«Εδώ Πολυτεχνείο…» στη Λάρισα

Δημοσίευση: 15 Νοε 2016 20:46

43 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, το μήνυμά του, διατηρείται άσβεστο και αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά. Η φλόγα και ο αγώνας των ατόμων για ελευθερία, που εναντιώθηκαν το 1973 στο χουντικό καθεστώς της χώρας μας, ανάβει την 17 Νοέμβρη κάθε χρόνο και στη Λάρισα, τηρώντας την υπόσχεση να μην ξεχάσει.

Σε κάθε σχολείο ακούγεται το μήνυμα ¨Εδώ Πολυτεχνείο…» και οι μαθητές αναπαριστούν τον αγώνα της εξέγερσης του λαού και των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στον εορτασμό αυτής, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται από το δήμο Λαρισαίων, με τη μεγάλη συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Δήμος Λαρισαίων, φορείς, συλλογικότητες, μαθητικά συμβούλια, η νεολαία της πόλης, εκπαιδευτικοί…, δίνουν το παρών:
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, στα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στη Λάρισα.
Μέλη των Συλλόγων Διδασκόντων και εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων οργάνωσαν εκδηλώσεις, ομιλίες, που θα ανταποκρίνονται στη σπουδαιότητα και τη σημασία των γεγονότων.
Τα σχολεία που στις 17 Νοεμβρίου είναι απογευματινά, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία Π.Ε., θα πραγματοποιήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις στη διάρκεια του πρωινού κύκλου.
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ανακοινώνει ότι: «καλεί στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση για την εξέγερση του πολυτεχνείου την Πέμπτη 18.30 η ώρα στην πλατεία ταχυδρομείου στη Λάρισα».
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Η Ενωση γονέων και κηδεμόνων μαθητών σχολείων του δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνει: «Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο - όρκο της νιότης, της ζωής, της λευτεριάς, όρκο του ονείρου και της πράξης.
43 χρόνια μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά… Και σήμερα … το ψωμί λείπει από το τραπέζι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η παιδεία για τα παιδιά μας είναι είδος πολυτελείας, εμπόρευμα για λίγους και τα παιδιά φωνάζουν: θέλουμε να μάθουμε - θέλουμε να ζήσουμε, η ελευθερία τους είναι η δική μας σκλαβιά και καταπίεση.
Και σήμερα οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, σε καθημερινή βάση, είναι δυσβάστακτες.
Και σήμερα με αυταρχισμό και τρομοκρατία προσπαθούν να καταστείλουν κάθε κινητοποίηση που αμφισβητεί την αντιλαϊκή πολιτική και αρνείται να πληρώσει τη δική τους κρίση.
43 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο, το μήνυμά του είναι όσο ποτέ άλλοτε αδικαίωτο και όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρο.
Ο ξεσηκωμός στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973 πρέπει να αποτελέσει ορόσημο και φωτεινό φάρο για μας σήμερα, ορμητήριο για νέους αγώνες για όλα όσα μας ανήκουν, ενάντια σ’ όλους αυτούς που μας τα στερούν».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ν. Λάρισας ανακοινώνει: «Κάθε Νοέμβρη, ο νους και η καρδιά όλων μας είναι εκεί, στο Πολυτεχνείο, στην εξέγερση των φοιτητών, της ηρωικής νεολαίας κατά της χουντικής τυραννίας , το Νοέμβρη του 1973.
Το Πολυτεχνείο, δεν είναι, απλά, μια επέτειος. Είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς του αγώνα για δημοκρατία, ένα διαχρονικό σύμβολο της απαίτησης για ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. Τα συνθήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Εθνική Ανεξαρτησία», σήμερα, 43 χρόνια από την εξέγερση ενάντια στον ολοκληρωτισμό των συνταγματαρχών, ενάντια σε αυτούς που καταπατούσαν συστηματικά την ελευθερία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ηχούν επίκαιρα και διαχρονικά.
Σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που τον οδηγούν στην εξαθλίωση, αντιμέτωπος με τη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και Υγείας, τα διδάγματα του Πολυτεχνείου μάς δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να πάρει την υπόθεση των αγώνων στα χέρια του. Να δώσει σκληρούς αγώνες για την παιδεία, για το εισόδημα, για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές κατακτήσεις που αμφισβητούνται με βίαιο τρόπο. Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί αλλά και το σύνολο των εργαζομένων με συνέπεια περιφρουρούμε τη δημοκρατία και το αγαθό της δημοσίας παιδείας. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Το Πολυτεχνείο ζει. Ζει μέσα στις καρδιές όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η ελευθερία είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να αγωνίζεται κανείς».
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΟΛΤΕΕ
Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ), ανακοινώνει: «Λαέ πεινάς, γιατί τους προσκυνάς, ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν 43 χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 1973, από τους ηρωικά εξεγερμένους φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και πολίτες, στις σχολές της Αθήνας με αποκορύφωμα τη Νομική Σχολή και το Πολυτεχνείο.
Η εξέγερση στο Πολυτεχνείο είναι το πιο πρόσφατο γεγονός της νεότερης Ιστορίας μας και είναι μια μοναδική ιστορική στιγμή. Είναι κάθε είδους αντίσταση και αφοσίωση. Είναι εξέγερση συνειδήσεων. Είναι επαναπροσδιορισμός αξιών και αρχών.
Το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει πάντα , μιας και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγωνίζονται για το καλύτερο.
Σήμερα,ταπεινοί εμείς προσκυνητές στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου ,ας αναλογιστούμε πόσο μεγάλο είναι το χρέος μας να διαφυλάξουμε τα αγαθά της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Αντίστοιχα συγκέντρωση οργανώνεται αύριο Πέμπτη και ώρα 6.00 το απόγευμαστην Κεντρική Πλατεία της Ελασσόνας.
Η Τομεακή Επιτροπή Ελασσόνας του ΚΚΕ, ανακοινώνει μεταξύ άλλων:
«Φοιτητές, εργάτες, μαθητές, γνωρίζοντας τι τους περίμενε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ από τους βασανιστές του λαού, έκαναν ασπίδα τα στήθη τους απέναντι στα τανκ και τα πολυβόλα. Με τον αγώνα και το αίμα τους, απαίτησαν δικαιώματα που τότε φάνταζαν αδύνατα : «Ψωμι-Παιδεια-Ελευθερια». Τα συνθήματά τους για εξω το ΝΑΤΟ, εξω οι ΗΠΑ, όχι μόνο είναι επίκαιρα στο σήμερα, αλλά και περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
Τιμάμε τον ανυποχώρητο αγώνα, την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, την μνήμη του και τους νεκρούς του.
Είμαστε μπολιασμένοι με τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και αυτά ήταν ταξικά, ανατρεπτικά, αντι-ϊμπεριαλιστικά.
Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!
Είμαστε αισιόδοξοι: ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων και κοινωνικών επαναστάσεων, που θα οδηγήσουν ξανά την ανθρωπότητα στην πρόοδο! Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, είναι το μέλλον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass