«Αλμα αριστείας» το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Ζ. ΜΑΜΟΥΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ * ΕΤΟΙΜΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2019

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2019 22:54

Έτοιμο να υποδεχτεί 2.845 νέους φοιτητές με τη νέα αρχιτεκτονική του δομή είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μέσα σε 6 μήνες υλοποίησε την ενοποίησή του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Τις λεπτομέρειες της νέας δομής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αφορούν τα τμήματα και τα προγράμματα σπουδών, ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτίριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου στον Βόλο, ο πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης, η αντιπρύτανης κ. Ιωάννα Λαλιώτου και ο αντιπρύτανης κ. Στέφανος Σταυρόπουλος.

Ο κ. Μαμούρης χαρακτήρισε «άλμα αριστείας» την ενοποίηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ταχύτατη ολοκλήρωση διαδικασιών που αφορούσαν τα προγράμματα σπουδών των 17 νέων τμημάτων, την ενοποίηση των προϋπολογισμών και των τριών ιδρυμάτων και την ίδρυση του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα διετή προγράμματα.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσει με 37 τμήματα εκ των οποίων τα 17 είναι νέα, κατανεμημένα σε 8 σχολές σε 5 πόλεις. «Αυτή τη στιγμή και στα τρία ιδρύματα σπουδάζουν 46.000 φοιτητές και θα υποδεχτεί και νέους, που πρέπει να φροντίσουμε να έχουν τις σπουδές που τους αξίζουν. Πλέον δεν είμαστε ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο αλλά ενδεχομένως το 3ο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρύτανης ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ξεκινά το Κέντρο Έρευνας «Ιάσων», το οποίο θα στεγαστεί στην Κίτρινη Αποθήκη και θα έχει 12 Ερευνητικά Ινστιτούτα στο σύνολο ανεπτυγμένα και στις 5 πόλεις. Το εν λόγω Κέντρο, θα ασχολείται αποκλειστικά με την έρευνα, αξιοποιώντας το δυναμικό του Πανεπιστημίου και δίνοντας την ευκαιρία προσέλκυσης κι άλλων ερευνητών μέσω προγραμμάτων.

Στο σημείο αυτό στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών ΔΕΠ αλλά και όλου του προσωπικού και των τριών ιδρυμάτων και οδήγησε στην κατάρτιση των προγραμμάτων σπουδών που έχουν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού.

Ειδικότερα ο κ. Μαμούρης τόνισε ότι: «Η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπηρετεί την άρση της διάκρισης μεταξύ τεχνολογικής/εφαρμοσμένης, από τη μια πλευρά, και θεωρητικής, από την άλλη, γνώσης. Στο σύγχρονο τεχνοεπιστημονικό περιβάλλον η διάκριση μεταξύ θεωρητικής και εφαρμοσμένης γνώσης είναι επιστημονικά παρωχημένη. Η άρση αυτής της διάκρισης όπως αποτυπώνεται στη μορφή και τον σχεδιασμό των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπεία μιας αναχρονιστικής πια αγκύλωσης.

Με την ανάπτυξη των νέων ακαδημαϊκών και ερευνητικών δομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιουργείται ένας ισχυρός ακαδημαϊκός πόλος στην Κεντρική Ελλάδα η δυναμική του οποίου στοχεύει στην άρση επίσης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού δίπολου μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναδιαμορφώνοντας έτσι την εγκατεστημένη από τη δεκαετία του 1980 πολιτική διάκρισης μεταξύ περιφερειακής και μητροπολιτικής ανάπτυξης και εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα μας. «Η ευόδωση των στόχων του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα συμβάλει στα επόμενα χρόνια στην ισόρροπη εκπαιδευτική ανάπτυξη εξασφαλίζοντας στους νέους ανθρώπους της περιφέρειας αλλά και της επικράτειας ισότιμη πρόσβαση στην αναδυόμενη κοινωνία και οικονομία της γνώσης. Οι συνθήκες είναι πια ώριμες για τη χάραξη και την υλοποίηση μιας στρατηγικής ανάπτυξης ενός εξωστρεφούς αλλά και κοινωνικά επωφελούς πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα υπηρετεί την αριστεία, την πολιτισμική εξέλιξη και την κοινωνική συνοχή στην Κεντρική Ελλάδα.

Όσον αφορά στα νέα τμήματα σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Ίδρυμα και θα υποδεχθούν 2.845 φοιτητές/τριες το χειμερινό εξάμηνο 2019, 17 νέα ακαδημαϊκά τμήματα (καθώς και δύο Γενικά Τμήματα) που αναπτύσσονται στις πέντε πόλεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λαμία). «Στη βάση της μέχρι τώρα εμπειρίας μας εκτιμήσαμε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε ακαδημαϊκά και διοικητικά τον διπλασιασμό των ακαδημαϊκών τμημάτων αλλά και των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύουμε. Κάποια τμήματα είναι καινοτόμα και υπηρετούν αναδυόμενα γνωστικά πεδία, ενώ άλλα θεραπεύουν βασικές παραδοσιακές επιστήμες. Τα νέα τμήματα εντάσσονται σε παλαιές και νέες σχολές του Πανεπιστημίου και αναπτύσσουν ουσιαστικές συνέργειες με τις προϋπάρχουσες ακαδημαϊκές δομές του ιδρύματος.

Τα νέα τμήματα σχεδιάστηκαν προσεκτικά και με ευθύνη Γενικών Συνελεύσεων στις οποίες συμμετέχουν 85 καθηγητές του Πανεπιστημίου. Εργάστηκαν 135 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και άλλων ελληνικών ΑΕΙ για την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών που υπηρετούν άρτια τις σύγχρονες εκπαιδευτικές και γνωσιακές ανάγκες των επιμέρους επιστημονικών πεδίων. Τα προγράμματα σπουδών των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο του ιδρύματος και έχουν δημοσιοποιηθεί διαδικτυακά. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και οι πτυχιούχοι των νέων τμημάτων θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ομοειδών τμημάτων άλλων ιδρυμάτων της ημεδαπής.

Στα νέα προγράμματα σπουδών έχουν περιληφθεί μαθήματα που απευθύνονται στους τελειόφοιτους/ες φοιτητές/τριες των πρώην ΤΕΙ και τα οποία εξασφαλίζουν τη δυνατότητα σε όσους/ες τα επιλέξουν να αποκτήσουν έναν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών.

Το δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας περιλαμβάνει σήμερα 640 μέλη ΔΕΠ αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους, 100 μέλη ΕΔΙΠ και 104 τεχνικούς εργαστηρίων. Πενήντα θέσεις νέων μελών ΔΕΠ που θα συμπληρώσουν τη στελέχωση των νέων κυρίως τμημάτων προσελκύοντας νέους υψηλού επιπέδου επιστήμονες βρίσκονται σε διαδικασία προκήρυξης».

ΤΑ ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κ. Ιωάννα Λαλιώτου αναφέρθηκε στο νεοσύστατο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο οποίο θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο 2019 δέκα διετή προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ στις πέντε πόλεις του ιδρύματος. Όπως σημείωσε «το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της συνέχισης των μέτρων για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και της παροχής της δυνατότητας για δωρεάν, υψηλού επιπέδου δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, υλοποιεί τον θεσμό των Διετών Προγραμμάτων που πρώτη φορά εφαρμόζεται τη χώρα μας» και πρόσθεσε:

«Η νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, η ραγδαία παραγωγή και συσσώρευση νέας επιστημονικής γνώσης, η ανάγκη για εξειδίκευση, οι νέες τεχνολογίες που ανέδειξαν νέα επαγγέλματα και ειδικότητες αλλά και οι αυξημένες γνωσιακές απαιτήσεις των παραδοσιακών επαγγελμάτων απαιτούν αναβαθμισμένου επιπέδου παροχή γνώσεων. Στα Διετή Προγράμματα θα διδάσκουν καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και εξωτερικοί συνεργαζόμενοι διδάσκοντες με εμπειρία στο οικείο γνωστικό αντικείμενο». Τον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν οι εξής ειδικότητες:

* Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης, Λάρισα

* Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας, Λάρισα

* Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών, Λάρισα

* Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας, Βόλος

* Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου, Βόλος

* Εργοδηγός – Τεχνικός Εργοταξίου, Βόλος

* Τεχνικός Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Λαμία

* Ειδικός Οργάνωσης Δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, Τρίκαλα

* Ειδικός Σχεδιασμού - Παραγωγής Επίπλου, Καρδίτσα

* Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Καρδίτσα.

Το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα παρέχει δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων με άμεση εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων, μαθήματα, εργαστήρια και πρακτική άσκηση για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Οι σπουδαστές των Διετών Προγραμμάτων θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ΕΠΑΛ ή/και τον βαθμό του πτυχίου της ειδικότητας του ΕΠΑΛ.

Σε ερώτηση της «Ε» αν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των φοιτητών που θα μπορούν να δεχτούν τα διετή προγράμματα και αν υπάρχει σχεδιασμός και για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, η κ. Λαλιώτου, απάντησε ότι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και για τους αποφοίτους των ΓΕΛ ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται πολιτική απόφαση. Όσον αφορά στον αριθμό των φοιτητών θα είναι 20 άτομα ανά πρόγραμμα, κατόπιν αιτήσεων που θα κάνουν πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ: Γ. Μπουρδούβαλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass