Βατά θέματα σε Ιστορία και Οικονομία, για καλά διαβασμένους η Φυσική

ΕΠΕΣΕ Η «ΑΥΛΑΙΑ» ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΛ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2021 21:10

Με τα μαθήματα της Φυσικής, Ιστορίας και Οικονομίας ολοκληρώθηκαν χθες οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Στη Λάρισα η χθεσινή ημέρα κύλησε δίχως προβλήματα και κατά γενική ομολογία τα ερωτήματα στα μαθήματα της Ιστορίας και της Οικονομίας, που κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι ήταν βατά και με σαφήνεια διατυπωμένα. Η Φυσική όμως φαίνεται να δυσκόλεψε αρκετά τους υποψήφιους, αφού απευθυνόταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές των τελευταίων δύο χρόνων και επίσης η μάχη με τον χρόνο είναι ένα ακόμα ζήτημα που αντιμετώπισαν, αφού για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα το τρίωρο ήταν απαραίτητο.


Ειδικότερα για το μάθημα της Φυσικής, όπως αναφέρει ο φυσικός και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Σταμάτης Μαλάκος, τα θέματα ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές, μέσα στην ύλη, χωρίς παγίδες, δεν χρειάστηκαν διευκρινίσεις, όμως το τρίωρο ήταν απαραίτητο ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να απαντήσουν σε όλα. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι φυσικοί-φροντιστές Αλέξανδρος Παπαγεωργίου και Γιάννης Κρεμαστάς που σχολιάζουν επίσης ότι: «Τα θέματα φέτος είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας έχουν σαφή διατύπωση και καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ύλης. Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ο αρκετά αυξημένος όγκος που απαιτούν οι λύσεις των θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα φέτος είχαμε: θέμα Α: εύκολο (ευκολότερο από πέρυσι). Θέμα Β: Β1 βατό χωρίς όμως να επιτρέπονται περιθώρια λάθους, Β2 βατό με πολλή προσοχή στην αλγεβρικές πράξεις, Β3 βατό. Θέμα Γ: συνδυαστικό θέμα στο κεφάλαιο ηλεκτρομαγνητισμός με τα ερωτήματα Γ3 και Γ4 να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή με σαφή αναφορά στην ύλη της Β λυκείου. Θέμα Δ: συνδυασμός τριών κεφαλαίων με θέματα που απαιτούν υπολογισμούς ευρείας έκτασης χωρίς όμως να παρουσιάζεται δυσκολία στη μελέτη των φαινομένων».
Όσον αφορά το μάθημα της Ιστορίας, η φιλόλογος Παγώνα Πετροπούλου σημειώνει ότι τα θέματα ήταν βατά και σαφή και τα παιδιά δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. «Για τα παιδιά ήταν οικεία θέματα, κάλυψαν μεγάλο μέρος της ύλης, ενώ δόθηκε και ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα από το Α’ Κεφάλαιο της οικονομίας».
Οι φιλόλογοι Γιούλα Πατήλα και Αμαλία Φολούλη σημειώνουν για την Ιστορία: «Τα θέματα φέτος είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και σαφώς διατυπωμένα. Οι ερωτήσεις ανάπτυξης προϋποθέτουν καλή γνώση των ιστορικών πληροφοριών και ουσιαστική προσέγγιση της ύλης του σχολικού βιβλίου. Σχετικά με τις πηγές βασική προϋπόθεση είναι η αφαιρετική και κριτική ικανότητα των μαθητών».
Τέλος, για το μάθημα της Οικονομίας (ΑΟΘ) ο οικονομολόγος-καθηγητής σε ιδιωτικό σχολείο και σε φροντιστηριακό όμιλο Σπύρος Σπυριδάκης, χαρακτηρίζει τα θέματα παρόμοιας δυσκολίας με τα περσινά, βατά και αναμενόμενα. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι «το Α και το Β θέμα χαρακτηρίζονται βατά και αναμενόμενα. Το Γ θέμα απλά απαιτούσε την εφαρμογή των τύπων παρουσιάζοντας μόνο κάποια δυσκολία στις πράξεις. Τέλος, το Δ θέμα εμφάνιζε μια σχετική δυσκολία στο Δ3 που έπρεπε να γίνει εφαρμογή σχέσεων για να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα. Τα θέματα ήταν δομημένα έτσι ώστε να μπορέσει η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών να πετύχει τη βάση. Αναλογικά με πέρσι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όμοιας δυσκολίας».
Κληθείς να σχολιάσει ο φιλόλογος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ν. Λάρισας Χρήστος Βλούχος, το γεγονός ότι φέτος τα θέματα που μπήκαν στις εξετάσεις σχεδόν σε όλα τα μαθήματα ήταν βατά, ανέφερε ότι προφανώς πρόκειται για μια ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου, αφού αυτά τα παιδιά έχουν βιώσει δύο πολύ δύσκολες χρονιές και φυσικά φέτος έχουν να αντιμετωπίσουν τους συντελεστές εισαγωγής που μειώνουν τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια. «Εύχομαι σε όλα τα παιδιά να έχουν μια καλή τύχη και να περάσουν σε μια σχολή της αρεσκείας τους» κατέληξε.
Σήμερα Τετάρτη, 23 Ιουνίου, συνεχίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ με Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass