Πρόταση που έσπειρε τη διχόνοια στις θεσσαλικές πόλεις

- Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ-ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ: Καλή βάση διαλόγου * ΝΔ: Μείωση τμημάτων και σπουδαστών * ΚΙΝΑΛ: Προχειρότητα και επικοινωνιακά τρικ * ΚΚΕ: Προσαρμογή στη «δίκαιη ανάπτυξη» των …επιχειρηματικών κερδών.

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2018 22:14

Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν από τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συνεχίζονται και εντείνονται. Τη δυσαρέσκειά του δεν κρύβει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που αυτές τις μέρες βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά παρ’ όλα αυτά η σκέψη του είναι στα όσα συμβαίνουν στις θεσσαλικές πόλεις.

Μιλώντας στην «Ε» κάνει λόγο για ένα σχέδιο που έγινε εν κρυπτώ, χωρίς να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες και σπέρνει τη διχόνοια στις θεσσαλικές πόλεις. «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έγινε πίσω από τις κουρτίνες. Δεν έγινε διάλογος. Ο υπουργός έκανε ένα σχέδιο με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τώρα θέλει να βγει από το κάδρο των ευθυνών. Είχαμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε, όμως δεν ερωτηθήκαμε. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν γεννούν ερωτηματικά. Αυτή η υπόθεση απαιτεί καθαρά επιχειρήματα και σοβαρότητα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο υπουργός θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στις πόλεις σπέρνοντας κλίμα διχόνοιας και σύγκρουσης. Θεωρώ ότι η διαβούλευση, ο διάλογος είναι προσχηματικός. Οι τοπικές κοινωνίες αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία και τη νηφαλιότητά μας και θα εξετάσουμε πώς θα κινηθούμε», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο αναβρασμός που επικρατεί στις κοινωνίες της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι γεγονός. Εν αναμονή και της σύσκεψης των φορέων που συγκαλεί ο δήμαρχος αύριο Παρασκευή, τοποθετούνται και καταθέτουν τη δική τους άποψη για το θέμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα πολιτικά κόμματα σε επίπεδο νομού.

Με εξαίρεση, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που θεωρεί την πρόταση μια εξαιρετική ευκαιρία και καλή βάση διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα υπόλοιπα κόμματα κάνουν λόγο για προχειρότητες και σχεδιασμό που απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, για την πρόταση του ΥΠΕΠΘ ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει: «Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία και πολύ καλή βάση διαλόγου με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η πρόταση προέκυψε από έναν διευρυμένο χρονικά διάλογο που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί επί τη βάσει πλέον της πρότασης. Η συγκεκριμένη πρόταση δημιουργεί ένα νέο οραματικό πλαίσιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλία με μακροχρόνιο ορίζοντα. Η νέα στρατηγική που προτείνεται είναι συμπληρωματική και υποστηρικτική για τη Λάρισα και τη Θεσσαλία γενικότερα. Θεωρούμε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, ώστε με τις συνέργειες που μπορεί να δημιουργήσει και με κέντρο βάρος την παραγωγή και τη διάχυση γνώσης, καθώς και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, να οδηγήσει τη Θεσσαλία έξω από το τέλμα της κρίσης σε νέα επίπεδα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η δική μας στρατηγική. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη διαβούλευση και πιστεύουμε ότι ο υπουργός και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλίας θα βοηθήσουν ώστε τα όποια εμπόδια να ξεπεραστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικός χώρος και αντίληψη, δεν μπορεί να ακολουθήσει τις λογικές του λαϊκισμού και του εγκλωβισμού σε βραχυχρόνιες προοπτικές, αυτές δηλαδή που ακολουθούν κάποιοι από τους φορείς και πρόσωπα της επιστημονικής κοινότητας. Θέλουμε και μπορούμε, ως Θεσσαλία, μία άλλη προοπτική, την οποία θα υπηρετήσουμε και για την υλοποίησή της θα αγωνιστούμε».

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΝΟΔΕ Λάρισας της ΝΔ από την πλευρά της σημειώνει: «Η προτεινόμενη αναδιάταξη των τμημάτων του επονομαζόμενου Ενιαίου Πανεπιστημίου θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των λειτουργούντων τμημάτων του ΤΕΙ στη Λάρισα από 11 σε 7 και την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 35-40%. Πρόκειται για ένα πρόχειρο νομοσχέδιο που καταργεί εντελώς τον τεχνολογικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδεικνύεται ανίκανη και στην εκπαιδευτική πολιτική.

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Λάρισας αναφέρει: «Η συγκεκριμένη πρόταση είναι συνεπής με τη μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική στον χώρο της εκπαίδευσης: Προχειρότητα και σχεδιασμός μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, μακριά από τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η σωστή και προσεκτική μελέτη, ο λεπτομερής σχεδιασμός που οφείλουν να ακολουθούν τέτοιες αποφάσεις, δίνουν τη θέση τους σε αντιφατικές ρυθμίσεις, που αντανακλούν κομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές ισορροπίες.

Με επικοινωνιακού επιπέδου τρικ δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσεις το μέλλον των πανεπιστημίων της χώρας, ούτε να αναβαθμίσεις τις σπουδές, ώστε να συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλίας και γενικότερα της χώρας.

Τα προβλήματα, όχι απλά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά μεγεθύνονται, τμήματα με ετερογενή αντικείμενα έρχονται να αντικαταστήσουν υπάρχουσες σχολές με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ενώ σε θεσμικό επίπεδο παρατηρούνται επιλογές που κινούνται στα όρια ή και έξω από αυτά της συνταγματικής νομιμότητας.

Ως Κίνημα Αλλαγής αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων όσοι εμπλέκονται και στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και των φορέων της πόλης, ελπίζοντας ότι θα πρυτανεύσει η λογική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα στις τελικές επιλογές της Κυβέρνησης. Ελπίζουμε, αλλά με τη μέχρι τώρα πρακτική της Κυβέρνησης δεν είμαστε αισιόδοξοι».

ΤΟ ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: « Οι προτάσεις του Υπουργείου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελούν πολιτική προσαρμογής του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις παραγγελίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόκειται για προσαρμογή στον στόχο της "δίκαιης ανάπτυξης", που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δηλαδή, τη στήριξη των κερδών μεγάλων εταιρειών της περιοχής π.χ. στον αγροτοδιατροφικό τομέα ή στον τομέα της ιδιωτικής υγείας. Αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει η δημιουργία σχολών όπως η Γεωπονική, τα διετή προγράμματα κατάρτισης. Θα τους παρέχουν τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας και τσάμπα έρευνα.

Οι επιχειρηματίες απαιτούν να μπορούν να "παραγγέλνουν" και να διαλέγουν δεξιότητες από ευρεία γκάμα κι όχι από αποφοίτους που έχουν όλοι ολοκληρωμένες σπουδές και ίδια δικαιώματα. Αυτό προωθεί η κυβέρνηση με την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων με διαμόρφωση τμημάτων, πτυχίων, α', β' κατηγορίας, μέσα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Η εξοικονόμηση πόρων για τους ομίλους από τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων είναι ένας επιπλέον στόχος των αλλαγών. Οι συγχωνεύσεις θα επιδεινώσουν τα ήδη σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ: Υποχρηματοδότηση, μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, τα εργαστήρια κ.λπ.

Την ίδια ώρα διάφοροι καθηγητές, παράγοντες της τοπικής διοίκησης, βουλευτές, χωρίς να αμφισβητούν τη στρατηγική στόχευση κυβέρνησης και ΕΕ, με κριτήριο τη θέση τους, τις πιθανές μπίζνες, αντιπαρατίθενται όχι για την ουσία των αλλαγών, αλλά για την έδρα των τμημάτων (αν είναι στον Βόλο, τη Λάρισα ή αλλού).

Εχθροί μεταξύ τους δεν είναι οι φοιτητές - σπουδαστές, το εκπαιδευτικό προσωπικό στα ιδρύματα. Υπάρχει κοινός εχθρός, που είναι η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που αφορά στο σύνολο των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Δεν χωράνε αυταπάτες περί αναβάθμισης των σπουδών που δήθεν θα προκύψει, αφού κάποια τμήματα ΤΕΙ βαφτίζονται ΑΕΙ. Η υποχρηματοδότηση, η απουσία υποδομών θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Την ίδια ώρα σε σχέση με τους σπουδαστές που τα τμήματά τους θα κλείσουν, χρειάζεται να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, να μην ανεχτούν την υποβάθμιση των σχολών τους, να μπορούν όλοι δίνοντας εξετάσεις να ενταχθούν στα αντίστοιχα τμήματα που θα προκύψουν. Οι απαντήσεις στις αγωνίες και τα ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών βρίσκονται στην πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους».

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass