ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2021 16:00

Τα Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος εντάσσονται στην ευρύτερη ομάδα των Μηχανολόγων Μηχανικών, με κατεύθυνση το περιβάλλον.

Σκοπός τους είναι η κατάρτιση Μηχανικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την αποκατάσταση, την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος. Τα κύρια αντικείμενα εξειδίκευσης των μηχανικών περιβάλλοντος επικεντρώνονται στη διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, στον έλεγχο και τη διαχείριση των ατμοσφαιρικών ρύπων, στις τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στη διαχείριση υδατικών πόρων, στη διαχείριση ενέργειας και στη διαχείριση του περιβάλλοντος για την αειφόρο ανάπτυξη.

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος είναι οι επιστήμονες περιβαλλοντολόγοι που εντάσσονται στην πρώτη θέση του ΠΕ Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Π.Δ. 347/2003, και μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ο Κλάδος ΠΕ Περιβάλλοντος είναι ένας κλάδος που περιέχει όλες εκείνες τις ειδικότητες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) οι οποίες σχετίζονται με το περιβάλλον. Στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος ανήκουν αυτοί που έχουν πτυχίο: 1. Μηχανικού Περιβάλλοντος, 2. Χημικών Μηχανικών, 3. Περιβάλλοντος, 4. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, 5. Γεωγραφίας, 6. Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, 7. Βιολογίας, 8. Φυσικής και 9. Χημείας. Έτσι κάθε φορά που γίνεται μια προκήρυξη για ΠΕ Περιβάλλοντος (από τον Α.Σ.Ε.Π. ή από κάποιον άλλον φορέα) μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι παραπάνω ειδικότητες.
Οι απόφοιτοι των Τμημάτων (εκτός του ΔΙ.ΠΑ.Ε.) εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα καθορίζονται από τον Ν. 6422/1934 (Φ.Ε.Κ. 412Α), καθώς και το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα Υπ’ Αριθ. 99, ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 187, Τεύχος Α’, 5-11-2018.
Ως Μηχανικός Περιβάλλοντος νοείται ο μηχανικός που ασχολείται με την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, την περιβαλλοντική διαχείριση των τεχνικών αποβλήτων, την εξυγίανση ρυπασμένων περιοχών, την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδατικών πόρων και τα υδραυλικά έργα.
Στο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανικού Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται: Διαχείριση Υδατικών Πόρων-Υδραυλική μηχανική, Υγρά Απόβλητα (Διαχείριση και επεξεργασία)-Ρύπανση υδάτων, Στερεά Απόβλητα (Διαχείριση και Επεξεργασία), Ποιότητα Αέρα, Κλιματική Αλλαγή, Στρατηγικός Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός, Περιβαλλοντική Πολιτική, Περιβαλλοντική Νομοθεσία και Περιβαλλοντικός Έλεγχος (επιθεώρηση), Διαχείριση Φυσικών Πόρων, Δασών και Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αειφόρα ενεργειακά συστήματα, Μηχανική των φυσικών, θερμικών, φυσικοχημικών, χημικών, βιοχημικών και βιολογικών διεργασιών και συστημάτων, με έμφαση τη διαστασιολόγηση ή/και επιλογή του εξοπλισμού των διεργασιών, Ενεργειακή εξοικονόμηση και Αναβάθμιση Κτιρίων και Εγκαταστάσεων, Βιοκλιματικός και Ενεργειακός Σχεδιασμός Κτηρίων, Υγιεινή και Ασφάλεια Εργασίας, Γενικές Εφαρμογές και Αντικείμενα μηχανικής-Οργάνωση και Διοίκηση-Διασφάλιση Ποιότητας.
Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος έχει τα εξής επαγγελματικά δικαιώματα:
- Αποτύπωση υφιστάμενων κτηρίων εκτός κτιρίων ειδικών χρήσεων, μνημείων, κηρυγμένων διατηρητέων κτιρίων, προστατευόμενων οικισμών και συνόλων.
- Εκπόνηση μελετών χωροθέτησης κτιρίων, εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, ειδικών χρήσεων και οργανωμένων υποδοχέων και κατάρτιση γενικής διάταξης (MasterPlan).
- Εκπόνηση μελετών χωρικής ανάπτυξης (τοπικής και περιφερειακής) και επιχειρησιακών προγραμμάτων.
- Εκπόνηση μελετών Υδραυλικών Έργων και μελετών Υδρογεωλογίας και Υπόγειων Υδάτων.
- Εκπόνηση χημικών μελετών και έρευνας, χημικών και χημικοτεχνικών μελετών σε έργα, εγκαταστάσεις και προϊόντα.
- Διενέργεια φυσικοχημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων και Διεύθυνση εργαστηρίων ελέγχου.
- Εκπόνηση μελετών υδραυλικών εγκαταστάσεων κτιρίων και μελετών σε εγκαταστάσεις συλλογής, επεξεργασίας και παροχής νερού.
- Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και μελετών σε εγκαταστάσεις συλλογής, επεξεργασίας και διαθέσεις απορριμμάτων, αποβλήτων και ανάκτησης υλικών.
- Εκπόνηση μελετών σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης επικίνδυνων υλικών συντήρησης ευπαθών προϊόντων.
- Εκπόνηση μελετών ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτιριακού κελύφους.
- Ενεργειακοί έλεγχοι/επιθεωρήσεις.
- Διαχείριση ενεργειακών πόρων και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Διαχείριση ενεργειακών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
- Εκπόνηση Περιβαλλοντικών μελετών και μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης.
- Εκπόνηση μελετών αποκατάστασης περιβάλλοντος σε εγκαταλελειμμένους μεταλλευτικούς, μεταλλουργικούς και άλλους βιομηχανικούς χώρους.
- Εκπόνηση του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης- monitoring σύμφωνα με τους Περιβαλλοντικούς όρους έργων και δραστηριοτήτων.
- Εκπόνηση μελετών Περιβαλλοντικής αποκατάστασης.
- Ανάπτυξη και σχεδιασμός συστημάτων διαχείρισης περιβάλλοντος και ενέργειας και διαχείριση περιβαλλοντικά ευαίσθητων ή ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος περιοχών.
- Ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικού ελέγχου (Ecoaudit) και ανάπτυξη μοντέλων περιβαλλοντικής παρακολούθησης.
- Εκπόνηση μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και μελετών Έργων Πρασίνου.
- Υλοποίηση μελετών βιομηχανικών/ενεργειακών έργων.
- Εκπόνηση Δασικών Μελετών.
- Εκπόνηση μελετών και έκδοση πιστοποιητικών ελέγχου απολυμάνσεων και εντομοκτονιών δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.
- Εκπόνηση μελετών αποκατάστασης μετά από βιομηχανικά ατυχήματα και συναφείς καταστροφές.
Ο Μηχανικός Περιβάλλοντος μπορεί να απασχοληθεί είτε ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε φορείς του δημοσίου (π.χ., Υπουργεία, ΟΤΑ, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, κ.ά.) και του ιδιωτικού (π.χ. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, Τεχνικές εταιρείες, Εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, κ.ά.) τομέα, καθώς και σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Εναλλακτικά, απόφοιτοι των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος, ανάλογα με το μεταπτυχιακό εξειδίκευσης που θα επιλέξουν, μπορούν να απασχοληθούν ενδεικτικά στον τομέα της ενέργειας ως μηχανικοί-μελετητές διαχείρισης αποβλήτων, είτε ως μηχανικοί κατασκευής συστημάτων παραγωγής πόσιμου νερού, στον τομέα της γεωργίας ως σύμβουλοι γεωργικών επιχειρήσεων, στον τομέα τουρισμού και ειδικότερα του αγροτουρισμού, κ.ά.
Επιπλέον, εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος στην ειδικότητα ΠΕ 88.05 Φυσικού Περιβάλλοντος για τον διορισμό τους στην Α’βάθμια και Β’βάθμια Εκπαίδευση.
Σημείωση: Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το βιβλίο Νοέμβριος του 2020, για το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΙ.ΠΑ.Ε. δεν υπάρχει προς το παρόν ορισμένη με Προεδρικό Διάταγμα, αντιστοιχία επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τους αποφοίτων των Πολυτεχνικών Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δ.Π.Θ.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2021» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο».

 

Σπύρος Μιχαλούλης,  σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778.777
URL: www.orientum.gr  e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass