ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2022 16:02

Το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης έχει ως αποστολή και στόχο την παροχή των απαραίτητων εφοδίων για την άρτια κατάρτιση του ιστορικού και θεωρητικού της τέχνης, του τεχνοκριτικού και του επιστημονικού ερευνητή, ο οποίος απασχολείται σε ιδρύματα συναφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες, καθώς και όσων επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Οι Σχολές Καλών Τεχνών Ελλάδας εμπίπτουν στις σχολές με ειδικό σύστημα πρόβασης. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα γραφεία του κάθε Τμήματος σε ημερομηνίες και με τρόπο που καθορίζονται από το εκάστοτε Τμήμα και στη συνέχεια ακολουθούν οι εισιτήριες εξετάσεις, οι οποίες διενεργούνται μετά από σχετική προκήρυξη του κάθε ιδρύματος. Οι ημερομηνίες των εισιτήριων εξετάσεων ορίζονται και αυτές κάθε χρόνο μέσω της προκήρυξης του κάθε ιδρύματος.
1. Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με έδρα την Αθήνα.
2. Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
3. Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα.
4. Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα.
Παρακάτω ακολουθεί ανάλυση για κάθε ένα Τμήμα.
1. Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με έδρα την Αθήνα.
Τομείς: Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, με την ολοκλήρωση των σπουδών, απονέμει ενιαίο πτυχίο με τις εξής κατευθύνσεις: Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Χαρακτικής.
Εισιτήριες Εξετάσεις: Το Τμήμα διενεργεί ειδικές εξετάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με την αριθμ. Φ.151/2995/Β6/13.1.2010 απόφαση Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Φ.Ε.Κ. 55/2010 τ. Β΄). Οι εισιτήριες εξετάσεις διενεργούνται από την Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων, στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Ε.Π. του Τμήματος με τη βαθμίδα του πρωτοβάθμιου καθηγητή και του αναπληρωτή καθηγητή, καθώς και ένα (1) μέλος του Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. από τη βαθμίδα του λέκτορα, οι οποίοι ορίζονται περιοδικά (ή ανά έτος) από τη Σύγκλητο. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στο Α’ έτος σπουδών του Τμήματος εκτελούν εικαστικά έργα από διάφορες συνθέσεις-πρότυπα, έμψυχα ή άψυχα ή και από τα δύο. Η Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων ορίζει και τοποθετεί τα πρότυπα στις αίθουσες των διαγωνιζομένων. Για κάθε δοκιμασία ο διαγωνιζόμενος επιλέγει ελεύθερα ένα ή περισσότερα πρότυπα, εκτός από την περίπτωση των δοκιμασιών εκείνων που έχουν οριστεί ως υποχρεωτικές, με απόφαση της Επιτροπής Εισιτηρίων Εξετάσεων. Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται τον μήνα Σεπτέμβριο και η διάρκειά τους για τους υποψηφίους είναι 5 ημέρες.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.asfa.gr.
2. Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ. με έδρα τη Θεσσαλονίκη
Εισιτήριες Εξετάσεις: Για πληροφορίες: https://www.vis.auth.gr.
3. Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τη Φλώρινα.
Γενικά Στοιχεία: Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης στο Τμήμα για τη λήψη του πτυχίου ορίζεται σε δέκα (10) εξάμηνα σπουδών. Το ΤΕΕΤ απονέμει Αδιάσπαστο και Ενιαίο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017. Εισιτήριες Εξετάσεις: Για πληροφορίες: https://eetf.uowm.gr/.
Μαθήματα Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών: Τα μαθήματα των Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών οργανώνονται ως εξής: Μαθήματα Εικαστικών Εργαστηρίων: α) Ζωγραφική (τρία Εργαστήρια). β) Γλυπτική (ένα Εργαστήριο). Μαθήματα Εργαστηρίων Εφαρμοσμένων Τεχνών: α) Ψηφιακών Τεχνών. β) Εκκλησιαστικών Τεχνών. γ) Διακοσμητικής. δ) Φωτογραφίας. ε) Κοσμήματος. στ) Σκηνογραφίας. ζ) Ψηφιδωτού. η) Κεραμικής. θ) Performanceart.
4. Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα.
Πρόσφατη Ίδρυση Τομέων (2021): Με την απόφαση υπ’ αριθμ. 20799/20-7-2021 (ΦΕΚ Β΄ 3605/2021) του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ιδρύονται τομείς στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εξής:
Α. Τομέας των Εικαστικών, ο οποίος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα: Ζωγραφική, Ελεύθερο Σχέδιο, Γλυπτική, Μάρμαρο, Χαρακτική, Εγκαταστάσεις, Σκηνογραφία, Αγιογραφία.
Β. Τομέας της Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης, ο οποίος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα: Ιστορία της Τέχνης, Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Θεωρία της Τέχνης, Ανθρωπολογία της Τέχνης, Ιστορία του Κινηματογράφου, Θεωρία του Κινηματογράφου, Ο Μύθος στην Τέχνη και τον Κινηματογράφο, Επιμέλεια Εκθέσεων, Μουσειολογία, Μουσειολογία - Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς, Υλικός Πολιτισμός, Λαϊκή Τέχνη, Σχολική Παιδαγωγική, Ψυχολογία της Εκπαίδευσης, Διδακτική της Τέχνης, Μουσειοπαιδαγωγική.
Γ. Τομέας των Ψηφιακών Μορφών Τέχνης, ο οποίος καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα: Φωτογραφία, Πληροφορική για την Τέχνη, Ψηφιακές μορφές της Τέχνης, Τέχνη και Θεωρία του ψηφιακού κόσμου, Βιντεοτέχνη - Οπτικοακουστικά μέσα, Γραφιστική, Εικονογράφηση - αφίσα, Κινούμενο Σχέδιο, Σατιρικό Σκίτσο. Ειδικότερα δίνεται έμφαση στα επιμέρους αντικείμενα που ορίζουν τις διακριτές κατευθύνσεις του πτυχίου ως ειδικευμένους και σαφώς προσδιορισμένους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς: α) Ζωγραφική. β) Γλυπτική. Εισιτήριες Εξετάσεις: Για πληροφορίες: http://arts.uoi.gr/web/.Ολόκληρη την ανάλυση του Τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στο βιβλίο «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2022» και την ηλεκτρονική τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού e-ΠάμεΠανεπιστήμιο.

 

Σπύρος Μιχαλούλης,
σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-677.8777.
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass