ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Στο απόηχο της συνόδου προέδρων των ΤΕΙ στη Λάρισα

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2015 18:20

-Δόθηκε θέση και φωνή στους φοιτητές στη διάρκειά της

Στον απόηχο της πανελλήνιας συνόδου, των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων των ΤΕΙ της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, η γενικότερη εικόνα που δόθηκε είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο κύμα αντίδρασης για τις επικείμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο …ετοιμάζεται να ξεσπάσει με δυναμικές παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα ξεχωριστό στοιχείο της συνόδου, αποτέλεσε και το γεγονός ότι δόθηκε θέση και φωνή στους φοιτητές, να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αναλυτικότερα:

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«Η διατήρηση της ονομασίας «Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», 15 χρόνια μετά την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του συνόλου των ΑΕΙ της χώρας, συνιστά πλέον έναν εμμονικά ιδεοληπτικό αναχρονισμό που αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί και να αναγνωρίσει την ποιοτική εξέλιξη, τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά επιτεύγματα και την διεθνή δυναμική που έχουν αναπτύξει τα συγκεκριμένα Ιδρύματα. Ιδιαίτερα δε, μετά την εφαρμογή του Ν. 4009/2011, έχουν από καιρού πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή της ονομασίας των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος απαιτεί από το Υπουργείο να προωθηθεί η ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών τους με την αναίρεση της διάκρισης σε βάρος των Ιδρυμάτων σε ότι αφορά τη δυνατότητα διοργάνωσης σπουδών τρίτου κύκλου, υπό τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που έχουν διατυπωθεί στη σχετική επιτροπή του Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Η Σύνοδος ομόφωνα απορρίπτει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΠΑΙΘ διότι (α)Δεν αληθεύει ότι ρυθμίζονται θέματα επείγοντος χαρακτήρα και κατά συνέπεια η προώθηση ψήφισης των σχετικών άρθρων με κατεπείγουσα διαδικασία είναι αδικαιολόγητηενέργεια, η οποία συμβάλλει στη συντήρηση της διαλυτικής νοοτροπίας των εκάστοτε κυβερνήσεων να «προωθούν»αβασάνιστα ανατροπές στην οργανωτική δομή και τον τρόπο λειτουργίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, καταλήγοντας συνήθως στη δημιουργία περισσότερων προβλημάτων απ’ όσα φιλοδοξούν να επιλύσουν. Αντίθετα, η δεοντολογία και η διεθνής πρακτική επιβάλλουν τη δρομολόγηση διαδικασιών ουσιαστικής διαβούλευσης και αξιολόγησης του ρόλου, των αρμοδιοτήτων και των διαδικασιών ανάδειξης των διοικητικών αρχών και οργάνων τους, με συμμετοχή επιτροπών από τις Συνόδους των ΑΕΙ . (β) Περιέχει ρυθμίσεις που δε εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο Ανώτατης Εκπαίδευσης. (γ) Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι η προωθούμενη μετατροπή, με αναδρομική ισχύ, των τίτλων σπουδών Τμημάτων ΑΕΙ με υπέρ-τετραετείς σπουδές σε τίτλους επιπέδου 7 (μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων πλήττει θεσμικά τα Ανώτατα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας και τους αποφοίτους των Ιδρυμάτων και οδηγεί σε επαγγελματική τους υποβάθμιση.

Η Σύνοδος θεωρεί ότι η ενδεικνυόμενη λύση είναι η χορήγηση πρώτου, βασικού τίτλου σπουδών, επιπέδου 6 στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με δυνατότητα συνέχισης των σπουδών για την ολοκλήρωση προγράμματος που να οδηγεί σε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, με ανάλογη προσαρμογή και πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών στις απαιτήσεις του 7ου επιπέδου. (δ) καταργεί δημοκρατικά εκλεγμένες διοικήσεις, πράγμα όχι μόνο αντιδεοντολογικό αλλά και αντισυνταγματικό».

Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Οι εκπρόσωποι της «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΙΚΗΣ Κ.Σ.», από το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της ΣΤΕΦ ο Γεροδήμος Δημήτρης, από το Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της ΣΔΟ ο Παπακώστας Γιάννης, του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της ΣΕΥΠ η Αναγνώσου Χρυσάνθη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου εστιακών φοιτητών Καμακάρη Μάριος, μίλησαν κατά διάρκεια της συνόδου των προέδρων και κατέθεσαν τη θέση τους και τα αιτήματά τους, υποστηρίζοντας τα εξής:

«Η υφιστάμενη κατάσταση στα ΤΕΙ της χώρας, αλλά και στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ασφυκτική! Η τεράστια μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία συνολικότερα, κομμάτι αυτής και η 3οβάθμια εκπαίδευση, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση του παρεχόμενου πλαισίου λειτουργίας στα ιδρύματα, έτσι ώστε να μην καλύπτονται οι ανάγκες ακόμη και στα βασικά.

Με την τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, νομοθεσία μάλιστα που μέχρι πρόσφατα ως αντιπολίτευση κατέκρινε η σημερινή κυβέρνηση, με αυταρχικό τρόπο παίρνονται και τα ελάχιστα χρήματα που έχουν απομείνει στα ιδρύματα για τις λειτουργικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι ελλείψεις λόγο της ακολουθούμενης πολιτικής είναι φανερές και μάλιστα δεν είναι πρόσφατες. Χρόνο με το χρόνο, εξάμηνο το εξάμηνο, παρουσιάζονται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα που απορρέουν από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα ιδρύματα. Μεγάλες ελλείψεις σε θέσεις εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, έλλειψη επιστημόνων – καθηγητών, σε γνωστικά αντικείμενα που είναι απαραίτητα για ένα ολοκληρωμένο και με βάση τις σύγχρονες ανάγκες περιεχόμενο σπουδών.

Εκτός από ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό που αναφέραμε παραπάνω, υπαρκτές είναι και οι ελλείψεις σε νέες υποδομές, που διαφέρουν από τμήμα σε τμήμα, από σχολή σε σχολή. Σύγχρονα και με την αντίστοιχη τεχνολογική και τεχνική επάρκεια κτίρια – εργαστηριακές αίθουσες. Μεγάλα προβλήματα στην κάλυψη των φοιτητών σε ανάγκες όπως η δωρεάν στέγαση και η σίτιση, που ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή των φοιτητικών εστιών από το Ίδρυμα Νεότητας, στη διαχείριση των ιδρυμάτων έχουν οξυνθεί σημαντικά.

Ο δανεισμός από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. που εξετάζεται σαν λύση, λόγο των υπαρκτών προβλημάτων στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, θα έχει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική και λειτουργία των ιδρυμάτων. Στην πράξη με μια τέτοια κίνηση από πλευράς των διοικήσεων των ιδρυμάτων, υποθηκεύεται το μέλλον το δικό μας, των επόμενων γενεών στο δικαίωμα για τη μόρφωση και εκπαίδευση σε 3οβάθμιο επίπεδο. Η ενδεχόμενη αποπληρωμή ενός τέτοιου δανείου θα σημαίνει μέτρα τέτοια, που θα πρέπει να πάρουν τα ιδρύματα, σε επιχειρηματικό και ανταποδοτικό πλαίσιο, που θα καταργούν ότι απέμεινε από την δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Καλούμε την σύνοδο των προέδρων, γενικότερα την πανεπιστημιακή κοινότητα, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, να σηκώσουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική αυτή που έχει ως στόχο την υποβάθμιση των ιδρυμάτων. Μέσα από τα διάφορα νομοσχέδια που ψηφίζονται για την παιδεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτά που έρχονται οδηγείται η ανώτατη εκπαίδευση και τα ιδρύματα, εκτός του να λειτουργούν με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια να εξετάζουμε ενδεχόμενα που θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ίδια την ουσία και το περιεχόμενο των σπουδών.

Καλούμε τη Σύνοδο των Προέδρων και Αν. Προέδρων, τους άλλους φορείς, να διεκδικήσουμε από τη θέση ευθύνης του καθενός:

-Άμεση γενναία κρατική χρηματοδότηση, από τον προϋπολογισμό του κράτους. Αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία.

-Να δοθούν πίσω τα ταμειακά αποθεματικά των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν» με το PSI, αλλά και να μη δοθούν τα εναπομείναντα ταμειακά διαθέσιμα που ζητά η νέα κυβέρνηση.-Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς να χρειάζεται νασπαταλούν οιφοιτητές ένα σημαντικό ποσό, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass