ΣΕ «ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ «ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ»

Προσλήψεις με μπλοκάκια στους παιδικούς σταθμούς

* Η απόφαση ελήφθη χθες στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη

Δημοσίευση: 04 Νοε 2014 11:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 18:55

Τις προσλήψεις προσωπικού με μπλοκ παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκια») ως «έσχατη λύση» προκειμένου να μην απειληθεί η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων παραβαίνοντας τη διακηρυγμένη αρχή της, περί προσλήψεων προσωπικού «με σταθερές σχέσεις εργασίας».

Οι ανελαστικές προθεσμίες για κάλυψη των θέσεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού και μετά τις 23 Νοεμβρίου, οπότε λήγουν οι ισχύουσες συμβάσεις διμηνιτών, «υποχρεώνουν» τη νέα δημοτική αρχή που «κληρονόμησε» το πρόβλημα από την καθυστέρηση των εμπλεκομένων υπουργείων, να αντιμετωπίσει την ωμή πραγματικότητα και τον κίνδυνο «να βρεθούν τα παιδιά στο δρόμο» υιοθετώντας πολιτικές που διαιωνίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Η απόφαση, για προσλήψεις 29 εργαζομένων με «μπλοκάκια» και άλλων 20 με νέες δίμηνες συμβάσεις, ελήφθη χθες στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα τεθεί προς έγκριση μεθαύριο Πέμπτη, εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμος Λαρισαίων αναζητεί κατεπείγουσα λύση, προκειμένου οι παιδικοί σταθμοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, θέμα που έρχεται ξανά στην επικαιρότητα αυτή τη φορά πιο επιτακτικά, με αφορμή τις ελλείψεις προσωπικού. Αφού σε διάστημα μόλις 20 ημερών (σ.σ. στις 23 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις) θα πρέπει να καλυφθούν οι θέσεις προσωπικού που θα μείνουν κενές με τη λήξη των σημερινών συμβάσεων (διμηνίτες).

Το θέμα απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων με τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως με τα σημερινά δεδομένα, το «δίλημμα που τίθεται είναι, ή να κλείσουν οι σταθμοί στις 23 Νοεμβρίου και να βρεθούνε τα παιδιά στον δρόμο ή να γίνουν προσλήψεις με “μπλοκάκια”;».

Το πρόβλημα των μη έγκαιρων – και επαρκών για την κάλυψη αναγκών - προσλήψεων εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς, αποτελεί ένα πρόβλημα που «κληρονόμησε» η νέα δημοτική αρχή μετά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και με ευθύνη των συναρμόδιων υπουργείων. Θέμα που, στα αρχές του φθινοπώρου, αποτέλεσε και αιτία αντιπαράθεσης απελθούσας και νέας δημοτικής αρχής, αντιπαράθεση που συνεχίσθηκε μάλιστα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως αντί των 60 – 65 θέσεων εποχικού προσωπικού που απαιτούν οι 25 σταθμοί του Δήμου Λαρισαίων που φιλοξενούν περί τα 1.800 παιδιά, το Υπουργείο Εσωτερικών λίγες ημέρες προτού ανοίξουν οι Σταθμοί με τον καθιερωμένο αγιασμό ενέκρινε τον περασμένο Αύγουστο, μόλις 16 θέσεις προσωπικού για τις οποίες μάλιστα η διαδικασία των προσλήψεων ολοκληρώνονται τα επόμενα 24ωρα.

Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφασίσθηκε να δοθεί προσωρινή λύση με την πρόσληψη 68 εργαζομένων με συμβάσεις δύο μηνών («δίμηνα») εκτιμώντας ότι στο μεσοδιάστημα θα γίνουν και άλλες προσλήψεις, κάτι που δεν έγινε τελικά, με τα συναρμόδια υπουργεία να χρονοτριβούν, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία των Σταθμών.

«Μέχρι σήμερα» εξηγεί στην «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης «τόσο ο δήμαρχος όσο και εγώ έχουμε επισκεφθεί 5 φορές το υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών για τις προσλήψεις 40 εργαζομένων μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων 18 εργαζομένων μέσω πόρων του υπουργείου Εσωτερικών».

«Χρειαζόμαστε» προσθέτει ο κ. Δεληγιάννης «κατ’ ελάχιστο 60 με 65 εργαζόμενους . Το “στοίχημά μας” τώρα είναι στις 23 Νοεμβρίου να έχουν καλυφθεί οι θέσεις προσωπικού, να κρατήσουμε ανοιχτούς του παιδικούς σταθμούς υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται στο 40% των αναγκών του προσωπικού, δεν μπορεί δηλαδή να σηκώσει το βάρος των ελλείψεων. Οι Παιδικοί Σταθμοί, πάση θυσία, πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί» καταλήγει ο κ. Δεληγιάννης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή (συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι και ο γεν. γραμματέας) χθες το μεσημέρι και μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη κατέληξε στην απόφαση των προσλήψεων με «μπλοκάκια» προκειμένου να «μην τιναχθεί στον αέρα» η λειτουργία των Σταθμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» στη χθεσινή συνεδρίαση τονίσθηκε πως οι πρωτοβουλίες της σημερινής αρχής για προσλήψεις επαρκούς προσωπικού «ναρκοθετήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία ενέκρινε 29 προσλήψεις με μπλοκάκια, με απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου σύμφωνα με προγραμματισμό του περασμένου Φεβρουαρίου».

Στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίσθηκε οι 29 θέσεις προσωπικού να καλυφθούν με «μπλοκάκια», άλλες 20 να καλυφθούν με νέες συμβάσεις δίμηνης διάρκειας, ενώ αποφασίσθηκε τέλος να ενταθούν οι επαφές για να «ξεμπλοκάρει» από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών η έγκριση των θέσεων μέσω ΕΣΠΑ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass