«Αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν»

* ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΕΙ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ * Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΣΥΝΕΝΩΣΗ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2018 22:16

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τις πολιτικές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι συνέργειες των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, με αφορμή και τη δημόσια διαβούλευση που γίνεται για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα κάνοντας μάλιστα και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις. Όπως για παράδειγμα ότι στόχος του Υπουργείου είναι να εξασφαλίσει ευρείες συναινέσεις. «Αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Δεν θα πιεστεί κανένας να ακολουθήσει το όποιο σχέδιο, ακόμη κι αν αντανακλάται στο πόρισμα της Επιτροπής» και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Δεν θέλουν κάποια Τμήματα; Δεν θέλουν κάποια Ιδρύματα; Μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Υπάρχει και το νομικό καθεστώς και αν θεωρούν ότι σήμερα είναι μια χαρά τα πράγματα, μπορούν να παραμείνουν έτσι. Δεν λέω ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, αλλά θέλω να είναι σαφές ότι κανένας δεν θα πιεστεί».

Επίσης, ο υπουργός έστειλε και μήνυμα στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις σημειώνοντας: «Εμείς θα θέλαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Πάρα πολλές δυνατότητες να βοηθήσει τα Ιδρύματα να αντιμετωπίσουν δυναμικά αυτή την επόμενη 15ετία. Σε αυτά τα θέματα ορισμένοι Δήμοι έχουν δείξει εξαιρετική ευαισθησία και πραγματικά έχουν βοηθήσει τα Ιδρύματα όλα αυτά τα χρόνια. Αρκετοί Δήμοι έχουν μείνει σχετικά αδιάφοροι, τους καλούμε να εμπλακούν και στη συζήτηση αλλά κυρίως και στη δέσμευση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που μπορούν να πάρουν γι' αυτό το εγχείρημα».

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε τα εξής για το θέμα των συνεργειών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. «Θα ήθελα να διευκρινίσω από την αρχή κάτι, για το οποίο γίνεται καμία φορά μια παρεξήγηση καλοπροαίρετη. Δεν συζητάμε για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, δεν συζητάμε για τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Συζητάμε κάτι που είναι οι συνέργειες των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και η ίδρυση ταυτόχρονα νέων Τμημάτων. Δηλαδή συζητάμε για την προοπτική της επόμενης 15ετίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας.

Τι έχουμε κάνει σε αυτό; Έχουμε ζητήσει να μας προταθούν πρόσωπα ώστε να είναι στις ομάδες εργασίας που έχουμε κάνει και μας έχουν προταθεί κατά τεκμήριο οι πρυτάνεις, οι αντιπρυτάνεις, ή άτομα που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία από τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

Εμείς έχουμε κάνει τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας και διορίζουμε και ένα άτομο ως εκπρόσωπο του Υπουργείου. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτές είναι ομάδες εργασίας που ελέγχει το Υπουργείο. Γίνεται συζήτηση στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας και οι ομάδες εργασίας μας παραδίνουν ένα πόρισμα. Αυτό είναι είτε ένα πόρισμα που παραδίδεται από την Επιτροπή ως πόρισμα της Επιτροπής, είτε γίνεται μια σύνθεση των διαφόρων απόψεων που έχουν ακουστεί.

Αυτό είναι για πρώτη φορά που γίνεται. Πρώτη φορά είναι από τα κάτω, δεν είναι κάτι που κάνει το Υπουργείο με δικές του επιτροπές και σχεδιασμούς».

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ/Θ

Tην έντονη δυσαρέσκειά του για την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αυτό θα προκύψει από τη συνένωση του Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, μετέφερε χθες μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης.

Έκανε λόγο για κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ και αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα των υπό ίδρυση τμημάτων, γεγονός το οποίο όπως υποστήριξε σε λίγα χρόνια θα μετατρέψει τη Λάρισα σε «τεχνικό κομμάτι του Πανεπιστημίου Βόλου».

Ο κ. Σπηλιώτης τόνισε ότι η πρόταση του Υπουργείου αποτελεί πλήρη υιοθέτηση των θέσεων της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου και ότι αγνοεί πλήρως την πρόταση της Πρυτανείας του ΤΕΙ.

Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΤΕΙ να μη δεχθεί τη συνένωση αυτή και να βαδίσει ανεξάρτητα τον δρόμο για τη μετατροπή του σε Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass