ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Έλληνες «Δαβίδ» εναντίον των «Γολιάθ» της Ευρώπης

* Θα συμμετάσχουν σε αγώνες φόρμουλα σε Γερμανία και Ουγγαρία με τον «Θηρέα»

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2016 11:45

Της Λένας Κισσάβου

Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τζέκας

Ξημεροβραδιάζουν πάνω από μηχανές, εξαρτήματα, σχέδια, κατσαβίδια και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να δημιουργήσουν ένα εξελιγμένο μοντέλο αυτοκινήτου. Δεκαοκτώ Έλληνες φοιτητές, οι περισσότεροι του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και άλλοι των τμημάτων Οικονομικού και Πολιτικών Μηχανικών, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τον «Θηρέα», ένα μονοθέσιο φόρμουλας που θα βγει στις πίστες της Γερμανίας και της Ουγγαρίας, στα μέσα Αυγούστου για να διεκδικήσει μια θέση, σε αγώνες μονοθέσιων οχημάτων, που παράλληλα αυτή την εποχή κατασκευάζουν άλλες φοιτητικές ομάδες, διαφόρων χωρών σε όλη την Ευρώπη.

Δουλεύουν ασταμάτητα, μέσα σε ένα εργαστήριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που τους δίνει μόνο τα απαραίτητα, ενώ με χίλιους κόπους μπόρεσαν να βρουν χορηγούς για να καταφέρουν να αποκτήσουν τόσο τον βασικό εξοπλισμό του μονοθέσιου αυτοκινήτου όσο και μέρος των εξόδων τους γι’ αυτό το εγχείρημα.

Με τα μέσα που διαθέτουν, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες φοιτητών, οι οποίες δημιούργησαν αντίστοιχα μοντέλα και θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την ανάδειξη του καλύτερου αυτοκινήτου, είναι σαν τον Γολιάθ με τον Δαβίδ! Καθώς καλούνται να συναγωνιστούν φοιτητές που δούλεψαν σε υπερσύγχρονα πανεπιστημιακά εργαστήρια, με πλήρη γκάμα των ειδών που χρειάζονται γι’ αυτό τον σκοπό, και με την άνεση της καλύτερης οικονομικής στήριξης σε αυτό το εγχείρημά τους.

Παρ’ όλα αυτά, τολμούν, γιατί ξέρουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να διακριθούν, όπως άλλωστε τα έχουν καταφέρει πριν από αυτούς οι προηγούμενες ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν με αντίστοιχα μονοθέσια μοντέλα, στις ίδιες ευρωπαϊκές αγωνιστικές πίστες και διακρίθηκαν.

Το όνομα της ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι «Κένταυρος», δημιουργήθηκε το 2008 και κάθε χρόνο ανανεώνεται με νέα μέλη προπτυχιακών φοιτητών, όταν αποφοιτούν οι παλαιότεροι και δίνουν τη σκυτάλη.

Έτσι είναι το τρίτο κατά σειρά νέο αγωνιστικό μονοθέσιο αυτοκίνητο, από το 2008, και το βάφτισαν «Θηρέα», ενώ τα προηγούμενα είχαν τις ονομασίες «Χείρων» και «NESUS».

Συντονιστής της προσπάθειας των φοιτητών είναι ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Αλέξανδρος Κερμανίδης, αναφέρει στην «Ε», ότι: «η τρίτη έκδοση του μονοθέσιου αυτοκινήτου, έχει αρκετές βελτιώσεις στην αεροδυναμική, στην ανάρτηση κ.ά. Αυτή την περίοδο οι φοιτητές το έχουν ολοκληρώσει κατασκευαστικά και πρόκειται να κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές σε πίστες καρτ, που υπάρχουν μία κοντά στο Σέσκλο και μία στη Λάρισα, για να διαπιστώσουν την οδική του συμπεριφορά, σε πραγματικές συνθήκες.

Οι δοκιμές θα δείξουν αν το μονοθέσιο έχει κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται να διορθωθεί, ώστε να είναι έτοιμο να τρέξει στις πίστες της Γερμανίας στις 9-14 Αυγούστου και της Ουγγαρίας στις 18-21 Αυγούστου».

Η ομάδα «Κένταυρος» είναι σχετικά νέα στον διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν άλλες χώρες που παίρνουν μέρος πολλά χρόνια, έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μεγαλύτερα «μπάτζετ».

Η ελληνική συμμετοχή όμως, έστω και με μικρότερο οικονομικό προϋπολογισμό, μπροστά στα γιγάντια ποσά που χορηγούν εταιρείες σε τέτοιου είδους φοιτητικές ομάδες, κατάφερε με τις μέχρι σήμερα συμμετοχές της, αξιόλογα αποτελέσματα και μάλιστα κατακτώντας πρώτες θέσεις.

Για του λόγου το αληθές, η ομάδα «Κένταυρος» έχει κατακτήσει σε προηγούμενες συμμετοχές της τις εξής διακρίσεις:

-2011 FSAE Italy (Varano), Class 3 (σχεδιασμός μονοθέσιου): 1η θέση στην γενική κατάταξη, 1η θέση στην ανάλυση κόστους

-2012 Formula Student England (Silver stone), Class 2 (σχεδιασμός και μερική κατασκευή μονοθέσιου): 3η θέση στο αγώνισμα του Σχεδιασμού, 5η θέση στην Παρουσίαση Επιχειρηματικού Πλάνου, 9η θέση στη γενική κατάταξη

-2013 FSAE Italy (Varano) Class 1(σχεδιασμός και πλήρη κατασκευή μονοθέσιου): 1η θέση, στην παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου, 4η θέση στην ανάλυση κόστους, με το μονοθέσιο αγωνιστικό «Χείρωνας».

-2014 FSAE Hungary (Qyor) Class 1: 10η θέση στο δυναμικό αγώνισμα του SKidpad, 12η θέση στην παρουσίαση επιχειρηματικού πλάνου.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Στην ομάδα «Κένταυρος» συμμετέχουν οι: Στάμου Φειδίας, Αλιμονάκης Θοδωρής, Ντιούδης Σταύρος, Καϊμενόπουλος Κωνσταντίνος, Λιόντος Κωνσταντίνος, Καλιαμπέτσου Ματίνα, Σχίζα Αγλαΐα, Χατζηκύρκου Μιχάλης, Κορφιάτης Νίκος, Μορφίδης Ευστράτιος, Αναγνωστόπουλος Κωνσταντίνος, Χατζηχαραλάμπους Ελευθερία, Λιάτης Χρήστος, Οξύζογλου Ιωάννης, Τσαμαντουρίδης Κυριάκος, Ζερλέντης Θοδωρής, Μπέκα Αθηνά και Μερκουλίεβα Κριστίνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

«FORMULA STUDENT»

Πρόκειται για έναν παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από τις SAE (Society of Automotive Engineers), IMECHE (Institution of Mechanical Engineers) και τους τοπικούς εταίρους τους ξεκινώντας το 1978 στην Αμερική.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μικρού μονοθέσιου τύπου φόρμουλα, το οποίο συνοδεύεται από μια σειρά στατικών και δυναμικών εκδηλώσεων. Τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ταχύτητα που αναπτύσσει ή τις οδικές ικανότητες των μελών της ομάδας, αλλά και με καινοτομίες στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη σκληρότητα και την αντοχή όταν τίθεται ένα όριο.

Ο διαγωνισμός βασίζεται στην ιδέα ότι μια φανταστική κατασκευαστική εταιρία ανέθεσε σε μια ομάδα σχεδιασμού την ανάπτυξη ενός μονοθέσιου τύπου φόρμουλα. Αυτό το όχημα δεν εξετάζεται μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και στο στατικό, κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στον σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass