ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2021 19:02

Το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής έχει ως αποστολή να προάγει τη γνώση στο γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Πληροφορικής με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη συστημάτων για εφαρμογές σε Οικονομικές, Χρηματοοικονομικές, Διοικητικές και άλλες Κοινωνικές επιστήμες, ώστε να καταρτίσει στελέχη υψηλού επιπέδου για τις ανάγκες τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.


Στο Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 προσφέρονται 2 εισαγωγικές κατευθύνσεις: α) Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών και β) Πληροφοριακά Συστήματα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στόχος των προπτυχιακών σπουδών είναι να παρέχουν στους απόφοιτους εκείνα τα ιδιαίτερα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Η βασική φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών στηρίζεται στην πεποίθηση ότι για τη σωστή υλοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών είναι απαραίτητη μία σε βάθος γνώση, όχι μόνο της Επιστήμης της Πληροφορικής, αλλά και του γνωστικού αντικειμένου του πεδίου εφαρμογής. Έτσι, ο φοιτητής του Τμήματος καλείται να παρακολουθήσει προχωρημένα μαθήματα Διοικητικής Επιστήμης, Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Ποσοτικών Μεθόδων.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι πτυχιούχοι και των δύο εισαγωγικών κατευθύνσεων του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως:
* Ελεύθεροι επαγγελματίες: Εκτός από τεχνικές γνώσεις, έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε θέματα διοίκησης και επιχειρηματικότητας, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του Τμήματος να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.
* Στελέχη δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων: Όπως είναι γνωστό, η ύπαρξη ατόμων με εξειδίκευση στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών είναι επιβεβλημένη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Επομένως, ο συνδυασμός τεχνικών και θεωρητικών γνώσεων, που έχουν αποκτήσει, καθιστά τους αποφοίτους του τμήματος ιδανικούς υποψηφίους για τη στελέχωση επιχειρήσεων σε διοικητικό επίπεδο. Επιπλέον, είναι ιδανικοί υποψήφιοι για θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τις παραδοσιακές εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενους χώρους, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, εκπαίδευση - εργασία από απόσταση, συστήματα ψυχαγωγίας και πληροφόρησης μέσω Διαδικτύου, ψηφιακές βιβλιοθήκες, κ.λπ.
* Εκπαιδευτικοί στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Για τη δημόσια εκπαίδευση απαιτείται επιτυχής συμμετοχή σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ για την κατάρτιση πίνακα διοριστέων εκπαιδευτικών λειτουργών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων καθορίζονται από το Π.Δ. Αρ. Φύλλου 58, 8/4/2009, όπου σύμφωνα με αυτό οι απόφοιτοι:
Με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες, όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:
α) του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών,
β) της πληροφορικής,
γ) των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και
δ) των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας.
Τέλος, δύνανται να απασχολούνται στους παρακάτω τομείς:
* τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών,
* την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα στους επιστημονικούς τομείς που απαριθμούνται σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο,
* την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων.
Πιο συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι της εισαγωγικής κατεύθυνσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, θα έχουν τη δυνατότητα:
• Να σχεδιάζουν και να αναλαμβάνουν την περαίωση έργων λογισμικού,
• Να σχεδιάζουν, να υλοποιούν, να ελέγχουν και να συντηρούν προγράμματα υπολογιστή σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού,
• Να επιλύουν υπολογιστικά προβλήματα με την επιλογή ή ανάπτυξη κατάλληλων αλγορίθμων,
• Να αναπτύσσουν εφαρμογές Διαδικτύου και φορητών υπολογιστικών συσκευών,
• Να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται συστήματα υπολογιστών, βάσεων δεδομένων και δίκτυα υπολογιστών και επικοινωνιών,
• Να αξιοποιούν διαθέσιμα εργαλεία υποστήριξης της διαδικασίας ανάπτυξης υπολογιστικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού
• Να ετοιμάζουν και να παρουσιάζουν τεχνικές αναφορές με αποτελεσματικό τρόπο ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο, χώρο και ακροατήριο.
Από την άλλη, οι απόφοιτοι της εισαγωγικής κατεύθυνσης Πληροφοριακών Συστημάτων, θα έχουν τη δυνατότητα:
• Να εφαρμόζουν τεχνικές προσανατολισμένες σε πληροφοριακά συστήματα για την επίλυση γενικών επιχειρηματικών προβλημάτων,
• Να διατυπώνουν λύσεις σε μία σειρά προβλημάτων (ποιοτικών ή/και ποσοτικών) που προκύπτουν από σύγχρονες επιχειρηματικές μεθόδους,
• Να αναπτύσσουν διαπροσωπικές ικανότητες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αποτελεσματική καταγραφή, διαπραγμάτευση, δυνατότητα πειθούς και παρουσίαση, όπως επίσης αποτελεσματική εργασία σε ομάδες,
• Να προσδιορίζουν, σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και ελέγχουν πληροφοριακά συστήματα,
• Να διανέμουν τεχνικές πληροφορίες σε ακροατήρια τεχνικών, διοικητικών, ακαδημαϊκών και χρηστών και
• Να χειρίζονται αποτελεσματικά υπολογιστικές και δικτυακές υποδομές βάσει της κατανόησης των πληροφοριακών συστημάτων.
Τέλος, οι απόφοιτοι των Τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 86 Πληροφορικής και εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
(Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 614 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2020».

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr  
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass