Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΔΥΤΡΙΑ MASTER DIVER ΛΙΑ ΡΟΓΓΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ

Βουτιά στον υποβρύχιο Παρθενώνα

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Δημοσίευση: 15 Αυγ 2020 21:18

«Ελεύθερε άνθρωπε, πάντα θα λατρεύεις τη θάλασσα! Η θάλασσα είναι ο καθρέφτης σου «διαλογίζεσαι την ψυχή σου».


Τα λόγια του Γάλλου ποιητή C. Baudelaire ήρθαν στο μυαλό της δύτριας (master diver) περιφερειακής συμβούλου της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας Λίας Ρογγανάκη μετά τα εγκαίνια του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου της χώρας στην Αλόννησο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον πρώτο επισκέπτη, τον γνωστό τραγουδιστή Σάκη Ρουβά.
Τι αλλάζει όμως για τη Θεσσαλία με αυτό το υποθαλάσσιο μουσείο;
Η Λία Ρογγανάκη μας λέει: «H χώρα μας, με το απέραντο γαλάζιο, είναι άγνωστη καταδυτικά. Και αυτό γιατί η κατάδυση αναψυχής δεν επιτρεπόταν παντού εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Στην προσπάθεια προστασίας τους απομόνωσαν τον υποθαλάσσιο πλούτο από τους επισκέπτες δύτες. Μέχρι που ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η δημιουργία του πρώτου υποβρύχιου μουσείου και άνοιξε ο δρόμος για την τουριστική και πολιτιστική αξιοποίηση του βυθού.
Το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, αποτελεί ένα πραγματικό αρχαιολογικό θαύμα. Έναν υποβρύχιο Παρθενώνα, που μπορούμε να επισκεφτούμε χάρη στο όραμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Και ενώ για τους αρχαιολόγους είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής αρχαιότητας, για τους δύτες αποτελεί μια μοναδική βουτιά στον 5ο αιώνα π.Χ. Ένας υποβρύχιος προορισμός μοναδικής ομορφιάς και περιπέτειας, καθώς μια σπάνια συγκέντρωση αμφορέων που ξεδιπλώνεται μπροστά σου σε μαγνητίζει.
Βρίσκεσαι στο σκηνικό μιας τραγωδίας και μπορείς να δεις κάτι τόσο αθέατο για χιλιάδες χρόνια!
Απομεινάρια της ιστορίας σε εξαιρετική κατάσταση που αναμιγνύονται με την ομορφιά της θάλασσας, καθιστούν την επίσκεψη στο υποβρύχιο μουσείο καλύτερη από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο. Τα συναισθήματα που σου προκαλεί δεν μπορούν να αποτυπωθούν με λέξεις στο χαρτί. Τελικά αναδύεσαι με μια γεύση από την ελληνική ιστορία.
Δίκαια λοιπόν με το μουσείο αυτό καθιερώνεται η Ελλάδα στον χάρτη του παγκόσμιου καταδυτικού τουρισμού. Επιτέλους αποκτά ένα μοναδικό προορισμό στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού, την Αλόννησο και το ναυάγιο της Περιστέρας.
Ο βυθός, η επαφή με το νερό και η περιήγηση σε ένα ναυάγιο καλυμμένο με άμμο και κρυμμένο για 2.500 περίπου χρόνια, διεγείρει τη φαντασία και σε αφήνει εκστασιασμένο σε έναν κόσμο που ηχεί μόνο ηρεμία. Δεν θα υπάρξει άνθρωπος που θα προσπεράσει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια τέτοια αποκάλυψη και να απολαύσει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας. Άλλωστε όποιος σέβεται την ιστορία εξουσιάζει το μέλλον! Μια κατάδυση σε ένα υποβρύχιο μουσείο που μας διδάσκει πως καθήκον μας απέναντι στην ιστορία είναι να την ξαναγράψουμε! Μια βουτιά στην ελπίδα για το μέλλον!
*Πιστεύεις ότι θα αλλάξει το υποθαλάσσιο αυτό μουσείο την ιστορία ενός μικρού νησιού όπως είναι η Αλόννησος που είχε τη μικρότερη επισκεψιμότητα από τα υπόλοιπα νησιά των Βορείων Σποράδων;
«Όταν λέμε αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού εννοούμε Επισκέψιμους Ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (EEAX), νεότερα αλλά και παλαιότερα ναυάγια, Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα και Καταδυτικά Πάρκα. Όλες οι παραπάνω υδάτινες περιοχές επιλέγονται από τους επισκέπτες-τουρίστες για να πραγματοποιήσουν κατά τις διακοπές τους ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, ή περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του.
Στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στα αρχαία δηλαδή ναυάγια που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και μάλιστα σε μικρό βάθος, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης που συνδυάζει τον θαλάσσιο πλούτο με την ιστορία και μπορεί να δώσει νέα πνοή στην καταδυτική αγορά.
Μπορεί η Αλόννησος να γίνει προορισμός απλών δυτών αλλά και καταδυτικής κρουαζιέρας (live abroad) στην Ελλάδα, που δίνει τη δυνατότητα στους τουρίστες να διανυκτερεύουν σε κάποιο κρουαζιερόπλοιο και να επιδίδονται παράλληλα στην αγαπημένη τους ενασχόληση.
Πρόκειται για ένα τουριστικό προϊόν, άκρως δημοφιλές στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα στην Ερυθρά Θάλασσα και υψηλής κερδοφορίας. Στην περίπτωση της χώρας μας μάλιστα παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης χάρη στην πληθώρα των καταδυτικών προορισμών που διαθέτει και του πλούσιου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος».
*Είστε δύτρια, αλήθεια πώς είναι η αίσθηση ενός δύτη;
«Η θάλασσα είναι ο καθρέφτης σου, «διαλογίζεσαι την ψυχή σου». Αγναντεύοντας τη θάλασσα βλέπεις όλους τους χρωματισμούς του μπλε που μπορείς να φανταστείς και μαγνητίζεσαι. Νιώθεις μια έλξη να βρεθείς στην αγκαλιά της, ετοιμάζεις τον εξοπλισμό σου και είσαι έτοιμος να εξερευνήσεις έναν νέο κόσμο, διαφορετικό από ό,τι έχεις γνωρίσει, έναν κόσμο μαγικό.
Βυθίζεσαι μέσα της, αφήνοντας πίσω σου όσα σε απασχολούν. Από τη στιγμή που θα κατέβεις στον βυθό είσαι μόνος στην απόλυτη ησυχία . Οι ήχοι της επιφάνειας είναι πολύ μακριά και δεν ακούς τίποτα άλλο παρά μόνο την αναπνοή σου. Ξεχνάς την αίσθηση της βαρύτητας, αφήνεις τη θάλασσα να σε αγκαλιάσει, νιώθεις ελεύθερος, έχεις την αίσθηση ότι πετάς και βλέπεις μπροστά σου να ξανοίγεται ένας άγνωστος, θαυμαστός κόσμος. Ο χρόνος αποκτά άλλο νόημα και το μόνο που έχει σημασία είναι να αναπνέεις.
Κάπου εκεί ανάμεσα στα χρώματα, στα φυτά και τα ψάρια, νιώθεις ότι είσαι κι εσύ ένα από τα πλάσματα του βυθού. Και τότε μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιήσεις τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή. Μένεις μόνος σε ένα αργό κόσμο, με εικόνες σπάνιας ομορφιάς, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τον βυθό και τον εαυτό σου.
Η κατάδυση δεν είναι μόνο ένα χόμπι, καταλήγει να γίνει τρόπος ζωής. Αποκτάς θετικές συνήθειες, σκέφτεσαι σαν δύτης και δρας σαν δύτης. Ανακαλύπτεις ένα απέραντο βασίλειο, το οποίο αξίζει να το σεβαστείς ,να το αγαπήσεις και να καταλάβεις πραγματικά τι κρύβεται μέσα του».
*Μετά τα εγκαίνια ήσουν η πρώτη που έκανες κατάδυση… Πώς σου φάνηκε;
«Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό γιατί δεν θα έβλεπα αυτή την εικόνα του βυθού με τους πολυάριθμους αμφορείς μαζεμένους και πραγματικά ήταν μια βουτιά σε άλλη εποχή. Αυτό που πραγματικά θέλει ένας δύτης. Μόνος μαζί με τον βυθό μπορείς να πηγαίνεις νοερά σε άλλες εποχές που σου θυμίζουν τα ναυάγια.
Αυτό το ναυάγιο θα έχει την υπογραφή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και κάτι θα υπάρχει σε ένα σημείο του που θα θυμίζει την ανάδειξή του όσα χρόνια και αν περάσουν».


«ΧΡΥΣΗ ΠΗΓΗ» ΕΣΟΔΩΝ
Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού θεωρείται «χρυσή πηγή εσόδων παγκοσμίως».
Σύμφωνα με στοιχεία του κ. Γιάννη Μωραΐτη, μέλος του νεοσύστατου Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδος στο αιγυπτιακό Σαρμ Ελ Σέιχ, υπάρχουν πάνω από 40 καταδυτικά κέντρα τα οποία επισκέπτονται 6.000 και πλέον δύτες με τα 200 καταδυτικά σκάφη που υπάρχουν διαθέσιμα και αφήνουν έσοδα που ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ενδεικτική είναι και η περίπτωση της Μάλτας, μιας χώρας που έχει δημιουργήσει αμέτρητα τεχνητά ναυάγια για να ενισχύσει την καταδυτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα η τελευταία να εισφέρει 27% στο ΑΕΠ της χώρας. Αντιστοίχως και η Κροατία η οποία μέσα σε 4 χρόνια από το 2006 έως το 2010 γνώρισε μια τεράστια αύξηση στον καταδυτικό της τουρισμό -της τάξεως του 270% με αποτέλεσμα να ενισχυθεί αισθητά η οικονομία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί καταδύσεων παγκοσμίως είναι η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη, οι Μαλδίβες, το Μεξικό, η Ινδονησία και τα νησιά Γκαλαπάγκος.
Οι καταδύσεις αναψυχής, ως ένας ιδιαίτερα δημοφιλής εναλλακτικός τρόπος διακοπών, αφορούν τουρίστες που ταξιδεύουν ειδικά για να καταδυθούν, αναζητώντας κάθε φορά διαφορετικούς ελκυστικούς προορισμούς. Από τα εκατομμύρια τουρίστες που επιδίδονται σε καταδύσεις παγκοσμίως, το ένα τέταρτο είναι Ευρωπαίοι, ηλικίας μεταξύ 33 και 55 ετών, με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι ακολουθούν έναν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής. Οι Ευρωπαίοι καταδύτες, οι οποίοι είναι κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Βρετανοί, παραδοσιακές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, ξοδεύουν γύρω στα 400 ευρώ ημερησίως στις διακοπές τους οι οποίες διαρκούν από 10 έως 14 ημέρες και διαχέονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι Γερμανοί μάλιστα ξοδεύουν περισσότερα δεδομένου ότι προτιμούν υψηλής ποιότητας διαμονή.
Γι’ αυτό, άλλωστε, δεκάδες χώρες επιδιώκουν να αποσπάσουν το δικό τους μερίδιο από την πίτα των 70 εκατ. τουριστών, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Πέρα βέβαια από το οικονομικό πεδίο, τα καταδυτικά πάρκα έχουν μεγάλη περιβαλλοντική συνεισφορά. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 124 από αυτά σε 29 χώρες, η βιοποικιλότητα ήταν αυξημένη κατά 21%, ενώ κατά 28% ήταν αυξημένο το μέσο μέγεθος των οργανισμών.

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass