ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΓΕΝΙΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ

Οι 18άρηδες θέλουν απλά να γίνουν φοιτητές

* Προβληματισμοί που κατέθεσαν υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2016 12:00

Της Λένας Κισσάβου

Μπερδεμένοι όσο ποτέ άλλοτε, για το μέλλον τους, διαπιστώνεται ότι είναι οι υποψήφιοι που έδωσαν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις, για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας, σύμφωνα με τα όσα ρώτησαν και κατέθεσαν στη διάρκεια προβληματισμού τους, για τις σχολές που δήλωσαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Λάρισας, το οποίο δέχθηκε φέτος ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων, που ζήτησε τη συμβουλή του για τις σχολές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας μας, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΚΕΣΥΠ, κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, η εικόνα που έδωσαν φέτος οι υποψήφιοι στο πλαίσιο της αναζήτησης για την επιλογή σχολών, που θα δήλωναν στα μηχανογραφικά τους, ήταν «αυτή μιας γενιάς πολύ μπερδεμένης, που πορεύεται στο άγνωστο», όπως είπε χαρακτηριστικά, και τόνισε επίσης: «Τα περισσότερα παιδιά, ήταν πολύ προβληματισμένα και πολύ μπερδεμένα, γιατί κυρίως δεν ήταν ενημερωμένα γενικότερα για τις σπουδές που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών, είχαν χαμηλές επιδόσεις στη βαθμολογία των πανελληνίων εξετάσεων και απλά αναζητούσαν τις σχολές που «πιάνουν» τις βάσεις τους, για να μπορέσουν να εισαχθούν σε αυτές, ασχέτως αντικειμένου σπουδών. Δεν είχαν την πολυτέλεια να διαλέξουν...

Τόσο αυτοί, όσοι και το μεγαλύτερο ποσοστό γενικά των δεκαοκτάρηδων, δήλωσε ότι απλά θέλει να εισαχθεί σε μια οποιαδήποτε σχολή για να ζήσει τη φοιτητική ζωή. Θέλει να «περάσει» και όπου να ’ναι. Άλλοι είπαν ότι θέλουν να γίνουν φοιτητές για να έχουν φοροαπαλλαγή οι γονείς τους!

Γενικότερα είναι ελάχιστο το ποσοστό των νέων σε αυτή την ηλικία, που έχει στόχους και εννοώ, που ξέρει τι του αρέσει, ποιες είναι οι κλίσεις του και τι θέλει να σπουδάσει.

Φέτος ειδικά, πολλά παιδιά ήταν πολύ απογοητευμένα με τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις, και κάποια δήλωσαν ότι θα ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου.

Δεν ξέρω τι έφταιξε σε αυτή την απογοήτευσή τους και σε αυτή τη σύγχυση που διαπίστωσα να έχουν γενικότερα φέτος οι υποψήφιοι. Το νέο εξεταστικό σύστημα; Η έλλειψη ενημέρωσής τους; Η κακή εκτίμηση των δυνατοτήτων τους; Πάντως ήταν μια μερίδα παιδιών που... έπεσαν λένε από τα σύννεφα!

Η ανασφάλειά τους για το μέλλον τους, ήταν τόσο μεγάλη, στο σημείο να φοβούνται να συμπληρώσουν μόνοι τους το μηχανογραφικό δελτίο, χωρίς στήριξη και χωρίς έναν να τους καθοδηγεί. Και μιλάμε για μια γενιά που έχει πολύ καλές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών!».

ΤΟ ΚΕΣΥΠ

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Λάρισας, είναι υποστηρικτική δομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και παρέχει δωρεάν συμβουλευτική στήριξη και πληροφόρηση, σε θέματα και ενέργειες Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε μαθητές, γονείς, νέους, ενώ υποστηρίζει το έργο των καθηγητών/τριών που εφαρμόζουν τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό (Σ.Ε.Π.) στα σχολεία.

Αναφορικά με τη Συμβουλευτική, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και γονείς για ατομικά ραντεβού με τη χρήση και ψυχομετρικών ειδικών τεστ. Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η παροχή επιστημονικής βοήθειας και στήριξης στα άτομα ώστε:

Να διερευνούν, να αναλύουν και να αναπτύσσουν τους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ της αυτοαντίληψής τους (ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ικανότητες και δεξιότητες, κλπ.)

Να διερευνούν, να αξιολογούν, να επεξεργάζονται και να ταξινομούν πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και προτιμήσεις τους, όσο και με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.

Να ενσωματώνουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική πληροφόρηση, αλλά και την πληροφόρηση τη σχετική με την αυτοπαρατήρηση και να διευκολύνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο όσον αφορά τον προσανατολισμό τους στον χώρο της εκπαίδευσης, όσο και την επιλογή του επαγγέλματος ή των επαγγελμάτων που ταιριάζουν στην ψυχοκοινωνική τους ιδιαιτερότητα.

Να δημιουργούν και να πραγματοποιούν τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά τους σχέδια.

Στόχος των παραπάνω είναι η σωστή επιλογή επαγγέλματος και γενικότερα η ένταξη-επανένταξή τους στην ενεργό ζωή.

Απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο εκπαιδευτικής επιλογής ή επαγγελματικής κατεύθυνσης, σε άτομα που βρίσκονται στο στάδιο αναζήτησης καινούριων τομέων για την κατάρτισή τους, σε άτομα που ήδη απασχολούνται και δεν είναι ευχαριστημένα με την εργασία τους με αποτέλεσμα να αναζητούν καινούργιους τομείς για την κατάρτισή τους και την περαιτέρω επαγγελματική τους ανάπτυξη, σε άτομα που δεν απασχολούνται λόγω απώλειας θέσης ή για άλλους λόγους και επιθυμούν την επανένταξή τους στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, όπως και σ' αυτούς που λόγω ιδιαίτερων δυσκολιών και προβλημάτων ανήκουν σε ομάδες που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο πλαίσιο της Πληροφόρησης Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το ΚΕ.ΣΥ.Π. διαθέτει: Υλικό για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Βιβλιοθήκη με τίτλους που αφορούν στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης και παροχής πληροφόρησης από το διαδίκτυο ενώ ενθαρρύνεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοπληροφόρησης των μαθητών και των μαθητριών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass