ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

SAVE Μ.ΟΡ.Α..Σ για τον άνθρωπο

*Με συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2015 8:47

Μια μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική εκδήλωση θα γίνει αύριο στο "Χατζηγιάννειο" Πνευματικό Κέντρο στη Λάρισα(9 μ.μ.) από τον σύλλογο SAVE Μ.ΟΡ.Α.Σ. (Μαζί Οραματιζόμαστε Αφύπνιση Συνείδησης) με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις δράσεις και τους σκοπούς του σωματείου αλλά και την πληροφόρηση του κοινού για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών και τους τρόπους που γίνεται κάποιος δότης.

Ο σύλλογος αυτό ς έγινε με πρωτοβουλία του διεθνή Λαρισαίου ποδοσφαιριστή Βαγγέλη Μόρα με αφορμή τον χαμό από τη συγκεκριμένη ασθένεια του αδελφού του Δημήτρη και θέλει να υπάρξει μια ενημέρωση ώστε να σωθούν άνθρωποι που έχουν παρόμοιο πρόβλημα.

Στην εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μιλήσουν επιστήμονες με στόχο να υπάρξουν δότες μυελού των οστών.

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, να μην υπερβαίνει τα 50 έτη και να πληροί κάποια ιατρικά κριτήρια έτσι ώστε να προστατευθεί τόσο ο ασθενής όσο και ο ίδιος ο δότης.

Η δημοφιλέστερη μέθοδος της δωρεάς μυελού των οστών ονομάζεται λευκαφαίρεση. Στην ουσία είναι η περιφερική λήψη αιμοποιητικών κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται τα αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα και όχι απευθείας από τον μυελό.

Ο μυελός των οστών είναι ο χώρος παραγωγής του αίματος και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με το νωτιαίο μυελό ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης και αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με αιμοποίηση.

 Για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης, οι μέθοδοι είναι δύο:

 Λήψη σάλιου με μπατονέτα

Λήψη ελάχιστου αίματος (5ml)

 Στη συνέχεια πραγματοποιείται εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος η οποία ονομάζεται HLA τυποποίηση.

 Το δείγμα καταχωρείται στην Ελληνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Μυελού των Οστών (ΕΟΜ, BMOW) και ενημερώνεται ο δότης.

 Η ένταξη κάποιου στη δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού των οστών δε σημαίνει και δωρεά μοσχεύματος καθώς οι πιθανότητες συμβατότητας είναι ελάχιστες. Θα πρέπει να υπάρξει ιστό- συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη, να υπάρχει δηλαδή ομοιότητα ως προς τα ειδικά μόρια που εκφράζονται πάνω στα κύτταρά τους.

Η μεγάλη αυτή συμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη που απαιτείται καθιστά αυτομάτως απαραίτητο το μεγάλο αριθμό εθελοντών δοτών αφού η πιθανότητα ομοιότητας μεταξύ δύο ατόμων είναι πολύ μικρή.

 Η ιστική ομοιότητα μεταξύ δότη και ασθενή που προσδιορίζεται από την εργαστηριακή ανάλυση (HLA τυποποίηση) απαιτεί κάποιο κόστος στο όποιον ΔΕΝ συμμετέχουν οι εθελοντές δότες.

 Η εγγραφή του δότη στο μητρώο εθελοντών δοτών δ ε ν ε ί ν α ι δεσμευτική.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ζητήσει τη διαγραφή του από το εν λόγω μητρώο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass