Πρωτόγνωρη η φετινή σχολική χρονιά

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ Δ. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟΤΙΜΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ «Ε» - ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2020 21:07

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η σχολική χρονιά για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων όλης της χώρας.

Μια χρονιά δύσκολη και αρκετά περίεργη, αφού οι μαθητές έλειψαν για αρκετό καιρό από τις σχολικές αίθουσες και όταν επέστρεψαν έπρεπε να προσαρμοστούν σε μια διαφορετική νέα κανονικότητα με εκ περιτροπής μαθήματα, αποστάσεις και αντισηπτικά. Αυτή η νέα κανονικότητα προφανώς ως έναν βαθμό θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, η νέα χρονιά θα ξεκινήσει και με αλλαγές στα Νηπιαγωγεία, αφού θα εισαχθεί για πρώτη φορά το μάθημα των Αγγλικών, ενώ σε πολλά σχολεία τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με την ύλη της περασμένης χρονιάς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου μιλά στην «Ε» για τις αλλαγές που έρχονται, ενώ κάνει και μια αποτίμηση της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων μετά το λουκέτο λόγω κορονοϊού εν συγκρίσει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε για όσο χρονικό διάστημα τα σχολεία ήταν κλειστά.
Όπως αναφέρει, ο απολογισμός από την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο είναι θετικός και αποτυπώνεται στο μεγάλο ποσοστό επιστροφής. «Είναι θετικό που έστω και για μικρό χρονικό διάστημα τα σχολεία λειτούργησαν ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες. Η διά ζώσης διδασκαλία δεν αντικαθίσταται. Για τα παιδιά της Α’ Δημοτικού, αν τα σχολεία παρέμεναν κλειστά, θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο, ούτε είναι η ηλικία τους τέτοια, ώστε να έχουν αναπτύξει στο έπακρο τις ψηφιακές τους δεξιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για την εισαγωγή δραστηριοτήτων στην Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο, ο ίδιος λέει ότι στον νομό Λάρισας θα γίνει πιλοτικά σε ένα νηπιαγωγείο και, σύμφωνα με το Υπουργείο, οι μαθητές θα αλληλεπιδρούν με έναν εκπαιδευτικό κλάδου Αγγλικής Φιλολογίας, παρουσία του Νηπιαγωγού. «Δεν συμφωνούμε με την υλοποίησή του, καθώς είναι κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Νηπιαγωγείου, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης παραβλέποντας βασικές παιδαγωγικές αρχές και τελικά οδηγεί στη σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, αγνοώντας τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των νηπίων 4-6 ετών.
 Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αποτυπώνεται από την τελευταία σχετική έκθεση από το δίκτυο «Ευρυδίκη», με τίτλο «Αριθμοί - Κλειδιά για τη Διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών στα Σχολεία στην Ευρώπη» αναφέρεται ότι «στις περισσότερες χώρες οι μαθητές ξεκινούν την υποχρεωτική εκμάθηση μιας πρώτης ξένης γλώσσας μεταξύ 6 και 7 ετών, στα πρώτα χρόνια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε μερικές χώρες η εκμάθηση ξένων γλωσσών ξεκινά περίπου στην ηλικία των 8 ή 9, ενώ μόλις τρία εκπαιδευτικά συστήματα ορίζουν ως υποχρεωτική την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο προσχολικό επίπεδο».

 

ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ
Νωρίτερα θα ξεκινήσει φέτος το σχολικό έτος, αφού το κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης χρονιάς. «Ήδη έχουμε ενημερώσει τα παιδιά να κρατήσουν τα βιβλία τους, καθώς θα ξεκινήσουμε με αυτά. Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί να γίνουν μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς, θα είναι απόφαση που θα λάβει ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων. Μπορεί να είναι μία εβδομάδα, μπορεί και περισσότερο ή λιγότερο».

 

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass