Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι εκπαιδευτικοί

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 22:45

Με βασικό θέμα την ενίσχυση και ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων που έχουν αποφασιστεί για τις 9 και 14 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας περιφερειακή σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών της Θεσσαλίας, αιρετών των Π.Υ.Σ.Π.Ε. και του Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Θεσσαλίας, των μελών των Δ.Σ. και εκπαιδευτικών.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον εκπαιδευτικό κλάδο, όπως διορισμοί, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, μείωση διδακτικού ωραρίου, μεταθέσεις κ.ά., παρουσία του ειδικού γραμματέα της ΔΟΕ κ. Ζήση Καπράνα και του αιρετού ΚΥΣΠΕ κ. Βασίλη Παληγιάννη.

Στο πλαίσιο αυτό, νωρίτερα το μεσημέρι, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας». Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση για τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου και στη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 14 Νοεμβρίου με συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο ειδικός γραμματέας Δ.Ο.Ε. κ. Ζήσης Καπράνας και ο αιρετός ΚΥΣΠΕ κ. Παληγιάννης Βασίλης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ταλανίζουν τον εκπαιδευτικό κόσμο και στα αιτήματά τους.

«Έχοντας στην προμετωπίδα των αγώνων την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε την άμεση πραγματοποίηση όλων των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση, με βάση τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και με κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία, καθώς και τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.

Οι ελάχιστες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών, οι μηδενικοί διορισμοί στην εκπαίδευση, η εργασιακή ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη στέγασή τους και η άνιση αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά στα δικαιώματά τους (άδειες κύησης-ανατροφής κ.ά.) αποτελούν κορυφαία ζητήματα που χρόνο με τον χρόνο εντείνονται» επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα απηύθυναν κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στις κινητοποιήσεις δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι ο αγώνας για αληθινή στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές, που τη συρρικνώνουν και περικόπτουν τις θέσεις εργασίας, είναι κοινός.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών διαμορφώνεται ως εξής:

-μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης,

- 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση άμεσα σε όλη τη χώρα,

-στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,

-εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων,

-μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών – μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο,

-αύξηση δαπανών για την παιδεία,

-υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

«Χρειάζεται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός για την εκπαίδευση. Κάθε υπουργός που περνά ακόμη και μέσα στην ίδια κυβέρνηση βάζει τη δική του σφραγίδα. Αυτό το ράβε-ξήλωνε για την εκπαίδευση πρέπει κάποτε να τελειώνει. Έχουμε φτάσει το αυτονόητο στην Ελλάδα να είναι ζητούμενο. Με την έναρξη των σχολείων όλοι πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους. Σήμερα δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη καλύπτονται κενά. Οι ανάγκες τρέχουν και αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες», σημείωσε, επιπλέον, ο κ. Παληγιάννης.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass