ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ «Ε» Β. ΤΣΙΑΚΟΥ – Φ. ΑΛΕΞΑΚΟΥ – Μ. ΒΡΑΧΝΑΚΗ

Σε εγρήγορση οι Καρδιτσιώτες με πρόταση για ίδρυση Σχολής

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 22:10
Ο κ. ΤΣΙΑΚΟΣ Ο κ. ΤΣΙΑΚΟΣ

Στάση αναμονής για το ξεκαθάρισμα των θέσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την προωθούμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας τηρούν οι φορείς στον Νομό Καρδίτσας.

Μετά την αναστάτωση που δημιούργησαν πληροφορίες για μετακίνηση κυρίως τοπικών Τμημάτων του ΤΕΙ, η δημοσιοποίηση των προτάσεων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας άμβλυνε τις αντιδράσεις, καθότι φαίνεται πως όλα τα λειτουργούντα σήμερα στον Νομό Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξακολουθούν να παραμένουν στην Καρδίτσα και μετά την Πανεπιστημιακή αναδιάρθρωση.

Επειδή όμως το τοπίο χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, οι Καρδιτσιώτες βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά, εφόσον οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες γι’ αυτούς.

Για το θέμα μίλησαν στην «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος και ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας – μέλος της Επιτροπής Συγχώνευσης, κ. Μιχάλης Βραχνάκης, επισημαίνοντας τα εξής:

Ο κ. ΤΣΙΑΚΟΣ

«Δώσαμε σκληρό αγώνα για να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν στην Καρδίτσα τα Τμήματα Κτηνιατρικής, Δασοπονίας, Επεξεργασίας Ξύλου, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διαιτολογίας. Ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά, όχι μόνον για να παραμείνουν όλα στην πόλη μας, αλλά και για να μην υποβαθμιστούν! Περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας την επίσημη θέση του, διότι μέχρι στιγμής έχουμε πληροφορηθεί μόνο τις προτάσεις του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Οι φορείς του Νομού μας, σε πρόσφατη σύσκεψη που διοργανώσαμε στην Περιφερειακή Ενότητα, πήραμε ομόφωνη απόφαση ότι για μας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η παραμονή όλων των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ότι θα παλέψουμε για την αναβάθμισή τους. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη μας βρίσκει κάθετα απέναντι! Εδώ να τονίσω ότι το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Θεσσαλών βουλευτών, των πρυτάνεων του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος είναι να πάρουμε μια κοινή απόφαση στη βάση της διατήρησης σε λειτουργία όλων των υφιστάμενων Σχολών και Τμημάτων στην περιφέρειά μας, διότι με την ύπαρξή τους συνδέονται άμεσα η οικονομία μας και οι τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. ΑΛΕΞΑΚΟΣ

«Θέση μας ως Δημοτική Αρχή, ως Νομός Καρδίτσας, αλλά και ως Δυτική Θεσσαλία, είναι οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση των τοπικών Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όχι μόνο στη βάση της μη κατάργησής τους, αλλά και στη χωροθέτηση εάν είναι δυνατόν, νέων Τμημάτων στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης στην περιφέρειά μας. Είναι θετικό ότι δεν φεύγει κανένα Τμήμα από την Καρδίτσα, διότι εάν γινόταν κάτι τέτοιο θα το θεωρούσαμε αιτία πολέμου. Καταρχήν φαίνεται ότι «σώζουμε την παρτίδα»! Από κει και πέρα, σκεπτόμαστε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Σχολή με έδρα την πόλη μας, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η τριτοβάθμια εκπαίδευση στον Νομό μας. Για παράδειγμα, εάν το Τμήμα Ιατρικής γίνει Σχολή στη Λάρισα, θα μπορούσε και το Τμήμα Κτηνιατρικής, με το Τμήμα Διατροφής - Διαιτολογίας και κάποια άλλα ομοειδή Τμήματα, να αποτελέσουν μία νέα Σχολή στην Καρδίτσα. Αυτή είναι μια πρόταση που επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε».

Ο κ. ΒΡΑΧΝΑΚΗΣ

«Από το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή μας βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, διότι σε διαφορετική περίπτωση το ΤΕΙ Θεσσαλίας θα διαγράψει φθίνουσα πορεία λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και του υψηλού λειτουργικού κόστους, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης θα γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με 34 Τμήματα. Η κατανομή τους στις πόλεις είναι η καλύτερη που μπορούσε να γίνει, διότι δεν προβλέπονται μετακινήσεις, πλην του Τμήματος Νοσηλευτικής που λειτουργεί στη Λαμία και θα πάει στη Λάρισα. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη για τη μετεξέλιξη των καθηγητών ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακούς.

Σε ό,τι αφορά στην Καρδίτσα ειδικά, ενώ είχε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα και τέσσερα Τμήματα ΤΕΙ, με το νέο Σχέδιο θα αποκτήσει τέσσερα Πανεπιστημιακά Τμήματα. Σε κάθε περίπτωση το νέο Πανεπιστήμιο έχει πολλά θετικά στοιχεία για τις τοπικές κοινωνίες καθώς π.χ.:

- Θα δημιουργηθούν διετή προγράμματα σπουδών (ΙΕΚ), όπου κυρίως οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα εισάγονται και θα λαμβάνουν πιστοποίηση για τις γνώσεις που αποκτούν με ολοκληρωμένη μεταλυκειακή εκπαίδευση, μέσα στο Πανεπιστήμιο.

- Δημιουργείται ένα άριστο Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, ή στα Καμένα Βούρλα.

- Ιδρύεται ένα πολύ μεγάλο Ερευνητικό Κέντρο, στου οποίου την ομπρέλα θα λειτουργούν ερευνητικά - αναπτυξιακά Ινστιτούτα, με έμφαση στην πρακτική εκπαίδευση.

Το νέο Πανεπιστήμιο είναι ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο που εκπληρώνει τον εξ αρχής στρατηγικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας για εφαρμοσμένη έρευνα και εκπαίδευση. Είναι ωστόσο και μονόδρομος, αφού δεν μπορούμε να διατηρήσουμε Τεχνολογικά Ιδρύματα στη σημερινή τους μορφή, διότι έχουν φθίνουσα πορεία και θα οδηγηθούν γρήγορα σε μαρασμό. Προκειμένου να σώσουμε τις υπάρχουσες δομές και την πολύ σημαντική δουλειά που έγινε σε αυτές μέχρι σήμερα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε ένα καινούργιο περιβάλλον, στο νέο Πανεπιστήμιο».

Αναφερόμενος στο πόρισμα που συντάσσει η Επιτροπή Συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στην οποία ο ίδιος συμμετέχει, ο κ. Βραχνάκης, δήλωσε πως έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και απομένει η οριστικοποίηση της ονομασίας κάποιων νέων Τμημάτων, αλλά και των ετών φοίτησης, σε ένα ή δυο Τμήματα. Ο υπουργός θα το λάβει σύντομα ολοκληρωμένο και θα δώσει σχετικές απαντήσεις μέχρι το τέλος Απριλίου.

Τέλος, σχετικά με την τύχη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας για το οποίο οι τοπικοί φορείς ανησυχούν ιδιαίτερα, ο κ. Βραχνάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στο νέο Πανεπιστήμιο θα ενισχυθεί με εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω προσλήψεων που θα γίνουν, ή και από καθηγητές άλλων Πανεπιστημιακών σχολών που θα μπορούν να διδάξουν εκεί (Ιατρική η Τμήμα Τροφίμων». Παράλληλα θα εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητά του, με δεδομένο ότι σήμερα δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου εκπαιδευτικό προσωπικό.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass