Περισσότεροι μαθητές στα «σχολικά γεύματα» φέτος

ΑΥΞΗΣΗ 15% ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ *ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ *ΠΕΡΙΠΟΥ 4.000 ΟΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 10 Ιαν 2021 21:12

Περίπου 4.000 μαθητές και μαθήτριες σε 20 Δημοτικά σχολεία του νομού Λάρισας θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Σχολικά γεύματα» μετά την τελευταία ανάλυση και εξορθολογισμό των δεδομένων που συλλέχθηκαν και προέκυψε καταγραφή 33.938 αδιάθετων γευμάτων, τα οποία αποφασίστηκε να προσφερθούν σε επιπλέον δικαιούχους μαθητές καθημερινά.

Αυτό σημαίνει αύξηση των Δημοτικών σχολείων κατά 100 περίπου σε όλη την Ελλάδα, φτάνοντας στο σύνολο τα 1.352 Δημοτικά σχολεία για το χρονικό διάστημα Ιανουάριο-Ιούνιο 2021, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Τον Σεπτέμβριο το σύνολο των Δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν ήταν 1.225 σε όλη την Επικράτεια.
«Με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος και την κάλυψη όλων των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να ωφεληθούν περισσότερες οικογένειες, προχωράμε στην ένταξη νέων σχολικών μονάδων στο πρόγραμμα «Σχολικών Γευμάτων» με 33.938 επιπλέον νέους δικαιούχους» ανέφερε λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Παιδείας η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.
«Σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας που στάθηκαν αρωγοί μας στο έργο αυτό, προχωρήσαμε στις επόμενες διαδικαστικές κινήσεις και προσδιορίσαμε τις νέες σχολικές μονάδες για να ενταχθούν και αυτές στο πρόγραμμα «Σχολικών Γευμάτων», με επιπλέον δικαιούχους το σύνολο των παιδιών που φοιτούν σε αυτές», πρόσθεσε.
Ο ν. Λάρισας ήταν κερδισμένος κατά 15%, καθώς αυξήθηκαν τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατά τρία (από 17 έγιναν 20), ενώ τα σχολεία που επιλέχθηκαν είναι από τους Δήμους Λαρισαίων (10 στον αριθμό), Φαρσάλων και Ελασσόνας.
Αναλυτικά, από τον Δήμο Λαρισαίων επιλέχθηκαν τα εξής Δημοτικά: 3ο Γιάννουλης, 11ο Λάρισας, 12ο Λάρισας, 15ο Λάρισας, 16ο Λάρισας, 17ο Λάρισας, 23ο Λάρισας, 26ο Λάρισας, 30ό Λάρισας, 31ο Λάρισας, 32ο Λάρισας, 33ο Λάρισας, Βερδικούσιας, Ευαγγελισμού, Καλλιθέας, 2ο Ελασσόνας, 1ο Φαρσάλων, 2ο Φαρσάλων, 3ο Φαρσάλων, 4ο Φαρσάλων.

ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται το αργότερο 30 λεπτά μετά το πέρας της τελευταίας διδακτικής ώρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος για τους/τις μαθητές/-τριες που δεν παρακολουθούν Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους/τις μαθητές/-τριες που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις Υ.Α. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/-ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους/τις υπεύθυνους/-ες εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο όσον αφορά την κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.
Οι επιτροπές παραλαβής είναι τριμελείς και αποτελούνται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως πρόεδρο και δύο (2) εκπαιδευτικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου προβλέπεται η θέση.
Ορίζονται επίσης και τρία αναπληρωματικά μέλη, τα οποία αντικαθιστούν τα τακτικά μέλη σε περίπτωση απουσίας τους. Ο ορισμός των δύο (2) τακτικών μελών και των τριών (3) αναπληρωματικών γίνεται με εισήγηση του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και με απόφαση του οικείου Δ/ντή Εκπ/σης Π.Ε. Σε όσες σχολικές μονάδες δεν υπηρετούν τρεις (3) εκπαιδευτικοί, η Τριμελής Επιτροπή συγκροτείται, ως προς τα τακτικά μέλη, από τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας, τον Διευθυντή της οικείας Δ/νσης Π.Ε. και έναν υπάλληλο ή εκπαιδευτικό και ως προς τα αναπληρωματικά μέλη, από τρεις (3) υπαλλήλους ή εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης Δ/νσης Π.Ε.
Μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής, ο Διευθυντής/Προϊστάμενος κάθε σχολικής μονάδας οφείλει να αποστείλει γραπτώς προς τον/τους Συντονιστή/-ές του προγράμματος στην οικεία Διεύθυνση Π.Ε. τα ονόματα και τα λοιπά στοιχεία (τηλέφωνο, e-mail…) των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) που απαρτίζουν την Επιτροπή Παραλαβής.
Η διατροφή που παρέχεται στους μαθητές και στις μαθήτριες είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμός Υγείας για την πρόσληψη πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Ως εκ τούτου, με την καθημερινή παροχή ενός φρούτου εποχής (μήλο, αχλάδι, μανταρίνι, πορτοκάλι, μπανάνα) και των λαχανικών (ντομάτα, λάχανο-καρότο, σπανάκι), μέσω του Προγράμματος καλύπτονται περίπου δύο μερίδες, δηλαδή, το 40% των αναγκών των παιδιών σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά ενισχύουν το μικρογεύμα με μία πληθώρα βιταμινών και μετάλλων (π.χ. βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α), καθώς και με φυτικές ίνες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το φρούτο καταναλώνεται με τη φλούδα (π.χ. μήλο).

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass