαινε με τους δύο συναδέλφους του, τον παρατηρητή διαιτησίας και βέβαια τον οδηγό του ταξί) μετά το τέλος της αναμέτρησης Παναθηναϊκού-Μπαρτσελόνα για την Ευρωλίγκα.

Παρατηρητής διαιτησίας ήταν ο Λαρισαίος διεθνής παρατηρητής διαιτησίας Νίκος Πιτσίλκας που έγινε αυτόπτης μάρτυρας στο συγκεκριμένο συμβάν καθώς επέβαινε στο ταξί των τριών διαιτητών. Το ταξί κατευθυνόταν από το ΟΑΚΑ προς το κέντρο της Αθήνας αφού οι διαιτητές έμειναν σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ο Λουίτζι Λαμόνικα μίλησε για την επίθεση στη Gazzetta dello Sport αλλά έκανε και μια ανάρτηση στο Facebook ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Ρώμης, περιμένοντας την εσωτερική πτήση για να γυρίσει στην πόλη του.
Ορισμένα από αυτά που ανάρτησε στο Facebook:
«Σε σχέση με ό,τι συνέβη σε μένα και τους άλλους διαιτητές, τον Νταμίρ Γιαβόρ (σ.σ. Σλοβένος) και τον Εμίν Μόγκουλκοτς (σ.σ. Τουρκία) , χθες το βράδυ, μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα και αναφορικά με όσα γράφτηκαν στην Ιταλία, που τοποθέτησαν ως πηγές τα ΜΜΕ από την Ελλάδα, παίρνω αφορμή για να σας δώσω τη δική μου οπτική των γεγονότων, έχοντας ήδη λάβει πολλά μηνύματα συμπαράστασης.
Όσον αφορά στο περιστατικό, αυτά συνέβησαν με λίγα λόγια. Δεχθήκαμε επίθεση από δύο άτομα, που επέβαιναν σε μηχανή, δίχως όμως αυτή να έχει πινακίδα. Δεν μπορούσαμε να τους αναγνωρίσουμε γιατί είχαν κράνη στο κεφάλι, χτύπησαν το ταξί στο οποίο ήμασταν. Όπως εμείς, έτσι κι ο οδηγός τρόμαξε πάρα πολύ απ’ όσα έγιναν.
Κολλήσαμε στην κίνηση, γυρνώντας προς το ξενοδοχείο μετά το παιχνίδι, σχεδόν 45’ μετά την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Μετά την άφιξη των Αρχών, από τη στιγμή που οι βάνδαλοι έσπασαν το τζάμι του ταξί, μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο, για να βεβαιωθούμε ότι τα θραύσματα γυαλιού που έπεσαν πάνω μου, δεν είχαν προκαλέσει σοβαρή ζημιά.
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μας είπαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα και το ίδιο βράδυ με έστειλαν στο ξενοδοχείο».
Ο Λαρισαίος πρώην διεθνής διαιτητής Νίκος Πιτσίλκας έχει ζήσει κρούσματα βίας ως Έλληνας διαιτητής μπάσκετ (ποιος δεν θυμάται τους αγώνες Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού που πετούσαν πέτρες, ξύλα, σιφώνια) αλλά σίγουρα ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία αυτό που γνώρισε ως παρατηρητής διαιτησίας και μάλιστα κορυφαίας συλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης της Ευρωλίγκα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Πιτσίλκας που ήταν στην μπροστινή θέση δίπλα από τον οδηγό (οι τρεις διαιτητές κάθονταν στις πίσω θέσεις) ήταν αυτός που κράτησε την ψυχραιμία του έχοντας γνώση τι συμβαίνει στα ελληνικά γήπεδα.
Ο Πιτσίλκας αμέσως πήρε τηλέφωνο την αστυνομία αλλά και το νοσοκομείο για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις στο Λαμόνικα. Προσπάθησε να ηρεμήσει τους τρεις διαιτητές, ενώ τους εξήγησε ότι δυστυχώς όλοι είχαν συμβάντα σε γήπεδα που αγωνίζονταν σε ελληνικά αλλά και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια ύστερα από τον διαμελισμό της Σερβίας και αναμετρήσεις Σέρβικων και Κροατικών ομάδων.
Ο Πιτσίλκας δεν υπέστη κανένα τραυματισμό καθώς τα θραύσματα από το οπίσθιο μέρος του παρμπρίζ χτύπησαν αυτούς που κάθονταν στις πίσω θέσεις (ιδιαίτερα τον Λαμόνικα που φώναξαν το όνομά τους οι δράστες), αλλά σίγουρα το ψυχολογικό σοκ εκείνης της στιγμής όχι μόνο για τους τρεις διαιτητές αλλά και για τον Λαρισαίο διεθνή παρατηρητή διαιτησίας και τον οδηγό του ταξί ήταν μεγάλο.
Θα κλείσουμε με αυτά που είπε ο Λαμόνικα: «Μετά την κακή περιπέτεια που είχα , μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που έχω πει εδώ και χρόνια στις διάφορες συναντήσεις με ομοσπονδίες και νέους διαιτητές: Ολοι μαζί δουλεύουμε για να διατηρήσουμε το πιο όμορφο άθλημα στον κόσμο όσο το δυνατόν πιο μακριά και λιγότερο μολυσμένο από τέτοιου είδους ενέργειες. Αν το κάνουμε όλοι μαζί, οι διαιτητές, οι αθλητές, οι σύλλογοι, οι δημοσιογράφοι, οι φίλαθλοι, τότε θα χτίσουμε κάτι καλύτερο στο άθλημα για τις επόμενες γενιές».

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass