Αναστάτωση στο 7ο ΕΠΑΛ από πρόταση Καψάλη

* ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ * ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ * ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΛΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ *ΚΑΨΑΛΗΣ: ΑΠΟΦΟΡΤΙΖΕΤΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ 700 ΠΑΙΔΙΩΝ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2018 22:24

Ανησυχία και προβληματισμός διακατέχει τους εκπαιδευτικούς του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, καθώς δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την πρόταση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννη Καψάλη για κατάργηση των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο 7ο ΕΠΑΛ.

Οι εκπαιδευτικοί είναι ανάστατοι από τη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς διανύουμε περίοδο προτάσεων σχολικών μεταβολών και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναρωτιούνται ποιον εξυπηρετούν αυτές οι μεταβολές, τη στιγμή που μόλις την περασμένη σχολική χρονιά έγιναν μετακινήσεις ειδικοτήτων από το 7ο ΕΠΑΛ σε άλλα σχολεία με σκοπό τη λειτουργία των Τομέων σε ένα μόνο σχολείο, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι εκπαιδευτικοί στην ανακοίνωσή τους ζητούν επιτακτικά να παραμείνουν όλες οι ειδικότητες του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας στο 7ο ΕΠΑΛ για τους εξής λόγους:

«-Υπάρχει κορυφαία εργαστηριακή υποδομή στο συστεγαζόμενο 3ο ΕΚ Λάρισας για όλες τις ειδικότητες χωρίς να απαιτείται μετακίνηση μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες και χωρίς να προκύπτουν έκτακτες δυσβάστακτες οικονομικές ανάγκες για δημιουργία εργαστηριακών υποδομών σε άλλα σχολικά συγκροτήματα.

-Τα εργαστήρια του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας - 3ου ΕΚ θα καταργηθούν και θα δημιουργηθούν εκ νέου τα ίδια σε ενοικιαζόμενο κτίριο προκαλώντας μια αχρείαστη δαπάνη για το Δημόσιο.

-Θα προκύψουν προβλήματα δυσλειτουργίας. Στη Β' τάξη του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας θα περιοριστούν οι επιλογές των μαθητών στους συνδυασμούς των ειδικών μαθημάτων που επιθυμούν.

-Οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας εμπλέκονται και διδάσκουν σε όλες τις ειδικότητες του Τομέα και προκαλείται συνειδητή διαταραχή της ομαλής λειτουργίας του Τομέα σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών.

-Θεωρούμε ότι οι Τομείς δεν πρέπει να διασπώνται.

-Οι υπάρχουσες υποδομές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας είναι επαρκείς για τη λειτουργία του σχολείου με το υπάρχον μαθητικό δυναμικό. Άλλωστε ανέκαθεν το 7ο ΕΠΑΛ λειτουργούσε εύρυθμα, με μεγάλο αριθμό μαθητικού δυναμικού.

-Θα συμβούν καταργήσεις οργανικών θέσεων και υπεραριθμίες καθηγητών όχι μόνο στις ειδικότητες του Τομέα.

Ζητούμε λοιπόν μετ' επιτάσεως την παραμονή των υπαρχόντων ειδικοτήτων στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας. Η όποια μεταβολή στη λειτουργία των Τομέων, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στη μαθητική κοινότητα, δημιουργώντας εμπόδια σε μαθητές και γονείς που για χρόνια επέλεγαν το συγκεκριμένο σχολείο για τις άριστες υποδομές του και το καταξιωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από τις πολλές σημαντικές επιτυχίες μαθητών στην πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ αλλά και από τις πολλές περιπτώσεις επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων μας. Το ερώτημα είναι ποιον ή ποιους εξυπηρετούν οι αλλαγές αυτές; Για ποιον ή ποιους σκοπούς γίνονται; Όταν μάλιστα την προηγούμενη σχολική χρονιά έγιναν μετακινήσεις ειδικοτήτων από το 7ο ΕΠΑΛ σε άλλα σχολεία με σκοπό τη λειτουργία των Τομέων σε ένα μόνο σχολείο, σύμφωνα με τη νομοθεσία; Φέτος τι άλλαξε;».

* Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υπέβαλε αρχικά την πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Λαρισαίων ζητώντας να μεταφερθούν οι ειδικότητες στο 4ο ΕΠΑΛ που αναμένεται να λειτουργήσει στο κτίριο της παλιάς Ακαδημίας. Στη συνέχεια απευθύνθηκε και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και στο Υπουργείο.

Η ΠΕΡ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου δήλωσε για το ζήτημα: «Η τακτική του Υπουργείου Παιδείας είναι να μην διασπώνται οι ειδικότητες σε πολλά σχολεία γιατί έτσι λειτουργούν καλύτερα οι τομείς. Σίγουρα δεν αποφασίζει η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου για το πού θα γίνουν τομείς και ειδικότητες».

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Η «Ε» επικοινώνησε με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννη Καψάλη προκειμένου να τοποθετηθεί στο ζήτημα που προέκυψε. «Καμία μισή αλήθεια δεν είναι καλύτερη από ψέμα» δήλωσε ο κ. Καψάλης προσθέτοντας: «Σπασμένοι τομείς λειτουργούν και στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισα και στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα με απόφαση του Υπουργείου και σε γνώση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Γι’ αυτά καμία κουβέντα δεν έγινε. Από τον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας πρότεινα μόνο το τμήμα Ευεξίας δηλαδή η αισθητική και η κομμωτική να μεταφερθούν στο 4ο ΕΠΑΛ και αυτό γιατί το 7ο ΕΠΑΛ λειτουργεί με 700 μαθητές, ενώ το 4ο ΕΠΑΛ έχει 120 και τη δυνατότητα να απορροφήσει και άλλους. Στην πρόταση αυτή κατέληξα καθώς μετά από διαρκείς συνομιλίες με τις διοικήσεις του 7ου ΕΠΑΛ δεχόμουν διαμαρτυρίες για θέματα λειτουργίας εξαιτίας του τεράστιου όγκου των μαθητών. Σαφώς και σκέφτομαι τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών όμως μέλημά μου είναι κανένα σχολείο να μην κλείσει, κανένα να μην συρρικνωθεί. Προτείνουμε το πιο ανώδυνο για να αποφορτίσουμε ένα σχολείο 700 ατόμων και αυτός είναι ο αποκλειστικός λόγος. Να σημειώσω επίσης ότι και πέρυσι είχαμε στείλει αίτημα στην ΕΛΜΕ να γίνουν προτάσεις και δεν έγινε τίποτα. Φέτος πριν υποβάλλω την πρόταση προηγήθηκε σύσκεψη με τους διευθυντές όλων των ΕΠΑΛ και καταλήξαμε σε ομοφωνία με κάποιες επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τον διευθυντή του 7ου ΕΠΑΛ. Εν πάση περιπτώσει ας κρίνει το Υπουργείο».

Ν.ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass