ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μαθηματικά, Φυσική … και 600 ευρώ επιπλέον!

* Ακριβότερα τα δίδακτρα λόγω του ΦΠΑ, αντιδρούν οι φροντιστές καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξησή του

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2015 0:01
Από την πανθεσσαλική συνέλευση φροντιστών που διοργάνωσε, χθες, η Ενωση Φροντιστών Λάρισας Από την πανθεσσαλική συνέλευση φροντιστών που διοργάνωσε, χθες, η Ενωση Φροντιστών Λάρισας

Τουλάχιστον κατά 600 ευρώ ακριβότερα θα είναι φέτος τα δίδακτρα στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης μετά και την πρόθεση της κυβέρνησης, στη διαφαινόμενη συμφωνία (3ο μνημόνιο) με τους δανειστές, να αυξήσει κατακόρυφα τον συντελεστή του ΦΠΑ από 0% σήμερα, σε 23%.

Οι φροντιστές της Λάρισας, όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή πανθεσσαλική συνέλευσή τους παρουσία του προέδρου της ΟΕΦΕ, αδυνατούν να απορροφήσουν την αύξηση και μοιραία το επιπρόσθετο κόστος θα μετακυληθεί στις οικογένειες των μαθητών και στον ήδη επιβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό, λόγω παλαιότερων αποφάσεων που οδήγησαν σε μειώσεις μισθών, διόγκωση της ανεργίας, αύξηση του κόστους διαβίωσης κλπ.

Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια αυξάνει παράλληλα τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες – σε βάρος πάντα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων – με δεδομένο ότι σήμερα στη χώρα μας, το φροντιστήριο είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος θεσμός ενώ για τη συντριπτική πλειοψηφία, θεωρείται μάλιστα και απαραίτητος για τη μαθησιακή στήριξη των μαθητών.

Τα φροντιστήρια της Λάρισας θα ανοίξουν σε 10 ημέρες, τη Δευτέρα 17 Αυγούστου, με σκοπό την έγκαιρη προετοιμασία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις και ήδη αρκετοί Λαρισαίοι γονείς, «συντάσσοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό απευθύνονται στα φροντιστήρια με κυρίαρχο ερώτημα «πόσο θα αυξηθεί φέτος το κόστος», διαπραγματευόμενοι παράλληλα τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση, με δεδομένο ότι θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους κάθε δυνατότητα για να σπουδάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ.

Τους γονείς ωστόσο, τους περιμένει μια ακόμη πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση αφού στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας («Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»), προβλέπεται ότι οι φετινοί μαθητές της Γ’ λυκείου θα διαγωνισθούν στις πανελλαδικές που θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου αντί στα μέσα Μαΐου, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι φέτος θα παραταθεί για έναν ακόμη μήνα η φροντιστηριακή κάλυψη των μαθημάτων, με το αντίστοιχο – επιπλέον - οικονομικό κόστος.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η πανθεσσαλική συνέλευση των ιδιοκτητών φροντιστών, έγινε χθες το πρωί, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, με πρωτοβουλία της Ενωσης Φροντιστών Λάρισας παρουσία του προέδρου της Ομοσπονδίας (ΟΕΦΕ) Γιάννη Βαφειαδάκη και του μέλους του ΔΣ της ΟΕΦΕ και προέδρου παράλληλα της Ενωσης Φροντιστών Αθήνας Μπάμπη Νικολάου.

Στη συνέλευση, όπως ήταν αυτονόητο κυριάρχησε το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ για να επισημανθεί μεταξύ άλλων πως τα φροντιστήρια της Λάρισας, που και πέρυσι «έδειξαν το κοινωνικό τους πρόσωπο με φροντιστηριακά μαθήματα, μέσω του Δήμου Λαρισαίων σε άπορους μαθητές, έχουν από τα φθηνότερα δίδακτρα πανελλαδικά.

Την ώρα λοιπόν που οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις απειλούν την επιβίωση των οργανωμένων φροντιστηρίων, οι ίδιες εξελίξεις δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων» τονίσθηκε από ομιλητές.

Επισημάνθηκε επίσης ότι «το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ, είναι κοινωνικά άδικο καθώς θα επιβαρύνει τις φτωχές οικογένειες που είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες» για να προστεθεί ότι «ακριβώς επειδή είναι μεγάλη αύξηση στον ΦΠΑ, είναι αμφίβολο αν το μέτρο θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης».

Για να σημειωθεί τέλος ότι «με το νέο μέτρο επιτείνεται η εκπαιδευτική ανισότητα αφού οι γονείς δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους μέσω των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης ή των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων».

Η πανθεσσαλική συνέλευση των φροντιστών δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα τηρήσουν «στάση αναμονής» έως ότου ψηφισθεί το 3ο μνημόνιο, μέχρι το τέλος Αυγούστου σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

«Προς το παρόν» όπως υπογράμμισε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Φροντιστών Λάρισας Χρήστος Βλούχος «θα ενημερώσουμε τους γονείς για τις εξελίξεις κλιμακώνοντας παράλληλα τις αντιδράσεις μας, με κάθε θεμιτό μέσο ευελπιστώντας να αρθεί το μέτρο ή να μειωθεί ο σχετικός συντελεστής».

ΑΥΞΗΣΗ

Σημειώνεται πως για την προετοιμασία ενός μαθητή της Γ’ Λυκείου, οποιασδήποτε κατεύθυνσης με ένα πλήρες πρόγραμμα (και τα 4 μαθήματα των πανελλαδικών), σε ένα «ανοικτό» τμήμα (8 – 10 μαθητών) σε ένα οργανωμένο φροντιστήριο της Λάρισας, υπό την αιγίδα δηλαδή της ΟΕΦΕ, τα ετήσια δίδακτρα κυμαίνονταν πέρυσι από 2.500 έως 2.800 ευρώ.

Με την επιβολή του ΦΠΑ, τα δίδακτρα εκτιμάται πως θα αυξηθούν, περίπου κατά 600 ευρώ, χωρίς στο κόστος να έχει υπολογισθεί και η αύξηση – κατά έναν μήνα επιπλέον - της λειτουργίας των φροντιστηρίων, λόγω της διοργάνωσης των πανελλαδικών στα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass