Απαιτητικά τα θέματα της Φυσικής, εύκολα τα Λατινικά

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2020 21:01

Απαιτητικά και για καλά διαβασμένους ήταν τα θέματα της Φυσικής στα οποία κλήθηκαν χθες να απαντήσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που έδιναν Πανελλαδικές με το νέο σύστημα.

Βέβαια, φαίνεται ότι ήταν σε καλύτερη μοίρα από τους υποψηφίους που έγραψαν Φυσική Προσανατολισμού με το παλαιό σύστημα, καθώς, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), ήταν πιο απαιτητικά. Όσον αφορά τους υποψηφίους που χθες έδωσαν Λατινικά με το παλαιό σύστημα η τύχη ήταν με το μέρος τους, αφού τα θέματα ήταν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών «Τα θέματα για το μάθημα της Φυσικής προσανατολισμού της Γ Λυκείου με το νέο σύστημα είναι εκφραστικά σαφή και χωρίς ανακρίβειες, εκτός από το θέμα Α3. Καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της εξεταστέας ύλης. Είναι απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι μαθητές δύσκολα ανταποκρίνονται στο χρονικό περιθώριο των τριών ωρών. Το θέμα Β3 έχει αυξημένο επίπεδο δυσκολίας από το απαιτούμενο επίπεδο ενός θέματος Β. Το θέμα Γ είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από αυτή που απαιτείται. Ειδικά για το Θέμα Α3 δεν αναγράφεται ότι Α1>Α2 οπότε σε συνδυασμό με την ανακριβή προοπτική του σχήματος δημιουργείται σύγχυση που μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή της απάντησης δ). Προτείνεται να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις γ) και δ), έτσι ώστε να μην αδικηθεί κανένας υποψήφιος». Η ΟΕΦΕ σχολιάζει για τη Φυσική Σπουδών Υγείας με το νέο σύστημα ότι «Τα θέματα ήταν απαιτητικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας, με σαφή διατύπωση και κάλυπταν πολύ μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Απαιτούσαν από τους μαθητές να έχουν εμπεδώσει τις αντίστοιχες ενότητες της διδακτέας ύλης της Φυσικής Β’ Λυκείου». Για τα θέματα της Φυσικής με το παλαιό σύστημα τονίζει ότι «τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με σαφή διατύπωση και κάλυπταν πολύ μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Συγκριτικά με τα θέματα του Νέου Συστήματος, ήταν πιο απαιτητικά».
Για τα Λατινικά η Λαρισαία καθηγήτρια κ. Παγώνα Πετροπούλου σχολιάζει στην «Ε» ότι τα θέματα ήταν βατά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και ασάφειες. Ανάλογα αξιολογήθηκαν τα θέματα και από την ΟΕΦΕ που σημειώνει: «Τα θέματα των Λατινικών Προσανατολισμού της Ομάδας των Ανθρωπιστικών Σπουδών χαρακτηρίζονται ως εύκολα και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ζητήθηκε από τους υποψηφίους η μετάφραση τριών αποσπασμάτων από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου. Οι ασκήσεις της γραμματικής δεν δημιούργησαν προβλήματα, ενώ η εξέταση κάλυπτε όλο το εύρος της ύλης. Στο σκέλος του συντακτικού οι ασκήσεις ήταν διατυπωμένες με απόλυτη σαφήνεια, γεγονός που δεν προκάλεσε καμία δυσκολία. Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στο σύνολο των ασκήσεων του συντακτικού εξετάστηκαν μονομερώς και τμηματικά ορισμένα συντακτικά φαινόμενα. Με τα θέματα αυτά οι πολύ καλά προετοιμασμένοι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να αριστεύσουν».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, η διαδικασία των εξετάσεων χθες σε όλα τα εξεταστικά κέντρα διεξήχθη ομαλά, χωρίς απρόοπτα και με την αποχή να παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Οι μαθητές των ΓΕΛ θα συνεχίσουν με Ιστορία και Πληροφορική αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου. Οι εξετάσεις με το νέο σύστημα ολοκληρώνονται για τα ΓΕΛ στις 26 Ιουνίου με τα μαθήματα της Χημείας και των Οικονομικών.
Σήμερα Τρίτη διαγωνίζονται οι μαθητές των ΕΠΑΛ στα μαθήματα ειδικότητας (Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς κανονισμοί στη ναυτιλία-εφαρμογές, Αρχιτεκτονικό σχέδιο, Δίκτυα Υπολογιστών και Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις).
Εν τω μεταξύ, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης Υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων λειτουργεί στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Γ.Ν. Λάρισας για όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας έως και 30 Ιουνίου κατά τις μέρες γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Κέντρο είναι: 2410-611.002, 2410-669.221.
ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass