Η δύσκολη επιστροφή στα θρανία...

*ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΧΤΥΠΗΣΕ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ *ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2020 22:04

Χωρίς προβλήματα άνοιξαν τα σχολεία χθες στη Λάρισα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές μετά από 15 ημέρες ξεκούρασης επέστρεψαν και πάλι στα θρανία.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες σε όλη τη χώρα, ο «Ηφαιστίωνας» στη Λάρισα έφερε ευτυχώς μόνο κρύο. Σε κάθε περίπτωση όμως οι σχολικές μονάδες ήταν έτοιμες να αντεπεξέλθουν, αφού οι διευθυντές είχαν φροντίσει να ελέγχουν και το θέμα της θέρμανσης μέσα στις γιορτές, ενώ είχαν γίνει και οι απαραίτητες εργασίες π.χ. καθαρισμός στα λούκια, υδρορροές.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής για τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Σωτήρης Βούλγαρης «τα σχολεία ανοίγουν με τους καλύτερους οιωνούς. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίσαμε, αλλά είχαμε φροντίσει να είμαστε και σε ετοιμότητα. Οι διευθυντές των σχολείων, έμπειροι πια, φρόντισαν ακόμη και μέσα στις γιορτές να πηγαίνουν στο σχολείο για να ελέγχουν το θέμα της θέρμανσης. Μάλιστα βρήκαμε ευκαιρία τώρα μέσα στις γιορτές και επιλύσαμε κάποια προβλήματα σε σχολικές μονάδες, όπως για παράδειγμα η αντικατάσταση λέβητα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, που ήταν παλιός και είχε προβλήματα. Επισκευές και εργασίες συντήρησης έγιναν και σε παιδικούς σταθμούς που άνοιξαν μια ημέρα νωρίτερα από τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Ευτυχώς μέχρι τώρα ο χειμώνας δεν είναι δύσκολος και όλα κυλούν ομαλά». Την ίδια εικόνα έχει και η αν. διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σοφία Παπαδοπούλου, που για χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, αναφέρει ότι όλα κύλησαν άψογα.

«Τα λίγα κενά, που προέκυψαν κυρίως από ασθένειες εκπαιδευτικών, καλύφθηκαν αμέσως χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στο πρόγραμμα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο το κυριότερο «πρόβλημα» φαίνεται να το έχουν οι μαθητές, αφού η προσαρμογή μετά από 15 ημέρες ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό -ειδική παιδαγωγό κ. Κατερίνα Κανάκη-Χατζή, τα παιδιά είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες στο να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα. «Για τα παιδιά οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με τις διακοπές που τις συνοδεύουν είναι χρόνος για χαρά, ευτυχία, παιχνίδι και διασκέδαση, χωρίς τις υποχρεώσεις του σχολείου.

Το γιορταστικό κλίμα, οι προετοιμασίες, οι ανταλλαγές ευχών, τα γλυκά, τα κάλαντα, τα δώρα και οι ευτυχισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο γεμίζουν χαρά όλα τα παιδιά. Και μετά, σιγά-σιγά, η επιστροφή στα θρανία! Συνήθως, τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα και αγχώνονται με τη σκέψη ότι ο ελεύθερός τους χρόνος θα μειωθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.

Με τις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να βαρεθούν γιατί είναι μικρότερες από τις καλοκαιρινές. Γι’ αυτό η επιστροφή τους στο σχολείο μετά τις διακοπές αυτές δεν είναι καθόλου ευχάριστη! Τα παιδιά αγχώνονται με τις απότομες αλλαγές και καλό είναι να τα προετοιμάζουμε με συζητήσεις, πριν αυτές συμβούν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 Για την επόμενη λοιπόν φορά που τα παιδιά θα κάνουν ολιγοήμερες διακοπές από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, οι γονείς θα πρέπει να έχουν κατά νου να τα προετοιμάσουν νωρίτερα. Όπως λέει και η κ. Κανάκη –Χατζή «δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαδικασία προετοιμασίας για την τελευταία στιγμή! Το παιδί θα αντιδράσει άσχημα και θα είναι πολύ δύσκολο να μπει στη ρουτίνα του σχολείου μετά από τόσες ημέρες χαλάρωσης.

Απαραίτητο είναι να υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν σε όλα όσα κάνουν. Όπως να μην χαλάνε το πρόγραμμά τους στον ύπνο και στο φαγητό, γιατί θα αντιδράσουν σε κάθε μας προσπάθεια να μπουν σε πρόγραμμα με τη λήξη των διακοπών. Στις διακοπές σίγουρα όλα είναι πιο χαλαρά. Σταδιακά, όμως, αρχίζουμε να τροποποιούμε τα ωράρια του φαγητού και του ύπνου μέχρι να επανέλθουν στην κατάσταση που υπήρχε πριν τις διακοπές και να συμβαδίζουν με τις προδιαγραφές του σχολικού ωραρίου.

Θυμίζουμε στα παιδιά μας ότι θα ξανασυναντήσουν τους φίλους τους, με τους οποίους θα παίζουν και θα περνάνε όμορφα. Εστιάζουμε στο γεγονός ότι τους δίνεται και πάλι η ευκαιρία να ασχοληθούν με τα μαθήματα που τους αρέσουν και τονίζουμε την αξία της μάθησης.

Προσπαθούμε τα Σαββατοκύριακα να βλέπουμε θεατρικές παραστάσεις, να κάνουμε επισκέψεις σε παιδότοπους και να εκμεταλλευόμαστε τις Κυριακές με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εκτονώνονται και να διασκεδάζουν τα παιδιά...

Με την ολοκλήρωση της περιόδου των διακοπών οι μαθητές εφ’ όσον έχουν χαλαρώσει και διασκεδάσει θα πρέπει να επιστρέψουν με διάθεση και εσωτερικό κίνητρο τόσο στις σχολικές όσο και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, αρκεί να χειριστούμε οι γονείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσαρμογή τους, εκ νέου, στις σχολικές υποχρεώσεις».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass