Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΠΡΟΚΑΤ, ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ *ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Προσχολική αγωγή χωρίς αίθουσες!

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2019 22:19
Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Γονέων του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας καθώς για τη στέγαση των προνηπίων του 13ου Νηπιαγωγείου, ζητούν από το σχολείο τους δύο αίθουσες, ενώ πέρυσι παραχώρησαν μια ακόμη! Διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Γονέων του 25ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας καθώς για τη στέγαση των προνηπίων του 13ου Νηπιαγωγείου, ζητούν από το σχολείο τους δύο αίθουσες, ενώ πέρυσι παραχώρησαν μια ακόμη!

Οι μαθητές και οι γονείς τους φαίνεται ότι θα «πληρώσουν τη νύφη» τελικά, με την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου προσχολικής αγωγής και στον Δήμο Λαρισαίων.

Η έλλειψη υποδομών και τα προβλήματα ήταν γνωστά εξαρχής, παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε για τους δικούς του λόγους να πάρει πίσω την αρχική του απόφαση που μιλούσε για μεταβατικό στάδιο, ώστε σε βάθος τριετίας ο Δήμος να έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι χώροι για να στεγάσουν τον μεγάλο αριθμό προνηπίων που μέχρι πρότινος έβρισκαν στέγη στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Λόγοι ανεξήγητοι και μια απόφαση που όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα τελικώς θα φορτωθεί στις πλάτες των οικογενειών, που τον Σεπτέμβριο θα δουν τα παιδιά τους σε φορτωμένες με μαθητές αίθουσες, σε αίθουσες προκάτ, σε αίθουσες δημοτικών σχολείων ή ακόμη και σε άλλα σχολεία πιο μακριά από εκείνο που δήλωσαν αρχικά.
Κάποιοι φέρουν σίγουρα ευθύνη, αλλά το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τη νέα σχολική χρονιά οι μικροί μαθητές να βρίσκονται σε χώρους κατάλληλους. Οι εμπλεκόμενοι φορείς Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ο Δήμος Λαρισαίων, σήμερα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες θα πρέπει να βρουν λύσεις που θα εξυπηρετούν τα παιδιά και τις ανάγκες τους με άνεση και ασφάλεια.
Είναι βέβαια απορίας άξιο πώς θα γίνει κάτι τέτοιο, όταν ακόμη και τα υπάρχοντα κτίρια είναι ανεπαρκή σε πολλές περιπτώσεις. Ήδη οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν από γονείς και συλλόγους γονέων, ενώ η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με το αλαλούμ που επικρατεί και σε άλλους δήμους ζητά την αναστολή της εφαρμογής της απόφασης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής, καθότι, όπως αναφέρει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας, η υπάρχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει την ασφαλή στέγαση των νηπίων.
Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρη Βούλγαρη το πρόβλημα στη Λάρισα εστιάζεται κυρίως στο κέντρο και συγκεκριμένα στα σχολεία επί της Ιουστινιανού (18ο, 55ο, 38ο), στο 8ο Νηπιαγωγείο στη Χαραυγή και στο 13ο Νηπιαγωγείο.
Ο κ. Βούλγαρης σημειώνει ότι ήδη από πέρυσι έγιναν κάποιες ενέργειες, όπως μια αίθουσα προκάτ για το 13ο Νηπιαγωγείο, αίθουσα που όμως δεν ήρθε ποτέ. Επίσης ζητήθηκαν από σχολεία αίθουσες που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα νηπιαγωγεία με μια αναδιάταξη εσωτερικά. Έτσι για το 55ο ζητήθηκε η μεταφορά σε παρακείμενο σχολείο λίγα μέτρα μακριά και άλλες παρόμοιες λύσεις. «Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο. Θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις» λέει χαρακτηριστικά, και στο ερώτημα της «Ε» αν θεωρεί αυτές τις λύσεις ενδεδειγμένες, παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να γίνει μια διαχείριση με τα υπάρχοντα μέσα.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σοφία Παπαδοπούλου εκτιμά ότι στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες οι οποίες θα είναι στη βάση να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα, να γίνουν 25άρια δηλαδή, να αναζητηθούν αίθουσες σε δημοτικά σχολεία, αν και παραδέχεται ότι το καλύτερο θα ήταν να βρεθεί καινούριο οίκημα για να στεγαστούν τα παιδιά. Ωστόσο, η ίδια εκτιμά ότι το πρόβλημα θα έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και θα αφορά μόνο, αυτή τη σχολική χρονιά.
Ο Δήμος πάλι από τη δική του πλευρά τονίζει και με ανακοίνωση ότι είχε επισημάνει εξαρχής τα προβλήματα που υπάρχουν στις υπάρχουσες δομές, δηλώνει αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αλλά την ίδια ώρα ξεκαθαρίζει ότι δεν μπαίνει και στη λογική των πρόχειρων λύσεων. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή και τη σημερινή σύσκεψη επισημαίνει:
«Ο Δήμος Λαρισαίων που συγκαλεί σύσκεψη σήμερα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στέγασης για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Η σύσκεψη συγκαλείται σε συνέχεια του εγγράφου της 10/06/2019, με Α. Π.: 4681 της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, όπου επισημαίνεται η ανάγκη κάλυψης των αυξημένων αναγκών στέγασης με την αναζήτηση αιθουσών σε δημοτικά σχολεία της πόλης.
Να σημειωθεί εδώ ότι από το σχολικό έτος 2019-2020 η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή είναι και στην πόλη μας γεγονός, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μετά από εισήγηση τριμελούς τοπικής επιτροπής.
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων από την πρώτη στιγμή τάχθηκε δημόσια υπέρ τη δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με παράλληλη αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα μεταβατικού διαστήματος τριών ετών για τη βελτίωση των υποδομών.
Με αίσθημα ευθύνης συμμετείχαμε στην τριμελή επιτροπή που συγκροτήθηκε με ευθύνη του υπουργείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’ θμιας Εκπαίδευσης, με αποκλειστικό έργο τη διαπίστωση της επάρκειας των δομών της πόλης.
Ο Δήμος μας, με βάση τα στοιχεία και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διατύπωσε την άποψη ότι για την περίπτωση της Λάρισας απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός και απαραίτητο στάδιο τριών ετών για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο. Με καταγραφή των πραγματικών αναγκών από τα θεσμικά όργανα της εκπαίδευσης, προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα στέγασης. Η άποψή μας ήταν μειοψηφική. Το υπουργείο, παρά τις επιφυλάξεις μας για πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν σε περιοχές της Λάρισας, δέχθηκε την άποψη της πλειοψηφίας της επιτροπής ότι οι υποδομές της πόλης επαρκούν για άμεση εφαρμογή του μέτρου. Ήδη όμως καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στέγασης, ιδιαίτερα σε νηπιαγωγεία του κέντρου. Ο Δήμος μας για μια ακόμη φορά δηλώνει πως θα στέκεται πάντα αρωγός της εκπαιδευτικής κοινότητας σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης. Με τη σαφή θέση ότι η προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης δεν μπορεί να περνά μέσα από πρόχειρες λύσεις που μπορούν να ευτελίσουν το όποιο θετικό μέτρο. Εχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά της Λάρισας και τις οικογένειές τους. Όπως πάντα».
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Η «Ε» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 25ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ειρήνη Μπαλογιάννη, από το οποίο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά την παραχώρηση δύο αιθουσών. Όπως αναφέρει, οι γονείς αντιδρούν, καθώς και πέρυσι είχαν παραχωρήσει αίθουσα για τις ανάγκες του νηπιαγωγείου και ενώ τους είχε γνωστοποιηθεί ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με μια αίθουσα προκάτ, που θα ενσωματωθεί στο κτίριο, βρίσκονται αντιμέτωποι με το ίδιο και χειρότερο πρόβλημα. «Το 13ο Νηπιαγωγείο Λάρισας ύστερα από 111 εγγραφές νηπίων/προνηπίων αναζητά την κάλυψη 2 επιπλέον αιθουσών στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Προβληματιζόμαστε έντονα για τη συνύπαρξη των νηπίων με παιδιά του Δημοτικού, καθότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση ηλικιών, ο χώρος δεν είναι κατάλληλος (σκαλοπάτια) για παιδιά τόσο μικρών ηλικιών και εγκυμονεί κίνδυνος ατυχήματος ενώ οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις καλύπτουν και εξυπηρετούν τις ανάγκες του σχολείου όπου φοιτούν 341 παιδιά και τα τμήματα που προκύπτουν αντιστοιχούν ακριβώς στον αριθμό αιθουσών που υπάρχουν στο κτίριο» αναφέρει η κ. Μπαλογιάννη, για να προσθέσεις ότι «για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών έχουν χρησιμοποιηθεί από το 2011 έως και τα αποδυτήρια του Γυμναστηρίου για να γίνουν 2 αίθουσες διδασκαλίας και χώροι του ημιυπόγειου για το μάθημα της Πληροφορικής, του Ολοημέρου και των Εικαστικών. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε με οποιαδήποτε πρακτική να υποβιβαστεί η λειτουργικότητα του δημοτικού σχολείου». Οι λόγοι που ο Σύλλογος αντιδρά στην παραχώρηση αιθουσών στάλθηκαν στον Δήμο Λαρισαίων, από τον οποίο ο Σύλλογος ζητά να επιλύσει το πρόβλημα.

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η λίστα με τα νηπιαγωγεία τα οποία αντιμετωπίζουν ελλείψεις είναι:
-Το 13ο Νηπιαγωγείο Λάρισας που έχει εγγράψει 111 νήπια και προνήπια και οι αίθουσές του καλύπτουν τη φοίτηση 78 μαθητών. Απαιτούνται 2 επιπλέον αίθουσες
-Τα 11ο και 34ο Νηπιαγωγεία Λάρισας που έχουν εγγράψει 101 νήπια και προνήπια και οι αίθουσές τους καλύπτουν τη φοίτηση 88 μαθητών. Απαιτείται μια επιπλέον αίθουσα.
-Το 29ο Νηπιαγωγείο Λάρισας που έχει εγγράψει 91 νήπια και προνήπια και
οι αίθουσές του καλύπτουν τη φοίτηση 66 μαθητών. Απαιτείται 1 επιπλέον αίθουσα.
-Το 8ο Νηπιαγωγείο Λάρισας που έχει εγγράψει 116 νήπια και προνήπια και οι αίθουσές του καλύπτουν τη φοίτηση 94 μαθητών. Απαιτείται 1 επιπλέον αίθουσα.
-Το 55ο Νηπιαγωγείο Λάρισας που έχει εγγράψει 85 νήπια και προνήπια και οι υπάρχουσες αίθουσες μπορούν να καλύψουν τη φοίτηση 44 μαθητών. Απαιτούνται 2 επιπλέον αίθουσες.
- Τα 18ο και 38ο Νηπιαγωγεία Λάρισας που έχουν εγγράψει 120 νήπια και
προνήπια και οι υπάρχουσες αίθουσες μπορούν να καλύψουν τη φοίτηση
54 μαθητών. Απαιτούνται 3 επιπλέον αίθουσες.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass