ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΕΛΙΟΥ ΡΟΝΤΟΥΛΗ

Ο Γερουλάνος «άδειασε» την ΕΠΟ

Δημοσίευση: 27 Αυγ 2011 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 13:29
«Δεν υπάρχει μέσα στο δίκαιο του ποδοσφαίρου, δεν υφίσταται. Ή είσαι αθώος και μένεις στην κατηγορία σου ή είσαι ένοχος και φεύγεις. Το «είσαι ένοχος», αλλά βρίσκουμε μια μεσοβέζικη λύση για να μείνεις στην κατηγορία σου, δεν υπάρχει. Αυτό μας κάνει εμάς και αναρωτιόμαστε ευλόγως, αν το δίκαιο το οποίο μόλις ψήφισε η ΕΠΟ έχει καμιά πρόθεση να το τηρήσει. Αν λες ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκω μια μεσοβέζικη λύση, τότε τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να πέφτουν οι κροτίδες μέσα στο γήπεδο ή πάνω σε άλλους φιλάθλους;». Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στην ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή Στέλιου Ροντούλη όταν του ζητήθηκε με επίκαιρη ερώτηση να τοποθετηθεί για την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ να μετατρέψει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας (μετά την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής της Σούπερ Λίγκα) σε αφαίρεση βαθμών.
Επίσης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει την εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποπέμποντας και μεγάλες ομάδες εφόσον υπάρξουν στοιχεία, έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος με το Λαρισαίο βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλη, να προτέρπει την κυβέρνηση να φθάσει (την εξυγίανση) και στους «μεγαλοκαρχαρίες» του κέντρου και να μην περιοριστεί στα «μικρά ψάρια» της επαρχίας.
«Τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που μας έχουν έλθει καταρχήν από την ΟΥΕΦΑ, έχουν μόνο μικρές ομάδες. Δεν νομίζω ότι η ΟΥΕΦΑ για να στείλει τις πληροφορίες που έχει σε μας κάθεται να ασχοληθεί με το αν είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός Βόλου ή η Καβάλα…
 Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι για την ώρα αυτά που μας έχουν έλθει από την ΟΥΕΦΑ αφορούν κυρίως μικρές ομάδες και η πρακτική της διαφθοράς συνήθως εστιάζεται στις μικρές ομάδες. Πάντως, αν έχουν εμπλακεί μεγάλες ομάδες και έχουμε στοιχεία γι’ αυτό το πράγμα, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα σταματήσουμε», είπε ο κ. Γερουλάνος ξεκαθαρίζοντας ότι «καμία ομάδα δεν είναι μεγάλη απέναντι στο νόμο».
Ο υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι «η έναρξη του Πρωταθλήματος δεν είναι με κανένα τρόπο άφεση αμαρτιών. Το Πρωτάθλημα θέλουμε να ξεκινήσει νωρίς, ακριβώς για να υπογραμμίσουμε ότι οποιαδήποτε νέα στοιχεία οδηγήσουν σε τιμωρίες, αυτά θα γίνουν σεβαστά και από τη δική μας μεριά και θα πάρουμε όλα τα μέτρα που χρειάζεται, όπως έχουμε πάρει φέτος το καλοκαίρι», διευκρίνισε.
Ο κ. Παύλος Γερουλάνος «άδειασε», ταυτόχρονα, την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για τη γνωστή απόφασή της (αφαίρεση βαθμών αντί υποβιβασμός για Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα) επισημαίνοντας:
«Η δική μας η αντιπαράθεση με την απόφαση δεν είναι στο αν είναι δίκαιη ή όχι. Θα ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία μας, αν η πολιτεία κάθε φορά που η Δικαιοσύνη έπαιρνε μια απόφαση σχολίαζε το αν είναι δίκαιη ή όχι. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτήν την απόφαση; Δεν υπάρχει μέσα στο δίκαιο του ποδοσφαίρου, δεν υφίσταται. Ή είσαι αθώος και μένεις στην κατηγορία σου ή είσαι ένοχος και φεύγεις. Το «είσαι ένοχος», αλλά βρίσκουμε μια μεσοβέζικη λύση για να μείνεις στην κατηγορία σου, δεν υπάρχει. Αυτό μας κάνει εμάς και αναρωτιόμαστε ευλόγως, αν το δίκαιο το οποίο μόλις ψήφισε η ΕΠΟ έχει καμιά πρόθεση να το τηρήσει. Αν λες ότι σε κάθε περίπτωση θα βρίσκω μια μεσοβέζικη λύση, τότε τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν να πέφτουν οι κροτίδες μέσα στο γήπεδο ή πάνω σε άλλους φιλάθλους;», διερωτήθη.
Ο κ. Π. Γερουλάνος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο, όπως είπε, είναι «πολύ αυστηρό.
Εδώ που έχουμε φθάσει, το πρόβλημα δεν λύνεται γυρίζοντας ένα διακόπτη και ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι μία δουλειά η οποία πρέπει να γίνει σε βάθος τώρα και να δημιουργηθούν οι θεσμοί μέσα από τους οποίους αυτό θα γίνεται πολύ πιο ουσιαστικά», υπογράμμισε και έκανε απολογισμό των μέχρι τώρα ενεργειών της πολιτείας:
«Εννέα έως έντεκα ομάδες θα πέσουν από την κατηγορία τους στη Β’ και στη Γ’ κατηγορία. Μία έως τρεις ομάδες θα πέσουν από την κατηγορία τους στην Α’ κατηγορία. Αυτή τη στιγμή 85 άτομα κατηγορούνται για τα στημένα και έχουν γίνει πολλές προσαγωγές για τα φαινόμενα βίας που είδαμε στο παρελθόν. Είναι τέσσερα άτομα προσωρινά κρατούμενοι και καταζητείται ένα άτομο.
Αυτός δεν είναι απολογισμός δεκαετίες, είναι ο απολογισμός των τελευταίων δέκα μηνών. Πότε έχουν ξαναγίνει αυτά; Δεν θα είχαν γίνει αυτά πράξη, εάν δεν είχαμε πολύ στενή συνεργασία όλων των παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, όπως τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, την ΕΥΠ, το ΣΔΟΕ, την Αρχή κατά του Οικονομικού Εγκλήματος και βεβαίως τα τρία Υπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη, το Δικαιοσύνης και το Πολιτισμού και Τουρισμού. Μόνο όταν όλες οι δυνάμεις, που μπορούν να χτυπήσουν αυτή τη διαφθορά, λειτουργήσουν μαζί μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπουμε.
Θέλω να πιστεύω ότι από τα πρώτα βήματα που έχουμε, οι υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Άνθρωποι οι οποίοι στο παρελθόν μπορεί να είχαν βολευτεί με αυτή την κατάσταση, έχουν αρχίσει να λένε ότι είναι ώρα να την αλλάξουμε. Αυτό είναι –εάν θέλετε- το μεγάλο επίτευγμα της πολιτείας μέχρι σήμερα. Έχει αρχίσει να αναρωτιέται ο κόσμος ότι μπορεί να υπάρχει ένα υγιές ποδόσφαιρο και αν το πάμε μέχρι το τέλος, αυτό θα μπορέσουμε να το παραδώσουμε στην ελληνική κοινωνία», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Ο ΑΣΤ.ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ
«Η προσπάθεια εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, που εγώ θα πω ότι γίνεται πράγματι από την ελληνική Πολιτεία, δεν θα πρέπει να περιοριστεί στα μικρά «ψάρια» της επαρχίας. Θα πρέπει να φθάσει και στους «μεγαλοκαρχαρίες» του κέντρου, εάν βέβαια υπάρχουν τέτοιοι», προέτρεψε από την πλευρά του ο κ. Αστ. Ροντούλης.
Ο Λαρισαίος βουλευτής συμφώνησε ότι «η έναρξη του πρωταθλήματος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει για κάποιους κι έναν μηχανισμό καθάρσεως» κι εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του κ. Π. Γερουλάνου σημειώνοντας:
«Για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, είπατε ξεκάθαρα ότι το σκεπτικό της πάσχει. Δεν κρίνουμε το δίκαιο ή το άδικο, αλλά το σκεπτικό πάσχει κατά νόμο. Επίσης, είπατε –και με ικανοποίησε πάρα πολύ- ότι η αθλητική δικαιοσύνη συνεπικουρούμενη και από την ελληνική πολιτεία δεν θα διστάσει να αποπέμψει ομάδες που θα αποδειχθεί ότι είναι εμπλεκόμενες σε παράνομο στοιχηματισμό, όποιο και αν είναι το όνομα, το στάτους των ομάδων αυτών.
Πρέπει να αποδώσουμε στους φιλάθλους την Κυριακή τους –αυτό είναι το κυρίαρχο σύνθημα που επικρατεί- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσουμε και αξιόπιστο και φερέγγυο το ποδοσφαιρικό προϊόν», πρόσθεσε ο κ. Αστ. Ροντούλης και πρότεινε εθνικό διακομματικής συγκρότησης διάλογο για το ποδόσφαιρο, στον οποίο δεσμεύτηκε ότι ο ΛΑΟΣ θα συνεισφέρει με ιδέες και προτάσεις.
Ο Λαρισαίος βουλευτής ετάχθη υπέρ μιας νέας θεσμικής θωράκισης στο ελληνικό ποδόσφαιρο «ώστε – όπως είπε - να αποτρέπει, όσο είναι δυνατόν να αποτρέπει, φαινόμενα παράνομου στοιχηματισμού που προφανώς δεν πρόκειται να εξαλειφθούν από το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Γιατί δεν πρόκειται να εξαλειφθούν; Διότι όλοι γνωρίζουμε ότι το στοίχημα είναι το μεγάλο «πλυντήριο» μαύρου χρήματος, ένα «πλυντήριο» όμως που κάθε πολιτεία –όχι μόνο η ελληνική- το έχει νομιμοποιήσει, γιατί από αυτό αντλεί έσοδα για τον αθλητισμό, για το ποδόσφαιρο, για τα κρατικά ταμεία».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass