Επέστρεψε με 3 ασημένια και 7 χάλκινα μετάλλια

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ 2η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ -ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ 13 ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2023 15:21
Η ελληνική ομάδα, ο πρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής και όλοι οι φοιτητές-εθελοντές, αμέσως  μετά τη λήξη της τελετής απονομής των μεταλλίων Η ελληνική ομάδα, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και όλοι οι φοιτητές-εθελοντές, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής απονομής των μεταλλίων

To 2022 ξεκίνησε ένας νέος διεθνής μαθητικός διαγωνισμός για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου, που προάγει την αριστεία στην επιστήμη της Αστρονομίας-Αστροφυσικής.
Στη 2η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων συμμετείχαν 13 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Νότια Αμερική, με 53 μαθητές και μαθήτριες.

Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές και μαθήτριες που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα είχε μια αύξηση πάνω από 50% σε συμμετοχές, γεγονός που σηματοδοτεί τη διαρκώς αυξανόμενη αποδοχή της Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής Νέων, παρότι το μάθημα της Αστρονομίας εκλείπει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Δευτεροβάθμιας στην πλειονότητα των χωρών του πλανήτη. Ο πρώτος χρυσός μαθητής -από την Ταϊλάνδη- επέλυσε το 98% των θεμάτων, που σημαίνει ότι τα φετινά θέματα ήταν μέτριας δυσκολίας.
Η προετοιμασία της αποστολής έγινε διαδικτυακά επί 3 μήνες του καλοκαιριού, καθώς και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από μια ομάδα επίλεκτων εκπαιδευτών που έχουν διατελέσει μέλη των Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας, έχουν κατακτήσει μετάλλια και είναι φοιτητές και φοιτήτριες Τμημάτων Φυσικής της χώρας μας και είναι οι Βασιλείου Ευτυχία, Ξυλόπορτας Κωνσταντίνος, Μπατσέλα Παναγιώτα, Γιάνι Σπύρος, Πουλτουρτζίδης Θέμης και Γάκης Διονύσης.
Η μαθητική ομάδα επιλέχθηκε από τους 200 περίπου μαθητές και μαθήτριες όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τρεις φάσεις του 28ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Οι μαθητές και μαθήτριες, Μελίστας Γιώργος από το 1ο ΓΕΛ Ναυπάκτου, Κουστουμπάρδης Νικόλας από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Πατρών και  Γκίκας Θεόδωρος από το Γυμνάσιο Νέας Καρβάλης Καβάλας απέσπασαν ασημένια μετάλλια, ενώ οι Ηλιάδης Αλέξανδρος από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση της Αθήνας, Τερζόπουλος Ιωάννης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων, Κουστουμπάρδης Διονύσης από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη Πατρών, Παντελής Φίλιππος από το Pierce-Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, Θεοχάρης Αδάμος από το 1ο Γυμνάσιο Φαρσάλων, Τσολάκη Ιωάννα από το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου και Καραγιαννόπουλος Ανδρέας από το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων κατέκτησαν χάλκινα μετάλλια.
Της αποστολής ηγήθηκαν ο Χρίστος Ξενάκης, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών, και ο ολυμπιονίκης του 2010 και 2011 Γιώργος Λιούτας (νυν μεταδιδακτορικός φοιτητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Darmstadt).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass