FORMULA 1:

Και τώρα Portimao

Δημοσίευση: 25 Οκτ 2020 20:47

Η Formula 1 επιστρέφει στην Πορτογαλία μετά από 24 χρόνια, όχι στο ιστορικό Estoril, αλλά στο «νέο» Portimao, σε μία ιδιαίτερη πίστα, με μοναδικές προκλήσεις για τους οδηγούς. Στις 27.500 θα περιοριστεί τελικά ο αριθμός των θεατών στο Grand Prix της Formula-1, που θα διεξαχθεί το τριήμερο από 23 έως 25 Οκτωβρίου στο Portimao. Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.


Οι διοργανωτές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Αύγουστο πως είχαν ήδη προπωληθεί περίπου 28.000 εισιτήρια, προειδοποιώντας παράλληλα ωστόσο πως η παρουσία φιλάθλων θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Το Autodromo International do Algarve, που έμεινε να ονομάζεται Portimao από την περιοχή στην οποία βρίσκεται, είναι μία «νέα» πίστα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2008, και κόστισε 195 εκατ. ευρώ. Διαθέτει πίστα καρτ, τεχνολογικό πάρκο, πεντάστερο ξενοδοχείο, αθλητικό κέντρο και διαμερίσματα. Είναι μία πίστα που κρατά την πρώτη τη τάξη βαθμολόγηση τόσο από τη FIA, όσο και τη FIM, όμως δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τα κορυφαία πρωταθλήματα της κάθε Ομοσπονδίας – τουλάχιστον μέχρι φέτος. Στην προσπάθειά της να βρει πίστες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αγώνα εν μέσω πανδημίας, η Liberty Media ήρθε σε επαφή με τον Algarve, με πρωτοβουλία της διοίκησης της πίστας, και έτσι η Πορτογαλία θα γυρίσει στη F1 για πρώτη φορά μετά το 1996.
Σαν πίστα, είναι ο ορισμός αυτού που λέγεται «τρενάκι του τρόμου». Αν και μικρή, μόλις στα 4,692 χιλιόμετρα, διαθέτει 14 στροφές και πολλές υψομετρικές αλλαγές, ειδικά στο δεύτερο sector, με τις Τ5 ως Τ11 να είναι τυφλές ή ανηφορικές.
Ερωτηματικό θα είναι τα ελαστικά σε αυτήν τη νέα διαδρομή. Σε αντίθεση με το κρύο και βροχερό Nurburgring, ο καιρός στο Portimao αναμένεται ηλιόλουστος, με θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τους 25 βαθμούς Κελσίου, ακόμα κι αυτήν την εποχή του χρόνου.
Ο Mario Isola, επικεφαλής αγωνιστικών δραστηριοτήτων της Pirelli στα της Formula 1, αναφέρει σχετικά: «Για πρώτη φορά, οδεύουμε σε ένα back-to-back σε πίστες νέες για τη F1 στην υβριδική της εποχή: αρχίζοντας με το Portimao, που κάνει το ντεμπούτο του. Αν και η Formula 1 δεν έχει τρέξει ποτέ ξανά εκεί, έχουμε εμπειρία από την πίστα από αγώνες GT και superbikes, που μας δίνει μία ιδέα για το τι να περιμένουμε». «Είναι μία φοβερή πίστα και πιστεύουμε πως οι οδηγοί θα τη λατρέψουν. Το Portimao είναι πολύ απαιτητικό στα ελαστικά, και αυτό θα μπορούσε να ενταθεί ως φαινόμενο από τον ζεστό καιρό, και γι’ αυτό φέρνουμε τις τρεις πιο σκληρές γόμες». «Επίσης, έχουμε προσαρμόσει τα διαθέσιμα σετ ανά οδηγό, με αυτούς να λαμβάνουν ένα επιπλέον σετ σκληρής γόμας και ένα λιγότερο μαλακής. Στο FP2, οι οδηγοί θα δοκιμάσουν τα ελαστικά 13 ιντσών του 2021 για πρώτη φορά, κατά το πρώτο ημίωρο της διαδικασίας. Ως συνήθως, θα είναι ‘τυφλό’ τεστ, ώστε οι οδηγοί να μη γνωρίζουν τι ακριβώς δοκιμάζουν».
Επιβιβαστείτε, λοιπόν, σήμερα στο «τρενάκι του τρόμου» στις 15:10.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass