ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ

Νέα δωμάτια απέκτησαν οι εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2014 9:20 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 16:20

Με 187 νέα κρεβάτια ενισχύονται από φέτος οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, αμβλύνοντας το πρόβλημα σπουδαστών για φθηνή στέγη. Η παλιά εστία, στην πτέρυγα των σπουδαστριών, ανακατασκευάσθηκε και από το νέο ακαδημαϊκό έτος θα παραδοθεί σε σπουδάστριες Τμημάτων Λάρισας του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η εστία των σπουδαστριών είχε κατασκευασθεί το 1973 και με μια επένδυση που άγγιξε τα 2,7 εκατ. ευρώ ανακατασκευάσθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μονόκλινα δωμάτια που προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση.

«Το ΤΕΙ Θεσσαλίας, με τα νέα δωμάτια τόσο στις εστίες της Λάρισας, όσο κι σε αυτή της Καρδίτσας, θα έχει πλέον τη δυνατότητα φιλοξενίας 591 συνολικά σπουδαστών» όπως σημειώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Παν. Γούλας, με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΤΕΙ να αποσαφηνίζουν πως «καλύπτονται οι αιτήσεις των σπουδαστών για διαμονή».

Τα παλιά δίκλινα δωμάτια, οι κοινές τουαλέτες, η έδρα της εστίας στο ΤΕΙ και αρκετοί ακόμη λόγοι οδηγούσαν τους σπουδαστές στη μίσθωση διαμερισμάτων σε διάφορες συνοικίες με εξαίρεση τους ανήμπορους οικονομικά. Επιλογή που τηρείται από όλους όσοι έχουν ακόμη την οικονομική δυνατότητα με δεδομένη και τη μείωση των μισθωμάτων που προκάλεσε η αντίστοιχη μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα νέα δωμάτια ωστόσο της εστίας του ΤΕΙ στη Λάρισα θα αμβλύνουν το πρόβλημα για μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών που δεν έχουν τη δυνατότητα μίσθωσης διαμερίσματος.

ΠΑΛΙΑ

Οι εστίες του ΤΕΙ στη Λάρισα, χωρισμένες σε δυο πτέρυγες (σπουδαστών και σπουδαστριών) κατασκευάσθηκαν πριν 41 χρόνια. Με πιστώσεις 2,7 εκατ. ευρώ που εξασφαλίσθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπ. Παιδείας, οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν το 2011 και το έργο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες, ενώ σε δεύτερη φάση υπάγονται εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου που δεν εμποδίζουν ωστόσο, την παράδοση των δωματίων στους δικαιούχους.

Με την ανακατασκευή αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα της στατικής επάρκειας του κτιρίου, αντικαταστήθηκαν τα επικίνδυνα πλακίδια αμιάντου ενώ τα δωμάτια από δίκλινα μετατράπηκαν σε μονόκλινα με ατομικές τουαλέτες αντί των κοινών για όλα τα δωμάτια. Το κτίριο αναβαθμίσθηκε επίσης ενεργειακά ενώ σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη χρήση φυσικού αερίου, αντί πετρελαίου, για τη θέρμανση. Οι σπουδαστές θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους αναβαθμισμένες υπηρεσίες διαδικτύου.

Η αναμορφωμένη εστία θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 187 σπουδαστριών, δέκα δίκλινα δωμάτια αφορούν στη φιλοξενία σπουδαστών του προγράμματος ERASMUS, δυο μονόκλινα για τη φιλοξενία επισκεπτών καθηγητών ενώ ένα δωμάτιο έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία ΑμεΑ.

Όπως διευκρίνισαν στην «Ε» υπηρεσιακοί παράγοντες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά «υποβλήθηκαν 377 αιτήσεις σπουδαστών για φιλοξενία ενώ μέρος των θέσεων, από τις 591 συνολικά, διατηρήθηκαν προκειμένου να διατεθούν σε πρωτοετείς σπουδαστές» με τις αιτήσεις να υποβάλλονται την περίοδο των εγγραφών.

Διευκρινίζοντας επίσης ότι η διανομή στην αναμορφωμένη εστία σε ετήσια βάση (10 μήνες) θα κοστίζει 400 ευρώ στην σπουδάστρια (40 ευρώ το μήνα χωρίς άλλο κόστος) ενώ στην παλαιότερη εστία η διανομή θα κοστίζει 150 ευρώ ετησίως (15 ευρώ το μήνα) μιας και τα δωμάτια είναι δίκλινα. Ποσά που και στη μια και στην άλλη πτέρυγα των εστιών, είναι πολύ μικρότερα από την αντίστοιχη ετήσια δαπάνη μίσθωσης διαμερίσματος (χωρίς να υπολογισθούν οι δαπάνες για θέρμανση, ρεύμα κλπ) αν και οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση με σκοπό τη μείωση της δαπάνης.

Να διευκρινισθεί πάντως πως, με αφορμή την οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια, φοιτητές – παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα επιλέγουν να φοιτήσουν σε τμήματα στην πόλη τους ή κοντά στον τόπο διαμονής.

Ετσι μετακινούνται ορισμένες ημέρες για την παρακολούθηση υποχρεωτικών μαθημάτων και με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν την ενοικίαση σπιτιού.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

Λεζάντες

Τα νέα μονόκλινα δωμάτια προσφέρουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης

Οι εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, σε Λάρισα και Καρδίτσα, έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας 591 σπουδαστών, σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Παν. Γούλας ενώ υπηρεσιακοί παράγοντες αποσαφηνίζουν πως καλύπτονται οι αιτήσεις των σπουδαστών

Το έργο ανακατασκευής της εστίας των σπουδαστριών, που χτίσθηκε το 1973, άγγιξε τα 2,7 εκατ. ευρώ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass