ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΝΙΩΘΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΤΑΜΠΙΖΑΣ

Το πικρό αντίο του αρχηγού...

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2011 2:22 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:27
Ήρθε στη Λάρισα πριν από έξι χρόνια. Παρουσιάστηκε σε μια μεγάλη αίθουσα με πολλά χαμόγελα, αρκετούς δημοσιογράφους και πλήθος κόσμου στον ίδιο χώρο. Αποχαιρέτησε χθες σε μια πολύ μικρότερη αίθουσα.
Ο Νίκος Νταμπίζας, ο αρχηγός της Α.Ε.Λ. της εποχής της επανόδου είπε αντίο στους φιλάθλους της Λάρισας με μια συνέντευξη Τύπου. Ο κυπελλούχος διεθνής ποδοσφαιριστής στα 38 του χρόνια πλέον, έφυγε αφήνοντας αρκετή πικρία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την Π.Α.Ε. Α.Ε.Λ., αλλά και με τον τρόπο που άλλαξε η σχέση του με το πρόεδρο Κώστα Πηλαδάκη το τελευταίο διάστημα.
Μίλησε για τα συναισθήματά του όλο αυτό το διάστημα που έπαιζε στην Α.Ε.Λ., για το κλίμα στα αποδυτήρια και το ποιος... έκανε κουμάντο (καθώς αρκετή συζήτηση υπήρξε φέτος σχετικά). Επίσης αναφέρθηκε στην οικογένειά του, στη σχέση του με τον κόσμο και με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές της Α.Ε.Λ. Σχολίασε τον προπονητή αλλά και σύγκρινε τους τίτλους που έχει κατακτήσει στην καριέρα του.
Αρχικά λοιπόν ανέφερε:
«Πέρασαν έξι ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησα το οδοιπορικό μου στην Α.Ε.Λ. Έξι χρόνια γεμάτα χαρές, λύπες, εντάσεις όλα τα πέρασα στην Α.Ε.Λ. Το σκεφτόμουνα πριν έρθω τι να πω, τι να περάσω προς τα έξω. Σκέφτηκα να κρατήσω σημειώσεις ώστε να μπορέσω να τα πω πιο καλά. Δεν υπάρχει όμως λόγος να το κάνω δεν θα είμαι ο εαυτός μου» και στη συνέχεια τόνισε: «Δεν έχω μετανιώσει ούτε ένα δευτερόλεπτο που ήρθα στην Α.Ε.Λ. Μέσα από τις χαρές, τις λύπες μέσα από την περυσινή πολύ δύσκολη χρονιά. Τη χρονιά του «μαύρου συκωτιού». Μπορώ να πω πολλά πράγματα, αλλά δεν θα πλατιάσω. Για όλα υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος. Αυτή τη στιγμή το πάρε-δώσε μου με την Α.Ε.Λ. έχει τελειώσει εδώ και 1,5 μήνα. Αυτοί που με ξέρουν καλά - που δεν είναι πολλοί - ήξεραν ότι είχαν τελειώσει. Πριν 2 μήνες είχα μια επαφή με τον Κόουλμαν και μου είπε ότι θα μπορούσα να προσφέρω στην ομάδα. Εγώ του είπα ότι θα ήταν δύσκολο κάτι τέτοιο προσπαθώντας να του πω κάποια πράγματα. Τελικά, δεν συνεχίστηκε η συνεργασία μας. Δεν υπάρχει καμία πικρία. Οι αποφάσεις παίρνονται με κάποια κριτήρια. Απλά ίσως πολλές φορές να υπάρχει μια διαφορετική ερμηνεία στα λεγόμενα του ανθρώπου. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία πικρία. Εάν έπρεπε να συνεχιστεί κάτι, θα έπρεπε να γίνει με κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών. Δεν θέλω να μπω σε διαδικασία να μιλήσω με ξύλινη γλώσσα για τα έξι χρόνια μου στην ομάδα. Αν έχω να προσφέρω κάτι με την απουσία μου, έχει καλώς. Αλλά θεωρώ ότι αυτά τα έξι χρόνια προσέφερα στην ομάδα. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα αυτό το ασανσέρ που βιώνει η Α.Ε.Λ. Είναι κουραστικό και επώδυνο. Απλά κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε ότι οποιαδήποτε ομάδα δεν διδάσκεται από το παρελθόν είναι καταδικασμένη να το ζήσει στο μέλλον. Είναι το πιο σοβαρό μήνυμα που θέλω να περάσω. Έχουν γίνει λάθη από όλους, μικρά ή μεγάλα. Το ευθυνόμετρο είναι υποκειμενικό. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Πρέπει να είναι μάθημα, σχολείο η περυσινή χρονιά για να μην περάσει η ομάδα ξανά τα ίδια στο μέλλον. Όχι όμως στα λόγια αλλά πρέπει να γίνουν με πράξεις».
Στην εξέλιξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρώην αρχηγός της Α.Ε.Λ. απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τα επιμέρους θέματα στα οποία τοποθετήθηκε ήταν τα εξής:
* Για το πόστο που ποτέ δεν ανέλαβε (εξωαγωνιστικό)
«Είχα μια επαφή με τον προπονητή αλλά η σχέση μου με την ομάδα θα ήταν καθαρά αγωνιστική. Για το εξωαγωνιστικό, υπήρχε μια σκέψη αλλά ποτέ δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία από τη στιγμή που έπαιζα ακόμη ποδόσφαιρο. Είχε γίνει μία κουβέντα στο παρελθόν ότι θα ήθελε να συνεργαστούμε και μετά που θα σταματούσα την μπάλα. Δεν έγινε κάτι τέτοιο και είναι ξεκάθαρο ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία δεν μπορώ να πω κάτι εγώ. Ο Πηλαδάκης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια αγαστή συνεργασία. Δεν θα περπάταγε».
* Για τον καφέ που δεν ήπιε με την ΠΑΕ...
«Η γλώσσα του σώματος ενός ανθρώπου μιλά πιο καθαρά από αυτά που λέει το στόμα. Το αντιλαμβανόμουν αυτό. Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο. Μια απόρροια της περυσινής χρονιάς. Σημασία έχει ότι δεν υπήρχε η επιθυμία να συνεχίσουμε μαζί εγώ και η Α.Ε.Λ. Δεν μπήκαμε ποτέ σε διαδικασία ανανέωσης της συνεργασίας. Επειδή ακούστηκαν πράγματα για οικονομικές διαφορές. Θεωρώ ότι και το γεγονός ότι δεν υπήρξε μία επαφή μεταξύ μας, να πιούμε έναν καφέ, που θα έδειχνε ότι αυτός ο άνθρωπος κάτι πρόσφερε στην ομάδα, κάτι έδειξε. Ουσιαστικά η ανακοίνωση που βγήκε πριν λίγες μέρες είναι ουσιαστικά για να βγούμε από την υποχρέωση. Χωρίς αυτό επαναλαμβάνω να εκληφθεί ως πικρία προς την ομάδα. Αυτό που προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια είναι το όνομά μου να είναι πάντα κάτω από την ομάδα. Εγώ για αυτό ήθελα να με κρίνουν. Για τον Νταμπίζα. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω ένα ρόλο να γίνω αρεστός στον κόσμο για να γίνω πιο δημοφιλής. Αυτό το πράγμα ή το έχεις ή όχι. Αυτό που είχα το έβγαζα. Αυτό αν ήταν καλό ή όχι ο κόσμος θα το κρίνει. Έδωσα και τη ψυχή μου για την ομάδα αυτά τα έξι χρόνια. Είναι πολλά πράγματα που ο πολύς κόσμος δεν τα ξέρει. Έτσι είμαι σαν χαρακτήρας. Και πιθανόν αν τα ήξερε ο κόσμος ίσως να ήταν πιο ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. Εμπάθεια μπορεί να έχεις για τον καθένα. Αλλά δεν μπορείς να εκφράσεις μια άποψη για έναν εφόσον δεν τον γνωρίζεις. Ίσως να μην ανοίχτηκα και εγώ. Αλλά αυτό που έβγαζα προς τα έξω νομίζω ότι ήταν αληθινό.
* Για το εάν έκανε κουμάντο στα αποδυτήρια
«Ένα παράδειγμα θα δώσω. Στα 38 μου χρόνια πριν από 3 μήνες χρησιμοποιήθηκα ως αμυντικό χαφ στο ματς με την Α.Ε.Κ. Η ομάδα είχε τραυματισμούς και ο προπονητής μου ζήτησε αν μπορώ να αντεπεξέλθω σε αυτή τη θέση. Και του είπα ότι δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή αλλά αν μου πεις ότι από τις επιλογές που έχεις είναι η καλύτερη θα το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Αν έκανα κουμάντο στα αποδυτήρια δεν θα έπαιζα στα 38 μου ως αμυντικό χαφ. Αν ρωτούσες 10 άτομα και σου έλεγαν ότι θα παίξω αμυντικό χαφ, θα έλεγαν τι κάνει αυτός. Αν κοιτούσα τον πισινό μου, θα έλεγα κόουτς δεν παίζω. Βάλε τον Κολοβέτσιο, ώστε εγώ να βγω λάδι. Η παλιοσειρά. Είμαι ένας άνθρωπος που δεν μπορώ να κλείσω διακόπτη. Και το κλίμα από την ομάδα το μετέφερα και στο σπίτι. Πέρυσι ήμουν ξένος στο ίδιο μου το σπίτι. Γι’ αυτό δεν βγήκα να ζητήσω συγγνώμη. Είχα τόσο ψυχική φθορά μέσα μου. Έτσι προσφέρεις περισσότερα στην ομάδα. Αυτό που είναι να δώσεις πρέπει να το κάνεις 365 μέρες το χρόνο. Τώρα το αν τα κατάφερα ή όχι είναι υποκειμενικό».
* Πώς το δέχθηκε η οικογένειά του
«Η Α.Ε.Λ., μαζί με τη Νιούκαστλ, ήταν το σπίτι μου. Τα παιδιά μου έχουν φίλους εδώ και αν ρωτήσεις τι ομάδα είναι θα σου πούνε Α.Ε.Λ. Έχουν μεγαλώσει στη Λάρισα. Για αυτούς ξέρω ότι είναι δύσκολο η αποχώρηση. Όμως από τη στιγμή που η ομάδα έχει ένα πλάνο, τα παιδιά μου ακολουθούν τον αρχηγό της οικογενείας. Με όσα καλά και κακά συνεπάγεται αυτό».
* Οι πιθανότητες συνεργασίας στο μέλλον
«Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ. Από τη στιγμή που ήμουν έξι χρόνια στην Α.Ε.Λ. θεωρώ δύσκολο να υπάρχει νέα συνεργασία. Εγώ σαν χαρακτήρας δεν αλλάζω. Είναι κάτι που στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να γίνει. Τους τελευταίους έξι-εφτά μήνες δεν υπήρχε επικοινωνία με τον πρόεδρο. Ο καθένας λειτουργεί όπως αισθάνεται. Είναι μια διαφορετική αντίληψη για κάποια πράγματα που τα ξέρει μόνο αυτός και εγώ. Ίσως τον ενόχλησαν κάποια πράγματα που είπα. Αυτό που είπα πριν έχει μεγάλη σημασία. Η ιστορία έχει γράψει. Έχω μια αυτοάμυνα ώστε να είμαι λίγο αποστασιοποιημένος από κάποια πράγματα... Δεν κάνεις εύκολα φίλους. Η διάρκεια κάνει τη φιλία δυνατή. Εγώ δεν έκανα πολλούς φίλους. Και αυτό ίσως να περνά αρνητικά στον κόσμο γιατί δεν ήμουν κοντά στον κόσμο. Θέλω να με κρίνουν από αυτά που έδωσα και πήρα από την ομάδα».
* Αν υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες με την Α.Ε.Λ.
«Δεν έχει σχέση το οικονομικό πάρε-δώσε με την ομάδα. Αυτό αφορά εμένα και τον πρόεδρο. Έχω κάποια στεγανά. Δεν βρίσκω ποτέ άλλοθι για τα οικονομικά. Από τη στιγμή που έχω υπογράψει συμβόλαιο τα πράγματα είναι ξεκάθαρα».
*Σχετικά με την αντίδρασή του στη Νέα Σμύρνη
«Ναι, το έχω μετανιώσει πολύ. Δεν μπορώ να το συγχωρήσω τον εαυτό μου. Το καλύτερο χτύπημα που θα μπορούσα να δώσω σε όλο αυτό το σύστημα είναι να τελειώσεις το παιχνίδι κερδίζοντας εσύ τους τρεις βαθμούς. Εγώ στέρησα από την ομάδα να κερδίσει. Αν δεν είχα αποβληθεί θα το κερδίζαμε το ματς. Και στη Βέροια επίσης. Καλώς ή κακώς δεν είναι ωραίο να βλέπεις τον εαυτό σου σε τέτοια πράγματα. Δυστυχώς αυτά τα ξεσπάσματα δεν ήταν ό,τι καλύτερο».
* Όταν προστάτεψε τον Φωτάκη στο Αλκαζάρ πριν κάποια χρόνια
«Ήταν αυθόρμητη η κίνηση για τον Φωτάκη. Τους έκριναν και τους κατηγορούσαν άδικα, ίσως έπρεπε να τον προστατέψω. Αυτό 100% έχει στοιχίσει στις σχέσεις μου με τον κόσμο. Ήταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Αλλά από εκεί και πέρα ποιος ο λόγος από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμία προσβολή προς το πρόσωπό μου να πάω να μπλέξω το κεφάλι μου για κάτι που δεν θα έβγαινα κερδισμένος. Ίσα - ίσα, ζημιωμένος βγήκα. Εγώ δεν μπορώ να δω μέσα από τα μάτια του οπαδού. Ίσως αυτό που ήθελαν αυτοί από εμένα να μην μπορώ να το κάνω. Υπήρχαν στοχοποιήσεις μετά το ματς με τις Σέρρες για τον Ιγκλέσιας και τον Μπλάζεκ. Αυτή η στοχοποίηση έκανε κακό στην ομάδα. Θα έπρεπε στις ήττες να ήμασταν ενωμένοι. Έτσι βρίσκαμε όλοι μας άλλοθι. Η λειτουργία μιας ομάδας είναι πολύ σημαντική. Έτσι νόμιζα ότι έπρεπε να λειτουργήσω. Όφειλα να τα προστατέψω. Η τελευταία κουβέντα που έγινε με τον κ. Πηλαδάκη ήταν πριν το ματς μετά το ματς με τον Ατρόμητο. Αν κάποιος παίκτης έχει μια παραβατική συμπεριφορά πρέπει να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Αν το επαναλάβει, εκεί πρέπει να είσαι σκληρός.
Σαν αρχηγός της ομάδας εγώ τον έπιασα τρεις-τέσσερις φορές τον Μπλάζεκ χωρίς αποτέλεσμα. Ενέσιμος επαγγελματισμός δεν υπάρχει. Τι να έκανα παραπάνω; Να τον πιάσω από το λαιμό και να τον αρχίσω στα μπινελίκια; Δεν γίνεται. Εκεί πρέπει να αναλάβει ρόλο η διοικηση».
* Περί συνεχόμενων αλλαγών στο ρόστερ
«Εγώ θεωρώ ότι με προσθαφαιρέσεις δεν μπορείς να κάνεις ομάδα. Όταν βάζεις κάθε χρόνο διαφορετικούς χαρακτήρες στην ομάδα, δεν γίνεται. Πρέπει να ποντάρεις πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις. Τα δύο-τρία πρώτα χρόνια είχαμε ένα σταθερά κορμό. Μετά όταν έρχονται καινούργια πρόσωπα δεν γίνεται να κάνεις δεμένη ομάδα. Απλά υπήρχαν διαφορετικοί χαρακτήρες. Δεν έμαθε ο ένας τα χνώτα του άλλου. Δεν θεωρώ ότι είχαμε άσχημο κλίμα στα αποδυτήρια. Ίσως να μην μπήκαν κάποια παιδιά μέσα στο πρόβλημα. Για αυτούς ορισμένα πράγματα ήταν πρωτόγνωρα. Υπήρχαν ακραίες αντιδράσεις σε μια ξένη χώρα. Εγώ για αυτούς που σκιζόμουν ήταν για αυτούς που έβαζαν τα νεύρα τους κάτω από τον προσωπικό τους εγωισμό. Α.Ε.Λ. δεν είναι τα 300 άτομα που ήταν στο ξενοδοχείο. Δεν περνά προς τα έξω πάντα η γνώμη του απλού φιλάθλου της Α.Ε.Λ. Για αυτόν που κατάπινε τον θυμό του αισθανόμουν πάρα πολύ άσχημα. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε. Είχε λάθος δομή η ομάδα από το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Αλλά αυτό το πράγμα είχα στο μυαλό μου. Δεν σκεφτόμουν αυτό, ούτε είχα άλλοθι τη διαιτησία. Ήθελα να είμαι σε μία ομάδα που να είναι ξεχωριστή, να διαφέρει από τις άλλες. Δυστυχώς φέτος δεν ήμασταν ξεχωριστοί. Σημασία όμως έχει να μην το ξαναζήσει η ομάδα στο μέλλον».
* Κύπελλο ή Euro 2004;
«Με την Α.Ε.Λ. ήταν πολύ πιο έντονο ακόμη και από το 2004 και την κατάκτηση του Euro. Στην Πορτογαλία βέβαια ήταν πολύ σημαντικό και είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί. Ίσως επειδή είχα περισσότερο πάθος στον τελικό του 2007, επειδή η Α.Ε.Λ., ήταν κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Και αισθάνθηκα τότε προνομιούχος, έχοντας μάλιστα και την ιδιότητα του αρχηγού. Τα έξι χρόνια που έζησα στην Α.Ε.Λ. ήταν πολύ έντονα».
* Για το ελληνικό ποδόσφαιρο
«Πάμε προς τα κάτω με φουλ ταχύτητα. Αν έχει ακόμη πιο κάτω μπορεί και να πάμε. Από εκεί και πέρα το ασανσέρ που βιώνει η ομάδα είναι πολύ άσχημο. Δεν μπορείς να το βάλεις σε λόγια. Θα πρέπει να εφευρεθεί μια καινούργια λέξη για να περιγράψει την κατάσταση που βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι καθαρά εκτός λογικής αυτό που συμβαίνει. Είναι πολύ δύσκολο να το χαρακτηρίσεις. Μιλώντας για τη διαιτησία πολλές φορές αισθανόμουν σαν μαλάκας».
* Σχολιάζοντας τον Κόουλμαν
«Το να έχεις ένα προπονητή μόνο και μόνο να τον έχεις δεν λέει κάτι. Ο προπονητής πρέπει να στηριχθεί και να κριθεί από τα αποτελέσματα. Θα έχει κάποια προβλήματα προσαρμογής και οι άνθρωποι της Α.Ε.Λ. θα πρέπει να τον βάλουν στο κλίμα. Η κουλτούρα και η παιδεία που έχει νομίζω ότι θα βοηθήσει. Σαν προσωπικότητα έχει ειδικό βάρος, φαίνεται από την επαφή που έχεις μαζί του».
  
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass