Παγκόσμια πρωτοτυπία τα νέα ωρολόγια προγράμματα

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΘΕΩΡΟΥΝ ΒΕΒΑΙΗ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ «Ε»

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2020 21:06

Μεγάλη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Εικαστικών (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο), της Κοινωνιολογίας από το Γενικό Λύκειο, αλλά και της Οικιακής Οικονομίας από το Γυμνάσιο.

Τα νέα ωρολόγια προγράμματα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για μια αντιεπιστημονική και αντιπαιδαγωγική απόφαση που στέλνει στο «απόσπασμα» τις Τέχνες, καθώς και τις Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
Μαθητές που θα πρέπει να στραφούν σε φροντιστήρια για το μάθημα του Σχεδίου που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, μόνιμοι εκπαιδευτικοί που μένουν χωρίς αντικείμενο και αναπληρωτές που -όπως όλα δείχνουν- θα δουν την πόρτα της εξόδου μιας και δεν θα χρειάζονται πια για την κάλυψη των αναγκών των συγκεκριμένων μαθημάτων, είναι οι συνέπειες της συγκεκριμένης απόφασης. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ08 , ΠΕ78 , ΠΕ80 θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 6ου Γυμνασίου-Λυκείου για μια πρώτη από κοινού προσέγγιση της νέας πραγματικότητας που επιχειρεί να διαμορφώσει η ανακοίνωση των νέων ωρολογίων προγραμμάτων.
Η απόφαση αυτή από την ώρα της γνωστοποίησης έχει προκαλέσει πολλά σχόλια για τον τρόπο που κινείται και αποφασίζει η κυβέρνηση προτάσσοντας σαν δικαιολογία της απόφασης τη μικρή συμμετοχή και ανταπόκριση των μαθητών που επιλέγουν αυτά τα μαθήματα.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Η «Ε» μίλησε για το θέμα με τον προεδρεύοντα της ΕΛΜΕ κ. Αθανάσιο Φούντα αλλά και τον καθηγητή Οικονομίας (ΠΕ80) κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο.
«Η έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και διαλόγου οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία πάρθηκε στις 16 Ιουνίου ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι οργανικές μεταβολές από το ΠΥΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα πρέπει να γίνει πάλι από την αρχή. Είναι γεγονός ότι δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή μαθητών σε αυτά τα μαθήματα, η σημασία τους όμως για τους μαθητές που τα παρακολουθούν είναι τεράστια. Πώς θα κατανοήσουν τα παιδιά τις τέχνες όταν λείπουν από το σχολείο; Το Σχέδιο είναι ένα μάθημα πανελλαδικώς εξεταζόμενο. Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Οι γονείς τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα στείλουν φροντιστήριο, όταν το σχολείο τούς στερεί τη δυνατότητα της δωρεάν εκπαίδευσης; Το Σύνταγμα προβλέπει για την Παιδεία στο άρθρο 16, παρ. 1: «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους» αλλά η κυβέρνηση βλέπει το ζήτημα μονάχα λογιστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, προσθέτει ότι το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των ΓΕΛ, με τις καταργήσεις μαθημάτων αφήνει μετέωρους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που ουσιαστικά μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας. «Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων και οι Κοινωνιολόγοι εξοστρακίζονται πλήρως από τα ΓΕΛ, ενώ μεγάλες συνέπειες υφίστανται και οι Οικονομολόγοι σε ΓΕΛ και Γυμνάσιο. Ειδικά οι Κοινωνιολόγοι, από το σχολικό έτος 2021-22 κατά το οποίο θα καταργηθεί και η Κοινωνιολογία της Γ’ Λυκείου, ουσιαστικά βγαίνουν οριστικά εκτός σχολείου.
«Είναι προφανές ότι στις ειδικότητες αυτές θα χαθούν οργανικές θέσεις για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και θέσεις εργασίας για τους αναπληρωτές. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, βλέπουν τα θέματα της παιδείας λογιστικά και στο βάθος κρύβεται η περικοπή θέσεων. Η ΕΛΜΕ ως κίνημα, δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των μαθητών και την επαγγελματική αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών» καταλήγει ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ
Ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος που οργανώνει τη συνάντηση των πληττόμενων κλάδων στη Λάρισα, κάνει λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης, που -όπως λέει- για ακόμη μια φορά αποφασίζει χωρίς διάλογο. «Είναι φανερό ότι πρόκειται για λογιστικό μέτρο που βγάζει εκτός 2.000 μόνιμους καθηγητές και περίπου 1.000 αναπληρωτές τους εξαφανίζει από τον χάρτη. Οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα. Υπαγορεύονται κυρίως από τη λογική της περιστολής δαπανών» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται στην ουσία για μια επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Το Υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει ένα ολόκληρο μάθημα από το Γυμνάσιο (Οικιακή Οικονομία), καταργεί επί της ουσίας τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο. Στο Γυμνάσιο εξαφανίζει το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, κάτι που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Στο Λύκειο, στην Α’ τάξη, μειώνεται κατά 1 ώρα το μάθημα της Πολιτικής Παιδείας και καταργούνται τα μαθήματα επιλογής Καλλιτεχνική Παιδεία, Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, καθώς και το μάθημα των Ερευνητικών Δημιουργικών Δραστηριοτήτων. Στη Β’ τάξη, καταργείται το μάθημα Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, και το μάθημα Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών. Στη Γ’ τάξη, καταργούνται τα Μαθήματα Επιλογής Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο όπως επίσης και η 2η ξένη Γλώσσα (Γερμανικά/Γαλλικά), ενώ το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαθίσταται από τα Λατινικά. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Το Σχέδιο είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα αλλά οι μαθητές δεν μπορούν να το έχουν στο σχολείο, στο Λύκειο δεν υπάρχει συγκροτημένο αντικείμενο οικονομικής επιστήμης και οι μαθητές το βλέπουν για πρώτη φορά στη Γ’ Λυκείου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Οι κοινωνικές επιστήμες καταργούνται σε μια εποχή που είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ. Γενικά η απόφαση δεν στέκει με τα σημερινά δεδομένα» αναφέρει και σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα παλέψουν για να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση. «Είναι απαραίτητο να γίνει ένας διάλογος. Δεν μπορεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται στη λογική της μείωσης των δαπανών» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass