ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ «ΑΣΑΦΗ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Λαρισαία στην κορυφή των επιστημόνων τεχνητής νοημοσύνης

Δημοσίευση: 13 Ιουλ 2016 10:45

 

Της Λένας Κισσάβου

Λαρισαία καθηγήτρια τράβηξε τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας των επιστημόνων στο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης.

Βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους, χάρη στη δουλειά της και στη γνώση που έχει αναπτύξει στο τομέα αυτό, με αποτέλεσμα τριάντα πέντε επιστήμονες από κάθε γωνιά του κόσμου, να βρεθούν πρόσφατα στη χώρα μας, με σκοπό να διδαχθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών και εργασιών της.

Πρόκειται για την κ. Ελπινίκη Παπαγεωργίου, επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, η οποία στους διεθνείς δείκτες αναγνωρισιμότητας επιστημονικού έργου, είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, σε αριθμό επιστημονικών εργασιών που σχετίζονται με τα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα, και η οποία διοργάνωσε πρόσφατα το πρώτο, που έγινε ποτέ διεθνώς, θερινό Πανεπιστήμιο στα «Ασαφή γνωστικά δίκτυα», και ειδικότερα για την παρουσίαση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης.

Η διεθνής μεγάλη ανταπόκριση στην πρόσκλησή της, μαρτυρά και τη σημαντικότητα της δουλειάς της, σε συστήματα πρόβλεψης, με αντικείμενα που αφορούν τόσο στην αγροτική παραγωγή, στην επιχειρηματικότητα..., μέχρι ακόμη και στην πρόβλεψη επάρκειας νερού, τα οποία αποτελούν παραδείγματα μιας εξέλιξης που βαδίζει με γοργά βήματα... στο μέλλον, και σκοπό έχει να βοηθήσει στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κοινωνιών.

Το θερινό πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, είχε θέμα «Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα: Μεθοδολογίες, Αλγόριθμοι, Εφαρμογές και Εργαλεία Λογισμικού βασισμένα στη Μεθοδολογία για Λήψη Αποφάσεων», υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Λαρισαία καθηγήτρια κ. Παπαγεωργίου, οργανώτρια και επιστημονικά υπεύθυνη αυτού, αναφέρει στην «Ε»: «Συμμετείχαν 35 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, καθηγητές, μεταδιδακτορικοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από διαφορετικές χώρες, από Αμερική, Αγγλία, Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λιθουανία, Ιραν, Ινδία, Κούβα και Τουρκία, οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτή την ευέλικτη υπολογιστική μέθοδο της τεχνητής νοημοσύνης, τα ασαφή γνωστικά δίκτυα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θεωρείται σημαντικός για ένα τέτοιο εξειδικευμένο Θερινό Πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μεθοδολογία τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο μοντελοποίησης και διαχείρισης γνώσης, από εμπειρογνώμονες, για την ανάπτυξη συστημάτων λήψης αποφάσεων. Μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί σε πάρα πολλά πεδία από τον έλεγχο συστημάτων, την επιχειρηματικότητα,την πρόβλεψη αγροτικής παραγωγής, πρόβλεψη κατανάλωσης νερού στη Σκιάθο, μέχρι και την ιατρική.

Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο, που μέσω της επεξεργασίας γνώσεων και δεδομένων των τελευταίων ετών, σε ένα αντικείμενο που μελετάμε (επιχειρηματικότητα, αγροτική παραγωγή... κ.ά.) μπορεί να μας δώσει αποτελέσματα για τη μελλοντική του πορεία του, τα οποία θα βοηθήσουν στον προγραμματισμό της ανθρώπινης δράσης στη διαχείρισή τους».

Αναλυτικά για το τι παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του πανεπιστημίου η κ. Παπαγεωργίου, μας είπε: «Διδάχθηκαν οι βασικές μεθοδολογίες ανάπτυξης και λήψης αποφάσεων μέσω των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων, μαζί με τις πρόσφατες επεκτάσεις και βελτιώσεις τους, τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα για πρόβλεψη, ταξινόμηση και λήψη αποφάσεων, οι αλγόριθμοι εκπαίδευσής τους, δυο εύχρηστα εργαλεία λογισμικού που αναπτύχθηκαν για λήψη αποφάσεων για να βοηθήσουν τους απλούς χρήστες αλλά και τους έμπειρους στο χώρο επιστήμονες να εφαρμόσουν εύκολα τη μεθοδολογία μοντελοποίησης, την εκπαίδευση και την εφαρμογή γενικότερα των ασαφών γνωστικών δικτύων σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της έρευνας».

ΡΑΓΔΑΙΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Όσον αφορά στο σκεπτικό υλοποίησης αυτής της παρουσίασης, η κ. Παπαγεωργίου δηλώνει στην «Ε»: «Πήρα την πρωτοβουλία να οργανώσω για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο Θερινό Πανεπιστήμιο στα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα, λόγω της αύξησης της εφαρμογής τους τα τελευταία 10 χρόνια σε διάφορους τομείς και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από νέους ερευνητές, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, να ασχοληθούν με αυτή τη μεθοδολογία, που είναι χρήσιμη και εύκολη στη μοντελοποίηση και διαχείριση της γνώσης για συστήματα λήψης αποφάσεων.

Η ανάπτυξη τέτοιων έμπειρων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, και η εφαρμογή τους, θα βοηθήσει σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς η πρόβλεψη σε κάθε επόμενο βήμα είναι πάντα, τουλάχιστον χρήσιμη.

Βέβαια να σημειώσω ότι στη διοργάνωση αυτής της παρουσίασης, με παρακίνησε το ενδιαφέρον ζήτησης των αλγορίθμων μου από διάφορους μεταπτυχιακούς φοιτητές και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΝΙΚΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η επίκουρος καθηγήτρια Ελπινίκη Παπαγεωργίου, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους διεθνείς δείκτες αναγνωρισιμότητας επιστημονικού έργου (scopus και ISI Web of Science) είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε αριθμό επιστημονικών εργασιών που σχετίζονται με τα Ασαφή Γνωστικά Δίκτυα (>168 εργασίες) σε διεθνή περιοδικά με υψηλό Impact factor και συνέδρια, καθώς και αναγνώρισης του επιστημονικού της έργου μέσω ετεροαναφορών από τρίτους ανεξάρτητους ερευνητές (>1700 ετεροαναφορές από 26 διαφορετικές χώρες). Η κ. Παπαγεωργίου έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά ευρωπαϊκά έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων, ευφυών αλγορίθμων για λήψη αποφάσεων και πρόβλεψη με τη χρήση ασαφών γνωστικών δικτύων, τεχνικών εξόρυξης δεδομένων, ανάπτυξης έμπειρων και ευφυών συστημάτων.

Τα τελευταία 7 χρόνια εργάστηκε σε πέντε μεγάλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα FP6 και FP7, καθώς και σε 4 εθνικά ερευνητικά έργα (Πυθαγόρας ΙΙ, Μετάγνωση, Αριστεία ΙΙ, Αρχιμήδης ΙΙΙ) στην ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων και αλγορίθμων υπολογιστικής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε για χρηματοδότηση ένα ερευνητικό έργο Horizon 2020, στο οποίο συμμετέχει και έχει προτείνει τη μεθοδολογία των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είναι βασικός εταίρος στο έργο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass