Οι «Πικάσο» του Ειδικού Εργαστηρίου...

Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ», ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2023 13:00
(Από αριστερά προς τα δεξιά) Οι εικαστικοί  του ΕΕΕΕΚ Ναπολεάννα Νανούλη,  Ειρήνη Καλούδη, Κατερίνα Βαρβούτη (Από αριστερά προς τα δεξιά) Οι εικαστικοί του ΕΕΕΕΚ Ναπολεάννα Νανούλη, Ειρήνη Καλούδη, Κατερίνα Βαρβούτη

Τι γίνεται όταν ο Πικάσο, η Φρίντα Κάλο, ο Ανρί Ματίς και ο Βαν Γκογκ «συνομιλούν» με τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.);

Τι γίνεται όταν παιδιά με βαριές κινητικές και νοηματικές αναπηρίες «αναπαράγουν» μέσα από τα δικά τους μάτια εμβληματικούς πίνακες ζωγραφικής του περασμένου αιώνα; Μα, νέα έργα τέχνης! Και φυσικά ευαισθητοποιούν το κοινό για ζητήματα αναπηρίας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Λάρισας συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τους μεγάλους ζωγράφους» και με τη βοήθεια των εικαστικών του Εργαστηρίου Κατερίνας Βαρβούτη, Ειρήνης Καλούδη, Ναπολεάνας Νανούλη παρουσίασαν την ομώνυμη έκθεση στο αίθριο του κυλικείου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, μια έκθεση για την οποία ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πινακοθήκης και κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών Αγγελος Αντωνόπουλος και η επιμελήτρια εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης Λίνα Τσίκουτα θα πούνε ότι «τα έργα στέκονται σε οποιαδήποτε γκαλερί του κόσμου».
Μιλώντας στην «Ε» η κ. Ειρήνη Καλούδη για την έκθεση θα τονίσει ότι: «Η έκθεση έγινε με βάση το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου μας. Ήμασταν τρεις εκπαιδευτικοί που πήραμε μέρος, η Κατερίνα Βαρβούτη, η Ναπολεάνα Νανούλη και η ομιλούσα Ειρήνη Καλούδη, και οι τρεις απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών. Αποφασίσαμε να ασχοληθούν τα παιδιά με την τέχνη, αφού η τέχνη αποτελεί ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τους ανθρώπους με αναπηρία, με το οποίο μπορούν να εκφραστούν και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Ανακαλύπτουν νέους τρόπους εκφραστικότητας και δημιουργικότητας, σπάζοντας τα δεσμά των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων και εντάσσοντάς τους στους κύκλους της κοινωνίας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Με τη βοήθεια τη δική μας τα παιδιά έφτιαξαν μικρά έργα τέχνης. Τα αφήσαμε ελεύθερα να επιλέξουν τα υλικά ή τα βοηθούσαμε εμείς να τα επιλέξουν. Εμείς είχαμε κάνει από πίσω το γράφημα του έργου, την αντιγραφή, και τα παιδιά οτιδήποτε έβαζαν οτιδήποτε έβρισκαν στο εργαστήριό μας και συνέθεταν μ’ αυτόν τον πανέμορφο τρόπο τα έργα αυτά. Πάνω στα έργα, όπως είδατε, υπάρχουν μέχρι και κουταλάκια πλαστικά, σπρέι, μαλλιά, τσόχες και πολλά άλλα» θα σημειώσει η κ. Καλούδη.
Έδειξαν ενδιαφέρον τα παιδιά θα τη ρωτήσουμε: «Τα παιδιά αυτά πάντα δείχνουν ενδιαφέρον. Μπορεί να μην αντιλήφθηκαν πλήρως ότι αντέγραψαν ένα έργο ενός μεγάλου ζωγράφου, αλλά και μόνο που αυτά τα παιδιά τα βάζεις να ζωγραφίζουν, να κολλάνε, να κόβουν, να δημιουργούν γενικότερα, μπορείς να διακρίνεις τη χαρά τους. Αν δώσεις σ’ αυτά τα παιδιά ένα πινέλο με χρώματα πραγματικά τα κάνεις ευτυχισμένα». Η κ. Καλούδη, μάλιστα, ανέφερε και τι της είπε η κ. Τσίκουτα κατά τα εγκαίνια: «Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ ωραίο και μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων ήταν παρούσα και η επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας κ. Λίνα Τσίκουτα και μας είπε ότι είναι κρίμα η έκθεση να περιοριστεί μόνο στη Λάρισα, θα πρέπει να ταξιδέψει».
Σκέφτεστε να την «ταξιδέψετε» θα τη ρωτήσουμε για να μας απαντήσει ότι: «Ναι, από Σεπτέμβριο. Σκεφτόμαστε, μάλιστα, να τη συνεχίσουμε, να την εμπλουτίσουμε με έργα, αλλά και να κάνουμε και μία ημερίδα σχετικά με τα κινήματα των καλλιτεχνών και τους καλλιτέχνες. Σ’ αυτό το σημείο οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Διοίκηση της Πινακοθήκης, στον Αλέξανδρο Σακελάρη που μας έκανε τη χορηγία των καταλόγων και φυσικά ευχαριστούμε και τη διευθύντρια του σχολείου, Αντιγόνη Παληκαρά, για τη στήριξή της στην επίτευξη της έκθεσης» θα σημειώσει καταληκτικά η κ. Καλούδη.
* Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Λάρισας είναι ένα Δημόσιο Σχολείο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας. Είναι το μοναδικό στον νομό και λειτουργούν σε αυτό τα Εργαστήρια Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Χειροτεχνίας και Αυτόνομης Διαβίωσης. Απευθύνεται σε μαθητές/-τριες με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Του Θανάση Αραμπατζή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass