ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ «Ε» Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ – ΠΙΛΟΤΟ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ο «χάρτης» με τις νέες Σχολές και Τμήματα

* Στις 17 Απριλίου το ραντεβού του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη * Διαφωνίες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα για τα κριτήρια της πρότασης Πετράκου που «υιοθέτησε» το Υπουργείο Παιδείας * «Ανησυχία» και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για το πολιτικό κόστος από τα λουκέτα στα Τμήματα του ΤΕΙ στη Λάρισα

Δημοσίευση: 06 Απρ 2018 22:12

Για τη μεθεπόμενη Τρίτη, 17 Απριλίου, οριστικοποιήθηκε τελικά το ραντεβού του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου με τον δήμαρχο Λάρισας Απ. Καλογιάννη με αφορμή τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στ. Ελλάδας.

Τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Καλογιάννης προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας μετά και τη συζήτηση στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο όπου η εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιχειρούμενη συγχώνευση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε «απορρόφηση» του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο.

Η «Ε» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά την τελευταία – «βελτιωμένη» - πρόταση που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου το Υπουργείο Παιδείας (στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης) υιοθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετά και τις πρώτες αντιδράσεις από την κοινότητα του ΤΕΙ, για τη στάση του Υπουργείου να «υιοθετήσει» την εισήγηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η πρόταση μετονομάσθηκε ως «βάση» της συζήτησης προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί των αντιδράσεων.

Επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη διαδικασία εκφράζει και η κοινότητα της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος. Καθώς όπως φαίνεται, στο εσωτερικό της κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είχε προηγηθεί «εξαντλητικός» διάλογος, ή η πρόταση που κατέθεσε ο πρύτανης Γ. Πετράκος στο Υπουργείο δεν ήταν γνωστή σε όλο το εύρος της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα αν η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποτελεί απόφαση της Συγκλήτου, όπως συνέβη με την αντίστοιχη πρόταση του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Έτσι τίθενται ερωτήματα ως προς το κατά πόσο είναι αιτιολογημένη και σε ποια δεδομένα στηρίζεται η πρόταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ή ποιες εκπαιδευτικές ανάγκες εξυπηρετεί η πρόταση για τη δημιουργία, για παράδειγμα, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας.

Ενστάσεις που εστιάζουν και στις παρεχόμενες «εγγυήσεις» από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι η επιχειρούμενη συγχώνευση προκύπτει από την απαίτηση των δανειστών να γίνουν συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων, υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική διεκδικεί την ικανοποίηση του αιτήματος, που προβλέπεται από τον νόμο και ισχύει και για άλλες Ιατρικές της χώρας, της μετατροπής του Τμήματος σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή Λάρισας.

Ενστάσεις για τις «εγγυήσεις» θέτει και η κοινότητα του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξεν. Σπηλιώτης κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας διευκρινίζοντας ότι το ΤΕΙ Θεσσαλίας τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης αλλά «με δικαιοσύνη», έθεσε τρία θέματα:

Να «υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση ότι πρώτον θα γίνουν βιώσιμα πανεπιστημιακά τμήματα στη Λάρισα. Δεύτερον, στον τομέα της Γεωπονίας, οι υπάρχουσες υποδομές στο ΤΕΙ μπορούν να αναδείξουν τη Λάρισα ως γεωπονικό κέντρο με τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου - και όχι ινστιτούτου - αγροδιατροφικού τομέα με τη μεταφορά παράλληλα της έδρας της σχολής στη Λάρισα. Τρίτον, να δημιουργηθούν ένα ή δυο πολυτεχνικά τμήματα στη Λάρισα που θα συμπληρώνουν τα υπάρχοντα στο Βόλο».

Όπως επισημάνθηκε και προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπερτερεί σε μέλη ΔΕΠ (περισσότεροι από 400 έναντι των περίπου 100 στο ΤΕΙ Θεσσαλίας), ενώ ο αριθμός των ενεργών φοιτητών στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ανέρχεται περίπου σε 20.000 και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέρχεται σε περίπου 12.000 φοιτητές.

Να σημειωθεί τέλος ότι η ακολουθούμενη διαδικασία προκαλεί «ανησυχία» και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων που προηγήθηκαν ενώ το «λουκέτο» σε Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα έχει και πολιτικό κόστος.

Παρεμπιπτόντως να αναφερθεί ότι με αφορμή τη διαβούλευση επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, η αναβίωση φαινομένων τοπικισμού, καθώς από την πλειοψηφία των εμπλεκομένων σημειώνεται η ανάγκη της λήψης αποφάσεων με ακαδημαϊκά κριτήρια με αφορμή τα υπαρκτά προβλήματα των Τμημάτων (κυρίως του ΤΕΙ Θεσσαλίας) από τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το εγχείρημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής όπου απλά συνενώθηκαν δυο ΤΕΙ της περιοχής, στην περίπτωση της Θεσσαλίας επιχειρείται η συγχώνευση (θα αποτελέσει «πιλότο» για την υπόλοιπη χώρα) μεταξύ Πανεπιστημίου και ΤΕΙ όπου λειτουργούν Τμήματα με «συγγενικό» γνωστικό αντικείμενο, εξέλιξη που ενδέχεται να αναδείξει και συντεχνιακές λογικές.

Στην περίπτωση της Θεσσαλίας το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει ως ημερομηνία - ορόσημο την 30ή Απριλίου για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τα νέα Τμήματα και Σχολές, καθώς στη συνέχεια θα πρέπει να επιλυθούν σειρά θεμάτων (ολοκλήρωση σπουδών ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση Τμήματα κλπ) και τα νέα Τμήματα να ενταχθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2019.

Ο αρχικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, όταν δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε το σχέδιό του στους τοπικούς φορείς στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας τον περασμένο Οκτώβριο στη Λάρισα, ήθελε την ολοκλήρωση του διαλόγου τον Δεκέμβριο του '17.

Η Επιτροπή Διαβούλευσης θα κληθεί να συνεδριάσει εκ νέου όπως θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας μετά τη συνάντηση Καλογιάννη – Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται ότι με την εξέλιξη έχει διαφωνήσει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «στόχος του Υπουργείου δεν είναι η αναβάθμιση, αλλά η λογιστική εξοικονόμηση πόρων μέσω επί της ουσίας της κατάργησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

 Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Οι Σχολές και τα Τμήματα ανά πόλη

Την περασμένη βδομάδα, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι συνεδρίασε η Επιτροπή για τη διερεύνηση των συνεργειών ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με τη συμμετοχή των πρυτανικών αρχών των Ιδρυμάτων, του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου.

Διευκρινίζοντας ότι «μετά την πολύωρη συνεδρίαση, υπήρξε συμφωνία για ένα σύνολο ακαδημαϊκών και θεσμικών ζητημάτων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο την ολοκλήρωση του πορίσματος της Επιτροπής στο τέλος Απριλίου».

Από τη συζήτηση ωστόσο έγινε αντιληπτό ότι το Υπουργείο Παιδείας «υιοθέτησε» τη «βελτιωμένη» πρόταση που κατέθεσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την έθεσε ως, βάση διαλόγου για τη δημιουργία του νέου «χάρτη» των 8 σχολών με 33 ή 34 Τμήματα.

Αναλυτικά, λοιπόν, οι προτεινόμενες Σχολές και τα Τμήματα ανά πόλη έχουν ως εξής:

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΟΛΟΣ)

1. Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (4ετές) Έδρα: Βόλος

2. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (4ετές) Βόλος.

3. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (4ετές) Βόλος.

4. Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής (4ετές) Βόλος.

5. Τμήμα Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (4ετές) Βόλος.

6. Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών (4ετές) Βόλος.

(Τα 4 πρώτα τμήματα υφίστανται, τα άλλα δύο Τμήματα θα είναι νέα)

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (ΒΟΛΟΣ)

1. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (5ετές) Βόλος.

2. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (5ετές) Βόλος.

3. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (5ετές) Βόλος.

4. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (5ετές) Βόλος.

5. Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (5ετές) Βόλος.

 (Πρόκειται για πέντε πενταετή Τμήματα που λειτουργούν ήδη στον Βόλο).

 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ)

1. Τμήμα Ιατρικής (6ετές) Λάρισα.

2. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (4ετές) Λάρισα.

3. Τμήμα Κτηνιατρικής (5ετές) Καρδίτσα.

4. Τμήμα Νοσηλευτικής (4ετές) Λάρισα.

5. Τμήμα Δημόσιας Υγείας (4ετές) Λάρισα.

6. Τμήμα Φυσικοθεραπείας (4ετές) Λαμία.

(Τα 4 πρώτα Τμήματα λειτουργούν ήδη σε Λάρισα - Καρδίτσα. Το Τμήμα Νοσηλευτικής της Λαμίας (ΤΕΙ/Σ) προτείνεται να μεταφερθεί στο ομότιτλο της Λάρισας (ΤΕΙ/Θ). Προτείνεται να δημιουργηθεί νέο Τμήμα Δημόσιας Υγείας με έδρα τη Λάρισα. Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας παραμένει στη Λαμία. Προτείνεται η ένταξή της στην Σχολή Φυσικής Αγωγής). «Καταργείται» το σημερινό Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στη Λάρισα.

ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ (ΤΡΙΚΑΛΑ)

1. Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρίκαλα.

2. Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας (4ετές) Καρδίτσα.

3. Τμήμα Φυσικοθεραπείας Λαμία.

(Πρόκειται για τη μετονομασία της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας θεωρούν επιστημονικά δοκιμότερη την ένταξη στη Σχολή Υγείας)

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ)

1. Τμήμα Περιβάλλοντος (4ετές – πρόνοια για άμεση λειτουργία υφιστάμενου μεταπτυχιακού) Λάρισα.

2. Τμήμα Ενεργειακών Τεχνολογιών (4ετές – πρόνοια για άμεση λειτουργία υφιστάμενου μεταπτυχιακού) Λάρισα.

3. Τμήμα Ψηφιακών Τεχνολογιών και Πολυμέσων (4ετές) Λάρισα.

4. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων Καρδίτσα.

5. Τμήμα διαχείρισης Δασικών Πόρων και Τεχνολογίας Ξύλου.

(Στα σχόλια της πρότασης σημειώνεται πως «η δημιουργία των δυο πρώτων τμημάτων υπήρξε καρπός ομόφωνης απόφαση όλων των παρισταμένων στην πρόσφατη συνάντηση της Αθήνας. Πρόκειται για τετραετούς φοίτησης Τμήματα που θα αντικαταστήσουν τη ΣΤΕΦ. Θα συνοδεύονται και τα δυο από το υφιστάμενο μεταπτυχιακό που έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα πολύ επιτυχημένο»).

Διευκρινίζεται ότι το 3ο Τμήμα αποτελεί μετονομασία του σημερινού Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που «καταργείται» στη Λάρισα, ενώ «διατηρείται» στη Λαμία.

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΛΑΜΙΑ)

1. Τμήμα Πληροφορικής με Βιοϊατρικές Εφαρμογές (4ετές) Λαμία.

2. Τμήμα Πληροφορικής (4ετές) Λαμία.

3. Τμήμα Φυσικής (4ετές) Λαμία.

4. Τμήμα Επιστήμης Υλικών (4ετές) Λαμία.

(Το 2 πρώτα Τμήματα λειτουργούν ήδη στη Λαμία, τα τμήματα 3 και 4 είναι νέα)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΛΑΡΙΣΑ)

1. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (4ετές) Βόλος

2. Τμήμα Χρηματοοικονομικής Λογιστικής (4ετές) Λάρισα

3. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Λάρισα

(Το πρώτο Τμήμα λειτουργεί ήδη στο Παν. Θεσσαλίας, στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τα 2 και 3 είναι νέα)

ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΒΟΛΟΣ)

1. Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος (5ετές) Βόλος.

2. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος (5ετές) Βόλος.

3. Τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής (5ετές) Λάρισα.

(Το Τμήματα 1 και 2 λειτουργούν ήδη στον Βόλο). Για το Τμήμα 3 έχουν προταθεί και άλλες ονομασίες, όπως «Αγροτεχνολογίας» για παράδειγμα. Με βάση την πρόταση, ιδρύεται το Γεωπονία Ζωικής Παραγωγής στη Λάρισα ενώ διατηρείται και η Κτηνιατρική στην Καρδίτσα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΠΟΛΗ

Τα 33 ή 34 Τμήματα ανά πόλη κατανέμονται ως εξής:

ΤΡΙΚΑΛΑ

1.(Τμήμα) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σχολή) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

1.Κτηνιατρικής - Επιστημών Υγείας. 2. Διαχείρισης Δασικών Πόρων και Επιστήμης Ξύλου – Τεχνολογίας. 3. Επιστημών Τροφίμων – Τεχνολογίας. 4. Διατροφής και Διαιτολογίας – Φυσικής Επιστήμης.

ΛΑΜΙΑ

1. Πληροφορικής με Βιοιατρικές Εφαρμογές - Θετικών Επιστημών. 2. Πληροφορικής- Θετικών Επιστημών. 3. Φυσικής- Θετικών Επιστημών. 4. Επιστήμης Υλικών - Θετικών Επιστημών. 5. Φυσικοθεραπείας Περιβάλλοντος – Επιστημών Υγείας ή Φυσικής Αγωγής.

ΛΑΡΙΣΑ

1. Περιβάλλοντος – Τεχνολογίας.

2. Ενεργειακών Τεχνολογιών – Τεχνολογίας.

3. Ψηφιακών Τεχνολογιών και Πολυμέσων – Τεχνολογίας.

4. Χρηματοοικονομικής Λογιστικής – Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

5. Διοίκηση Επιχειρήσεων – Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

6. Γεωπονία και Ζωικής Παραγωγής – Γεωπονικών Επιστημών.

7. Ιατρικής – Επιστημών Υγείας.

8. Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας – Επιστημών Υγείας.

9. Νοσηλευτικής - Επιστημών Υγείας.

10. Δημόσιας Υγείας - Επιστημών Υγείας.

ΒΟΛΟΣ

1. Οικονομικών Επιστημών -Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών.

2. Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος -Γεωπονικών Επιστημών.

3. Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος -Γεωπονικών Επιστημών.

4. Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής.

Ανθρωπολογίας - Ανθρωπιστικών Επιστημών.

5. Γλωσσών και Διαπολιτισμικών Σπουδών -Ανθρωπιστικών Επιστημών.

6. Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών -Ανθρωπιστικών Επιστημών.

7. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης -Ανθρωπιστικών Επιστημών.

8. Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης- Ανθρωπιστικών Επιστημών.

9. Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής -Ανθρωπιστικών Επιστημών.

10. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών -Πολυτεχνική.

11. Πολιτικών Μηχανικών -Πολυτεχνική.

12. Μηχανολόγων Μηχανικών -Πολυτεχνική.

13. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών- Πολυτεχνική.

14. Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης –Πολυτεχνική.

ΔΟΜΕΣ

Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνονται και «άλλοι 5 τομείς που προσδίνουν ιδιαίτερη δυναμική στο Πανεπιστήμιο.

1. Ποικιλόμορφη αξιοποίηση των Δελφών και των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του ΤΕΙ Στερεάς στην Άμφισσα, με τη διεξαγωγή όλο τον χρόνο εκδηλώσεων, «θερινών σχολείων» (summer schools) ενδεχόμενα μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ανταλλαγών φοιτητών και προσωπικού με ιδρύματα της αλλοδαπής

2. Ίδρυση σειράς Ινστιτούτων μεταξύ των οποίων και Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα.

3. Δημιουργία κέντρου Αποκατάστασης στη Λαμία το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους της περιοχής αλλά και θα χρησιμεύει ως κέντρο πρακτικής για τους φοιτητές Φυσικοθεραπείας.

4. Δημιουργία Ινστιτούτου Οικοτουριστικής Ανάπτυξης στη Λίμνη Πλαστήρα που θα συνδέεται με το ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων (λειτουργούν σχετικό ΠΜΣ) και τα Τμήματα Δασικών Πόρων, Τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας που λειτουργούν στην Καρδίτσα.

5. Ίδρυση και λειτουργία προγραμμάτων διετούς εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ οι οποίες θα δίνουν στους αποφοίτους τους αναγνωρισμένα διεθνώς επαγγελματικά δικαιώματα επιπέδου 5 (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή κλίμακα). Στο επίπεδο αυτό τα μέλη της Επιτροπής έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και έχουν επεξεργαστεί πολλές προτάσεις» καταλήγει η πρόταση.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass