ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕ.Λ. *ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Βατά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές τα θέματα της Βιολογίας

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2019 15:07

Με το μάθημα της Βιολογίας έπεσε χθες η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Σύμφωνα με τους καθηγητές των Ενωμένων Φροντιστηρίων Λάρισας τα φετινά θέματα της Βιολογίας Προσανατολισμού κρίνονται σαφή ως προς τη διατύπωσή τους, παρουσιάζουν κλιμάκωση ως προς τον βαθμό δυσκολίας τους και καλύπτουν μεγάλο εύρος της ύλης.

Απευθύνονται σε καλά διαβασμένους μαθητές που έχουν εμβαθύνει στις βιολογικές διαδικασίες κι έχουν αναπτύξει την κριτική τους σκέψη. Δεν απαιτούσαν στείρα παράθεση της θεωρίας αλλά καλό χειρισμό των βιολογικών όρων για την ορθή αιτιολόγησή τους. Όσον αφορά στη Βιολογία Γενικής Παιδείας ήταν σαφή στη διατύπωση, βατά και ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να τα διαχειριστεί στο διάστημα των 3 ωρών. Τα ζητούμενα ήταν αρκετά και κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της διδακτέας ύλης. Τα θέματα 3 και 4 ήταν περισσότερο απαιτητικά και ορισμένα εξ’αυτών απαιτούσαν μια πιο κριτική προσέγγιση και κατανόηση του μαθήματος και των κεφαλαίων που περιλαμβάνει το σχολικό βιβλίο. Εν τω μεταξύ, τα «Ενωμένα Φροντιστήρια» κάνουν έναν μικρό απολογισμό-σχολιασμό των μαθημάτων στα οποία διαγωνίστηκαν φέτος οι υποψήφιοι των ΓΕΛ.
ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΩΣΣΑ: Τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ήταν ενταγμένα στο πλαίσιο της διδαγμένης ύλης ενώ χαρακτηρίζονται ως αναμενόμενα, λόγω της εκλογικής επικαιρότητας. Ήταν σαφή, ποιοτικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας, προϋποθέτοντας καλή γνώση της ύλης όλων των τάξεων του Λυκείου. Συνεπώς, μπορούσαν να απαντηθούν ολοκληρωμένα από τους καλά προετοιμασμένους μαθητές, εφόσον αυτοί τα αντιμετώπιζαν με ψυχραιμία και συγκέντρωση.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά χαρακτηρίζονται κατανοητά και σαφή. Στο Διδαγμένο κείμενο ένας καλά προετοιμασμένος υποψήφιος μπορούσε εύκολα να προσεγγίσει τις ερωτήσεις. Το αδίδακτο κείμενο του Ξενοφώντα δεν παρουσίαζε δυσκολίες στην επεξεργασία του και χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας. Η άσκηση της Γραμματικής είχε πρωτότυπη διατύπωση αλλά ήταν εύκολη, οι ασκήσεις του Συντακτικού αναμενόμενες. Το νέο στοιχείο ήταν η νοηματική ερώτηση που ήταν εύστοχα διατυπωμένη με εύκολη απάντηση.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Στις εξετάσεις των μαθηματικών 2019 είδαμε μετά από καιρό πολλά χαρούμενα πρόσωπα. Τα θέματα ήταν δίκαια αφού μπορούσε ο μέτριος αλλά διαβασμένος μαθητής να περάσει τη βάση, ο πολύ καλός να κινηθεί μεταξύ 80-90 και ο άριστος να διακριθεί. Στα θέματα που επέλεξε η ΚΕΕ υπήρχε μια εξαιρετική ισορροπία στη δυσκολία των ερωτημάτων χωρίς να απογοητεύουν.
ΦΥΣΙΚΗ: Τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι δεν παρουσίαζαν εκπλήξεις αλλά ήταν από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Το εύρος τους ήταν μεγάλο και απαιτούσαν πολύ χρόνο για την επίλυσή τους καθώς και αυξημένη ικανότητα αλγεβρικών πράξεων. Το χρονικό διάστημα του τριώρου δεν ήταν αρκετό, κάποια θέματα είχαν ασαφή διατύπωση ενώ χρειάστηκαν επιπλέον διευκρινίσεις από την επιτροπή.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Τα φετινά θέματα στο μάθημα της Ιστορίας ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια, κλιμακούμενης δυσκολίας και καλύπτανε ευρύ φάσμα της ύλης .Ειδικότερα, το Β1 θέμα στην πρώτη ομάδα δυσκόλεψε τους υποψηφίους. Στη δεύτερη ομάδα τα παραθέματα ήταν κατανοητά, ωστόσο το Δ1 θέμα απαιτούσε προσοχή στη σύνθεση. Γενικά, αποδεικνύεται ότι η στείρα αποστήθιση δεν αρκεί, αλλά απαιτείται εμπέδωση του γνωστικού υλικού, κριτική σκέψη και συνθετική ικανότητα για την προσέγγιση των θεμάτων.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: Τα φετινά θέματα για το μάθημα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» χαρακτηρίζονται ως βατά και σαφώς ευκολότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των τελευταίων ετών. Επίσης, είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και καλύπτουν αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης. Τέλος, οι εκφωνήσεις των θεμάτων είναι ξεκάθαρες χωρίς ασάφειες.
ΛΑΤΙΝΙΚΑ: Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και δυσκολίες ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα θέματα των Λατινικών. Οι ασκήσεις της γραμματικής δεν παρουσίαζαν ιδιαιτερότητες και κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης. Οι συντακτικές παρατηρήσεις ήταν διατυπωμένες με σαφήνεια και δεν δυσκόλεψαν τους μαθητές ενώ εξετάστηκαν μονομερώς κάποια συντακτικά φαινόμενα. Οι μαθητές που προετοιμάστηκαν με πρόγραμμα και μεθοδικότητα θα αριστεύσουν.
ΧΗΜΕΙΑ: Τα θέματα αφορούσαν ευρύ μέρος της διδαγμένης ύλης. Η προσπάθεια σύνδεσης των ερωτημάτων με την καθημερινή ζωή ήταν αποτυχημένη! Κάποιες εκφωνήσεις είχαν ασάφειες, επιστημονικά λάθη, πολλές άχρηστες πληροφορίες που αποπροσανατόλιζαν τους μαθητές. Στο σύνολο ο όγκος τους ήταν μεγάλος. Οι μαθητές που έλυσαν όλα τα θέματα, είχαν υψηλού επιπέδου χημικές γνώσεις, ήταν γρήγοροι σε πράξεις, είχαν επεξεργαστεί παρόμοια θέματα Χημείας που αφορούν την καθημερινή ζωή, και προπάντων διέθεταν ψυχραιμία ώστε να διαχειριστούν όλα τα παραπάνω μέσα σε 3 ώρες!
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ: Τα θέματα στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Η ομάδα Α είχε μία ατραπό που λίγοι μαθητές ξεπέρασαν. Η ομάδα Β χαρακτηρίζεται βατή και αναμενόμενη. Αρκετά απαιτητικά τα θεωρητικά ζητούμενα των ομάδων Γ και Δ . Αναγκαία η υψηλή κριτική ικανότητα των μαθητών σε διάφορα σημεία στα οποία οφείλουν να επιδείξουν συνθετική σκέψη.Ο χρόνος επίλυσής τους κρίνεται επαρκής. Το επίπεδο των θεμάτων του 2019 είναι σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των θεμάτων του 2018.
* Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίζονται για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων σήμερα με τα μαθήματα Ναυτικές μηχανές/μηχανές πλοίου ΙΙ (ν.4473) – υγιεινή – στοιχειά σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων – ηλεκτρικές μηχανές – ψηφιακά συστήματα
Αύριο Πέμπτη 20 Ιουνίου οι υποψήφιοι ολοκληρώνουν τις εξετάσεις: Τεχνολογία υλικών – οικοδομική – στοιχεία ψύξης-κλιματισμού – κινητήρες αεροσκαφών / κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ (ν.4473).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass