Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στον Αγιόκαμπο

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2015 19:42

Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΚΝΕ στον Αγιόκαμπο, το περασμένο Σάββατο. Την κεντρική ομιλία έκανε το μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ Π. Κοδέλας, ο οποίος τόνισε τα εξής:

«Με σύνθημα τους στίχους του Κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ «Την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες…. Θα βγούμε νικητές και ας είναι οι θυσίες μας βαριές …» οι εκδηλώσεις του 41ου φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ήδη ταξιδεύουν σ όλη την Ελλάδα και σε αρκετά μέρη στην περιοχή μας κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις μας στις 11-12 Σεπτέμβρη στη Κοίτη Πηνειού. Το 41ο φεστιβάλ είναι ενταγμένο στην πορεία για το γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος μας και των 50 χρόνων της ΚΝΕ και είναι αφιερωμένο στους τιμημένους νεκρούς του αγώνα, στις θυσίες, την αντοχή του ΚΚΕ, για το δίκιο, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Μέσα από τις εκδηλώσεις μας, όπως η σημερινή θέλουμε να αναδείξουμε ότι « δύο διαφορετικοί κόσμοι» βρίσκονταν, βρίσκονται και θα βρίσκονται σε μόνιμη και διαρκή σύγκρουση. O ένας κόσμος είναι ο κόσμος των εργαζομένων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους, που πουλώντας το μυαλό και τα χέρια τους μέσα από την εργασία για να μπορούν να ζήσουν, παράγεται όλος ο πλούτος που υπάρχει σήμερα, εξελίσσεται η εργασία και η παραγωγικότητά της, η παραγωγή, η τεχνολογία και η τεχνική, συνολικά η κοινωνία.

Φρενάρει αυτή τη κοινωνική εξέλιξη όμως σήμερα όταν ο άλλος κόσμος, οι καπιταλιστές, οι βιομήχανοι οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες κ.α ιδιοποιούνται σήμερα την εργασία εκατομμυρίων εργαζομένων, ιδιοποιούνται όλο τον παραγόμενο πλούτο και τον προωθούν στην υπόλοιποι κοινωνία μόνο ως εμπόρευμα, και με μοναδικό σκοπό την αύξηση του ποσοστού κέρδους τους. Την ισχυροποίηση τους στον ανταγωνισμό με άλλους καπιταλιστές. Δεν συμβάλουν ΠΟΥΘΕΝΑ σήμερα στη παραγωγική διαδικασία, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Χωρίς το διευθυντικό προσωπικό να τους υποδεικνύει που επενδύει τώρα, που τον συμφέρει να επενδύσει αύριο κεφάλαια και μετοχές, ούτε καν ξέρει τι έχει… Αυτοί είναι οι δύο κόσμοι, σήμερα και ο κόσμος των καπιταλιστών είναι παρασιτικός για τη ζωή και το μέλλον εκατομμύρια εργατών!!!

Θέλουμε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο. Γιατί είναι τα διδάγματα του χθες που αποτελούν πηγή έμπνευσης ,ορμής κι αντοχής , εφόδιο για τον αγώνα σήμερα και αύριο, σε κάθε καμπή της δύσκολης πορείας μας μέχρι την τελική νίκη, το σοσιαλισμό κομμουνισμό, την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας , όπου η ανθρώπινη ζωή βρίσκει την υπόσταση της, γιατί καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. …………………

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΛΕΜΕ: ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

Το εργατικό -λαϊκό κίνημα, η νεολαία σήμερα χρειάζεται να παλέψουν για την πραγματική ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και αφέντη στον πλούτο που παράγει.

Αυτό αποτελεί σήμερα φιλολαϊκή διέξοδος, δηλαδή ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες και όχι ψίχουλα. Χρειάζεται αγώνας τώρα για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό που απαιτεί θυσίες, όμως αυτές οι θυσίες οδηγούν στην απελευθέρωση την εργατική τάξη, έξω από τα όρια του σημερινού σάπιου συστήματος, απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά που μας δένουν χειροπόδαρα σήμερα.

Για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει ο σκοπός, το κίνητρο της παραγωγής. Στον καπιταλισμό, το κίνητρο της παραγωγής είναι το μέγιστο κέρδος των καπιταλιστών. Αυτό καθορίζει το τι, το πόσο και το που θα παραχθεί. Γι αυτό για παράδειγμα η χώρα μας αν και έχει όλες τις δυνατότητες να εξασφαλίσει την διατροφική αυτάρκεια του λαού, εισάγονται προϊόντα, οι μικροί αγρότες καταστρέφονται.

Αυτά γιατί κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος και όχι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών γι αυτό πχ ο κλάδος των κατασκευών μαραζώνει, χιλιάδες οικοδόμοι άνεργοι όμως ανάγκες για υποδομές και έργα αντισεισμικής αντιπλημμυρικής θωράκισης, εργατικών κατοικιών συνεχώς διογκώνονται.

Όταν η παραγωγή γίνεται με σκοπό τις ανάγκες του λαού, τότε θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού η επιστήμη η τεχνολογία, η τεχνική, οι υποδομές ώστε να διασφαλίσουν ένα ανώτερο επίπεδο ζωής, που θα ικανοποιεί την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση για όλους τους νέους, για δουλειά σταθερή για όλους και όχι 5μηνα προγράμματα απασχόλησης. Για το δικαίωμα και την ανάγκη σήμερα για δωρεάν πρόσβαση όλων στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στις διακοπές.

Αυτός ο σκοπός της παραγωγής δένεται με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Σήμερα τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τα πλοία, οι υποδομές είναι στην ιδιοκτησία των καπιταλιστών. Αυτά πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία. Οι καπιταλιστές βέβαια δεν θα παραιτηθούν εθελοντικά από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους ή θα βάλουν το συμφέρον του λαού πάνω από το δικό τους…. Πρέπει να τους τα αφαιρέσουμε και να ανήκουν σε αυτούς που αιώνες τώρα παράγουν όλο τον πλούτο. Γιατί στην πραγματικότητα τα μέσα παραγωγής υπάρχουν, συντηρούνται επισκευάζονται, ανανεώνονται με την δουλειά των εργατών. Ότι κατέχουν ουσιαστικά το κλέβουν από την δική μας δουλειά. Μπορεί να υπάρχει παραγωγή στα χέρια της εργατικής τάξης χωρίς την ύπαρξη κανενός καπιταλιστή.

Αυτό θα γίνει σχεδιάζοντας την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό οργανώνοντας την παραγωγή ανα κλάδο, κατανέμοντάς πρώτες ύλες, εργατικό δυναμικό, πόρους που χρειάζονται με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας. Η υλοποίηση αυτών των στόχων προϋποθέτει την εργατική λαϊκή εξουσία με την ενεργή συμμετοχή του λαού. Μέσα από τον εργατικό λαϊκό έλεγχο στο σχεδιασμό, στην οργάνωση και στην υλοποίηση της παραγωγής.

Υπάρχει η ενεργητική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στη διαμόρφωση της λαϊκής εξουσίας, από την διοίκηση έως την διεύθυνση, τον έλεγχο σε όλα τα όργανα της εξουσίας. Για να γίνει πράξη χρειάζεται πάρεις από τους καπιταλιστές την ιδιοκτησία τους, τα κέρδη τους, τη δυνατότητα να μας κλέβουν ότι παράγουμε και να ζούμε τον 21ο αιώνα ως δούλοι. Να ξηλωθεί η πολιτική εξουσία τους οι θεσμοί και οι νόμοι που σήμερα στηρίζονται και επιβάλλονται στο λαό. Να διαμορφώσεις νέους, λαογέννητους θεσμούς. Χρειάζεται να αποδεσμευτεί η χώρα απ τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να μην αναγνωρίσουμε καμιά δέσμευση και να ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας. Χρειάζεται μονομερή διαγραφή του χρέους και σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη προκειμένου να μπορούμε άμεσα να καλύπτουμε ότι ανάγκες χρειάζονται.

Αυτός ο δρόμος προϋποθέτει, ένα ισχυρό εργατικό- λαϊκό κίνημα, λαό οργανωμένο και αποφασισμένο για πραγματικές συγκρούσεις και ρήξεις. Ο 20ός αιώνας δεν είχε μόνο βάσανα και τραγωδίες για τους λαούς, είχε και νίκες των λαών και των κοινωνικών επαναστάσεων.

Ο 21ος αιώνας με βάση την πείρα και τα διδάγματα των λαών και των κινημάτων τους μπορεί και θα φέρει νέες νίκες, αρκεί όσο γίνεται πιο έγκαιρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, στην ευρύτερη περιοχή μας να υπάρχει ένα κίνημα χειραφετημένο από τα ιδεολογήματα και την επιρροή των δυνάμεων του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Σε αυτή την υπόθεση τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δίνουν όλες τους τις δυνάμεις καλούν καθένα από εσάς να παλέψουμε για τη ζωή που χάνουμε για τα δικαιώματα που μας στερούν, για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οργάνωση της πάλης για τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα δεμένη με την προοπτική της δικιάς μας εξουσίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού».

Η εκδήλωση περιλάμβανε λαϊκό γλέντι με τους, Νίκο Γάλλο και Νίκο Ζούκα και στη συνέχεια ακολούθησε latin party.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass