ΩΣ ΕΣΟΔΟ ΑΠΟ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Φορολογείται και... το σχολικό κουλούρι

* Στο στόχαστρο τα μισθώματα και οι πόροι σχολείων από κληροδοτήματα * Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζοντας πως «αν το κόστος του φόρου μεταφερθεί στα κυλικεία πολλά από αυτά θα κλείσουν»

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2017 15:06

Για πρώτη φορά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ζητά φέτος από τις Σχολικές Επιτροπές των δήμων να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματά τους, τα οποία προέρχονται είτε από τη μίσθωση των σχολικών κυλικείων είτε από κληροδοτήματα… κ.α.

Μέχρι και σήμερα ίσχυε το εξής: οι Σχολικές Επιτροπές είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν φορολογική δήλωση, όπου εκεί διαφαίνονται τα έσοδα που είχαν κάθε έτος, για τα οποία όμως ποτέ δεν φορολογήθηκαν. Αυτά, σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας τους, διατίθενται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων αρμοδιότητάς τους και για παράδειγμα, κάθε εισόδημα που είχε η Σχολική Επιτροπή του Δήμου, από τη μίσθωση ενός σχολικού κυλικείου, έπρεπε να επιστρέψει το χρηματικό αυτό ποσό στο ίδιο σχολείο για την κάλυψη των αναγκών του.

Από φέτος όμως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ορίζει ότι βάσει των εισοδημάτων που καταθέτουν στη φορολογική τους δήλωση κάθε χρόνο οι Σχολικές Επιτροπές των δήμων της χώρας, θα καταβάλλουν φόρο 29% (επί των εισοδημάτων) και μάλιστα τον ζητά αναδρομικά.

Η σχετική εγκύκλιος, που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, προκάλεσε τις αντιδράσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και αντίστοιχα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας», που εκφράζουν την άποψη ότι έτσι «θα μειωθούν τα έσοδα λειτουργίας των σχολείων» και εξηγούν:« Οι συνέπειες της εφαρμογής αυτής της εγκυκλίου θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη λειτουργία των σχολείων, αφού αφενός θα μειωθούν τα έσοδα από τις πενιχρές λειτουργικές δαπάνες, αφετέρου η προσπάθεια να μεταφερθεί το κόστος στα κυλικεία θα αναγκάσει πολλά από αυτά να κλείσουν».

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την απόσυρση της νέας εγκυκλίου και τονίζουν: «Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός το ότι οι λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, εδώ και χρόνια έχουν μειωθεί πάνω από 50%, από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

Συχνά, κάτω από αυτές τις συνθήκες πολλοί δήμοι δεν αποδίδουν τις λειτουργικές δαπάνες όπως οφείλουν ή κινούνται με αδιαφανείς διαδικασίες επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρημένη λειτουργία των σχολείων.

Μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων αποτελούν τα έσοδα από την εκμίσθωση των κυλικείων (από τους μαθητές και τους γονείς τους δηλαδή) που είναι εξαιρετικά μειωμένα λόγω της οικονομικής δυσχέρειας των οικογενειών.

Όμως με νέα εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΑΦ Β 1016062 ΕΞ 2017/1.2.17) τα έσοδα αυτά θα φορολογούνται ως εισόδημα από …επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 29% και μάλιστα αναδρομικά!

Απαιτούμε: Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας. Διεκδικούμε: Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας των σχολείων, στην κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξης του δημόσιου σχολείου».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

Για τον λόγο ότι δέχθηκε πολλά ερωτήματα, που αφορούν στην υλοποίηση της νέας εγκυκλίου της για τις Σχολικές Επιτροπές, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και συγκεκριμένα ο διοικητής αυτής κ. Γ. Πιτσιλής, σε επιστολή του αναφέρει διευκρινιστικά μεταξύ άλλων για τη «Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές και οι σχολικές εφορείες μειονοτικών σχολείων»:

«…με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 25 της με αριθ.64321/Δ4/16.05.2008 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τη λειτουργία κυλικείων δημοσίων σχολείων ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ανάθεση από τη Σχολική Επιτροπή της λειτουργίας και εκμετάλλευσης των κυλικείων των δημοσίων σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης γίνεται μόνο κατόπιν διαγωνισμού με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην ίδια Κ.Υ.Α. και ότι οι εισπράξεις από τη λειτουργία του κυλικείου του κάθε σχολείου αποτελούν έσοδο της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής και θα διατίθενται για την κάλυψη ή συμπλήρωση των δαπανών λειτουργίας του σχολείου.

Επίσης, από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι το ποσό που εισπράττουν οι σχολικές επιτροπές από την ανάθεση του δικαιώματος λειτουργίας και εκμετάλλευσης κυλικείων σε χώρους των δημοσίων σχολείων αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, βάσει των διατάξεων του άρθρου 39 του ν.4172/2013, και ως εκ τούτοι οι σχολικές επιτροπές υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας…

…Τα έσοδα που αποκτούν οι σχολικές επιτροπές και οι σχολικές εφορείες των μειονοτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την εκμίσθωση των σχολικών κυλικείων, από την εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων τους ή και από τόκους καταθέσεων (πιστωτικούς τόκους), τα οποία και διατίθενται για την εκπλήρωση του μη κερδοσκοπικού σκοπού τους, είναι έσοδα που προέρχονται από κεφάλαιο και ως εκ τούτου αποτελούν αντικείμενο φορολογίας σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν.4172/2013. Επομένως, τα έσοδα αυτά φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα με βάση τις διατάξεις των άρθρων 47 και 58 του ν. 4172/2013 με συντελεστή 29% με έκπτωση του φόρου που τυχόν παρακρατήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass