Αυτό είναι το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ – Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ξ. ΣΠΗΛΙΩΤΗ - ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ, Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 22:09

Στον δρόμο προς την Ολομέλεια οδηγείται το νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που βρίσκεται στα «χέρια» της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Ελαφρώς βελτιωμένο και στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, με κάποιες μικρές αποκλίσεις σε τμήματα, το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από το Υπουργείο Παιδείας συνοδευόμενο από την αιτιολογική έκθεση.

Μετά από μια ταραχώδη περίοδο συζητήσεων και διαβουλεύσεων, το σχέδιο νόμου, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ακόμη και σήμερα από την πλευρά των φοιτητών αντιδράσεις, θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Όσον αφορά στη Λάρισα, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, καθώς οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο που είχε δοθεί στη διαβούλευση δεν είναι μεγάλες και αφορούν σε βελτιώσεις κυρίως σε θέματα μετάβασης του προσωπικού από το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Πανεπιστήμιο και δευτερεύοντα θέματα που είχαν αναστατώσει την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στο σχέδιο που είχε τεθεί υπό διαβούλευση το Άρθρο 1 έφερε τον τίτλο «Κατάργηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας», ενώ στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου ο τίτλος του Αρθρου 1 διαμορφώθηκε σε «Ένταξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας». Βέβαια στη περιγραφή του άρθρου αναγράφεται ξεκάθαρα ότι «Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας), με έδρα τη Λάρισα, καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και σε όλες τις υποχρεώσεις του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, ως οιονεί καθολικός διάδοχος αυτού, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή των Ο.Τ.Α. ή άλλων νομικών προσώπων, τηρουμένων των διατυπώσεων δημοσιότητας για τα ακίνητα».

Όσον αφορά στις αλλαγές στο θέμα των Σχολών και Τμημάτων για τη Λάρισα, ο υπουργός τήρησε τις δεσμεύσεις της τελευταίας σύσκεψης με δημάρχους και ακαδημαϊκούς, και έτσι το Τμήμα Αγροτεχνολογίας, που είχε δοθεί αρχικά στο σχέδιο της διαβούλευσης, γίνεται Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας και το Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος σπάει σε δύο τμήματα, Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας και Τμήμα Περιβάλλοντος που εντάσσονται και τα δύο στη Σχολή Τεχνολογίας.

Πάντως, στην περίπτωση του Βόλου τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα, αφού ενισχύεται και με το Τμήμα Ψυχολογίας που δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια που είχαν δημοσιευτεί μέχρι τώρα. Οι δεσμεύσεις προς τα Τρίκαλα για αγγλόφωνο και στην Καρδίτσα για μονοτμηματική δεν φαίνεται να πέρασαν στο νομοσχέδιο.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης ερωτηθείς από την «Ε» για την εικόνα που σχηματίζει για το Σχέδιο Νόμου με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία σύσκεψη στο Υπουργείο επισημαίνει:

«Σε σχέση με το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας, και σε πρώτη ανάγνωση:

-Η γεωγραφία του νέου Ιδρύματος σε σχέση με το σχέδιο που ανακοινώθηκε στη συνάντηση της 17ης Οκτωβρίου εμπεριέχει ως κυριότερη αλλαγή την περαιτέρω ενίσχυση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών με 2 ακόμα τμήματα (4 νέα στο σύνολο) και την ακύρωση του εξαγγελθέντος αγγλόφωνου Τμήματος στα Τρίκαλα. Καταργεί οριστικά τα Ιατρικά Εργαστήρια και τις Τουριστικές σπουδές. Σε σχέση με την εξαγγελία της 17ης Οκτωβρίου, ακυρώνει τη δημιουργία μονοτμηματικής Σχολής Φυσικών Πόρων στην Καρδίτσα.

-Στα θεσμικά υπάρχει σημαντική βελτίωση στους όρους μετάβασης του ακαδημαϊκού προσωπικού (γενικό τμήμα). Στα υπόλοιπα (συμβούλιο μετάβασης, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές) δεν υπάρχουν αλλαγές από το αρχικώς προταθέν.

- Επίσης, ως προς την υπόσχεση προς τον δήμαρχο και περιφερειάρχη για διαφορετικό τρόπο διαχείρισης του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Πάρκου, δεν φαίνεται να εμπεριέχεται κάτι διαφορετικό στο Σ/Ν. Σε κάθε περίπτωση το Σ/Ν θα αναλυθεί και θα συζητηθεί ενδελεχώς το αμέσως προσεχές διάστημα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος, με στόχο να εντοπισθούν σημεία που χρήζουν βελτίωσης ή αλλαγής, ώστε κατά τη συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής να τεθούν υπόψη του υπουργού με την ελπίδα να βελτιωθεί το τελικό κείμενο».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, που πριν λίγες ημέρες είχε παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου για το θέμα του νομοσχεδίου, είναι κατηγορηματικό «Είμαι ξεκάθαρος, το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και του Τουρισμού δεν πρέπει να καταργηθούν. Η κατανομή των Τμημάτων σε όλες τις πόλεις να γίνει δίκαια. Επίσης αναγκαία η χρηματοδότηση, φοιτητική μέριμνα και εστίες. Εμείς αντιμετωπίζουμε την παιδεία σαν αυτό που της αξίζει να γίνει και όχι σαν αυτό που συμφέρει κάποιους να είναι. Νηφάλια αντιπαράθεση για το μέλλον της παιδείας. Εκεί είναι η ουσία, η «επόμενη μέρα». Μεγαλύτερη σημασία έχει πώς θα κτίσουμε το αύριο της παιδείας με Ενωμένη Θεσσαλία».

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισημάναμε την ανάγκη αυτή να γίνει με ακαδημαϊκά κριτήρια και μόνο. Και τούτο διότι η έλλειψη ακαδημαϊκών κριτηρίων δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και αντιδράσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν Σχολές ή Τμήματα του ΤΕΙ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ουσιαστική κατάργηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, γεγονός που δημιουργεί δικαιολογημένες διαμαρτυρίες από τους φοιτητές του». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με σκοπό την ενημέρωσή του για το θέμα της κατάργησης του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών τόνισαν ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται καμία αντιστοίχιση για το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επισήμαναν τις παραμέτρους που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη πριν τη λήψη τελεσίδικων αποφάσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των φοιτητών, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Το επιστημονικό αντικείμενο των Ιατρικών Εργαστηρίων εξαφανίζεται κυριολεκτικά στο νομοσχέδιο, δίχως να υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη είτε αναφορά σε σχέση με τη διασφάλισή του, τουλάχιστον, ως κατεύθυνσης στο νέο Τμήμα της Νοσηλευτικής.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δυσμενή μεταβολή, η οποία δεν αιτιολογείται ούτε βασίζεται σε κάποιο επιστημονικό είτε αντικειμενικό δεδομένο. Το συγκεκριμένο Τμήμα υπηρετεί ένα αυτοτελές επιστημονικό αντικείμενο με πολύτιμη συμβολή στην Ιατρική και την έρευνα, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, σημαντικές υποδομές και καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις στην απορροφητικότητα των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας.

Δυστυχώς, ο υπουργός και οι συνεργάτες του επιχειρούν το κλείσιμο του Τμήματος είτε από άγνοια είτε από πρόθεση, αφού στην αντίστοιχη περίπτωση, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξασφαλίστηκε η συνέχεια της λειτουργίας του Τμήματος ως κατεύθυνσης. Δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε διάταξη του νομοσχεδίου, γεννά αδικίες και ανισότητες».

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του για το εγχείρημα που προχωρά, όπως είπε, με βάση τα συμφωνηθέντα «Το Σχέδιο Νόμου είναι σε καλή κατεύθυνση. Με αυτό το σχέδιο ολοκληρώνεται η πρόταση για τη συγχώνευση που οδηγεί στη δημιουργία ενός μεγάλου και δυνατού Ιδρύματος. Η Λάρισα αποκτά σημαντικές σε αριθμό και επίπεδο πανεπιστημιακές Σχολές που δίνουν ώθηση στην επιστήμη και την ανάπτυξη της περιοχής. Ειδικότερα στον γεωπονικό πόλο, η δημιουργία δύο Τμημάτων 5ετών σπουδών και σε συνδυασμό με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά και η στρατηγική δομή του Περιφερειακού Ακαδημαϊκού Κέντρου είναι προστιθέμενη αξία για την πόλη και την οικονομία της περιοχής. Βέβαια θα ήμασταν ευτυχείς και πλήρεις αν μπορούσαμε να έχουμε και τα Ιατρικά Εργαστήρια».

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα στο θέμα των Σχολών σύμφωνα με το Αρθρο 21 ιδρύονται οι εξής Σχολές:

- Τεχνολογίας, με έδρα τη Λάρισα.

- Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, με έδρα τη Λάρισα.

- Η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετονομάζεται σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας.

Το Αρθρο 22 του νομοσχεδίου περιλαμβάνει την ίδρυση και μετονομασία Τμημάτων:

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

- Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών με έδρα τον Βόλο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,

- Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών με έδρα τον Βόλο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών,

-Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,

- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,

- Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

- Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

- Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

-Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

- Τμήμα Φυσικοθεραπείας με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,

-Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας,

- Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας,

- Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων με έδρα τη Λάρισα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας,

- Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών,

- Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τεχνολογίας,

-Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, με έδρα τα Τρίκαλα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας,

- Τμήμα Φυσικής με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

- Τμήμα Μαθηματικών με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών,

- Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα τον Βόλο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,

-Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών,

-Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα τη Λαμία, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Υγείας.

Στα υφιστάμενα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

α) Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,

β) Το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Θετικών Επιστημών μετονομάζεται σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ

Σύμφωνα με το Αρθρο 23, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ιδρύεται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) (Πανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης «ΙΑΣΩΝ») ως ακαδημαϊκή μονάδα του Ιδρύματος, με έδρα τον Βόλο. Όσον αφορά στη Λάρισα, στο ΠΕΚ εντάσσονται τα εξής Ινστιτούτα με έδρα την πόλη της Λάρισας: Αγροτικής Ανάπτυξης, Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου και Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.)

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιουργείται το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Λάρισας. Η οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του πάρκου αυτού ανατίθενται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass