ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ…

Μάθημα έμφυλων ταυτοτήτων στα γυμνάσια της Λάρισας

* Σε εξέλιξη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη Λάρισα, για τον τρόπο που θα διαχειριστούν και θα διδάξουν το θέμα στους μαθητές

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2017 14:30

Αποδόμηση των έμφυλων στερεότυπων, βιολογικό και κοινωνικό φύλο, σωματικές αλλαγές στην εφηβεία, είναι κάποιες από τις ενότητες που θα διδαχθούν φέτος οι μαθητές των γυμνασίων της χώρας στο πλαίσιο του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος που το Υπουργείο Παιδείας, ενέταξε και μάλιστα με άμεση εφαρμογή του, στη φετινή σχολική χρονιά, με τίτλο του «Θεματική εβδομάδα».

Η φετινή «Θεματική Εβδομάδα» εστιάζει σε τρεις άξονες: τη διατροφή και την ποιότητα ζωής, την πρόληψη του εθισμού και των εξαρτήσεων και τις έμφυλες ταυτότητες.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Το συνδικαλιστικό σωματείο εκπαιδευτικών της χώρας μας, η ΟΛΜΕ, ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας «την μετατροπή της θεματικής εβδομάδας σε προαιρετική και τη μείωση της διάρκειας της ενημέρωσης σε δύο ημέρες», ενώ την ίδια στιγμή το πρόγραμμα κατέκρινε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και «πήραν φωτιά» τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα σωματείων ορθόδοξων χριστιανών και όχι μόνο… με γονείς -αν και όχι με επίσημες ανακοινώσεις τους- να εκφράζουν επιφυλακτικότητα…

Κάποιες αρνητικές απόψεις που κατατέθηκαν όσον αφορά στο θέμα της «θεματικής εβδομάδας» που αφορά και μόνο στην έμφυλη ταυτότητα αναφέρουν: «το περιεχόμενό του είναι αντίθετο με τις κοινωνικές αντιλήψεις, τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, βάσει των οποίων διαπαιδαγωγούμε τα τέκνα μας και επιπλέον προσβάλλει ευθέως στο άρθρο 16 του Συντάγματος».

Άλλοι καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προπαγάνδα ομοφυλοφιλίας και άλλοι μιλούν για μεθοδευμένη πολιτική αποδόμηση των φύλων.

Απ’ την άλλη, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, απαντά κατηγορηματικά σε όλα αυτά, ως εξής: «Η Θεματική Εβδομάδα είναι υποχρεωτικότατη και κανένας γονέας δεν μπορεί, νομικά, να αποσύρει τα παιδιά του από αυτή.

Η θεματική εβδομάδα έχει όπως γνωρίζετε τα θέματα της διατροφής, του εθισμού, που δεν είναι μόνο στις ουσίες αλλά και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα κινητά, στο facebook, θέματα αποκοινωνικοποίησης, πολλές φορές των νέων, και βεβαίως έχει μέσα το θέμα των σχέσεων ανάμεσα στα φύλα.

Και μου κάνει τρομερή εντύπωση που έχει απομονωθεί το κομμάτι που αφορά ειδικά στους γονείς, γιατί το πρόγραμμα έχει και την επιμόρφωση των γονέων, συζήτηση με τους γονείς, με υλικό που υπάρχει αναρτημένο δημοκρατικά και μπορεί κανείς να το κατεβάσει, και που ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο ενδεχόμενο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά, τα αποδέχεται και αποτελούν καθεστώς σε όλο τον κόσμο».

Επίσης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που πρότεινε την εφαρμογή της θεματικής εβδομάδας στα γυμνάσια, καταθέτει τα εξής: «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θεωρεί τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών βασικούς συνεργάτες του, φύσει και θέσει, στην κοινή προσπάθεια για βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ξεκινώντας από αυτή την πεποίθηση έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι η καινοτομία της Θεματικής Εβδομάδας «… θεμελιώνεται στην εμπιστοσύνη προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο διαθέτει και τα εχέγγυα και επιδιώκει την παιδαγωγική ελευθερία στην άσκηση του ρόλου του».

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι τυχόν επιφυλάξεις σχετικά με την ετοιμότητα των σχολικών μονάδων να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο θα ξεπεραστούν μέσα από τη συνεργασία όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Από την πλευρά του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή αλλά και σε κάθε άλλη πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της πρώτης γραμμής που στοχεύει στην ποιοτική βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου».

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Να σημειωθεί ότι στα γυμνάσια της Λάρισας δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εφαρμογή του προγράμματος της θεματικής εβδομάδας, καθώς όπως αναφέρει στην «Ε» ο προϊστάμενος παιδαγωγικής καθοδήγησης της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Ντάμπλιας: «είναι σε εξέλιξη ακόμη η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των σχολείων, από τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους, προκειμένου να λάβουν κατευθύνσεις για το πώς θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, πώς θα διδάξουν τα θέματα στους μαθητές, πώς θα διαχειριστούν τον χρόνο, την ύλη των θεματικών αξόνων… κ.α.».

Επίσης ο κ. Ντάμπλιας, ενημερώνει πως της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στα σχολεία (που γίνεται σήμερα) προηγήθηκε επιμόρφωση των σχολικών συμβούλων από το Υπουργείο Παιδείας.

Της Λένας Κισσάβου

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass