Αρχισε το παζάρι… και οι καταλήψεις σχολείων

ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΤΟ «ΕΘΙΜΟ» ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΩΣΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2019 22:06
Φωτ. αρχείου Φωτ. αρχείου

«Έθιμο» είναι πια για τη Λάρισα οι καταλήψεις των σχολείων στη διάρκεια του παζαριού. Άνευ λόγου και αιτίας -τις περισσότερες φορές- η μαθητιώσα νεολαία προχωρά σε καταλήψεις προκειμένου, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να μπορέσουν να κάνουν την καθιερωμένη βόλτα τους-κοπάνα στο παζάρι.

Χθες πρώτη ημέρα έναρξης του παζαριού υπό κατάληψη βρίσκονταν τέσσερα Γενικά Λύκεια τα 1ο, 3ο, 6ο και 9ο, το 7ο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο-ΛΤ Κοιλάδας. Όσον αφορά στο πλαίσιο των αιτημάτων τους, σε κάποιες περιπτώσεις η κατάληψη είχε ήδη αρχίσει και εκείνο δεν είχε διαμορφωθεί. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αφού σε κάποιες περιπτώσεις τα αιτήματα των μαθητών έχουν βάση. Για παράδειγμα στην περίπτωση του 1ου Λυκείου ένα βασικό αίτημα είναι η απομάκρυνση του ΠΕΚΕΣ από τον χώρο του σχολείου, αφού οι συντονιστές χρησιμοποιούν δύο αίθουσες του σχολείου για τη λειτουργία της δομής. Μάλιστα στο 1ο Λύκειο η κατάληψη ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γιώργο Δοδοντσάκη, οι καταλήψεις θα πρέπει να είναι το τελευταίο «όπλο» έκφρασης των μαθητών και να προηγείται ο διάλογος. Σε κάθε περίπτωση τονίζει, ότι όταν διαπιστώνονται προβλήματα οι μαθητές θα πρέπει να λειτουργούν δημοκρατικά και πρώτα να συνεδριάζουν τα μαθητικά συμβούλια, να γίνεται διάλογος με τους διδάσκοντες και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ώστε να επιχειρείται η εξεύρεση λύσης, χωρίς να παρεμποδίζεται η λειτουργία του σχολείου. Μάλιστα, εξέφρασε και την ανησυχία του, για το τι μπορεί να συμβεί σε μια κατάληψη η οποία δεν υποκινείται από μαθητές του σχολείου, αλλά από εξωσχολικούς (π.χ. βανδαλισμοί). «Τα σχολικά κτίρια είναι περιουσία του Δήμου και θα έπρεπε να τα προστατεύει. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια δυσκολία, ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές. Για τον λόγο αυτό οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν με τον διάλογο να λήξουν την κατάληψη το συντομότερο δυνατό και πάντα με ειρηνικό τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass