ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι «15άρηδες» που... απέβαλαν τη σχολική βία

* Πάνω από 80 παιδιά στο 10ο Γυμνάσιο οργάνωσαν Ομάδες Φιλίας εξαλείφοντας κάθε ίχνος σωματικής και λεκτικής βίας

Δημοσίευση: 07 Νοε 2014 9:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:00

 

 

Του Κ. Γκιάστα

Ο κανόνας λέει πως οι μαθητές επηρεάζονται πολύ από το «Βullying» που σημαίνει σχολική βία. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Παιδείας τρεις στους δέκα μαθητές έχουν πέσει θύματα βίας ή έχουν ασκήσει βία.

Υπάρχουν όμως κάποιοι μαθητές που πριν κλείσουν τα 15 τους κατάφεραν να «καταπατήσουν» τον κανόνα και να γίνουν η εξαίρεση αφού ήταν αυτοί που... τρόμαξαν το φαινόμενο που ονομάζουμε Βullying.

Ο λόγος για τους μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας που αυτή τη στιγμή καταφέρνουν κάτι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι 80 από τους 280 έχουν οργανωθεί σε Ομάδες Φιλίας κατά της λεκτικής και σωματικής βίας μέσα στον χώρο του Σχολείου.

Πρόκειται για μια δράση που υλοποιήθηκε πέρυσι μετά από πρόταση της τοποθετημένης κοινωνικής λειτουργού στο σχολείο και τα αποτελέσματα της οποίας ήταν αρκούντως ικανοποιητικά. Με βάση αυτά τα παιδιά του φετινού 15μελούς πήραν την πρωτοβουλία να επαναληφθεί. Απευθύνθηκαν στις μαθητικές κοινότητες και η πρόταση βρήκε απήχηση καθώς 80 περίπου παιδιά από τα 280 συνολικά έγιναν μέλη 6 Ομάδων Φιλίας.

Οι ομάδες έχουν παρεμβατικό ρόλο και προσπαθούν να προστατέψουν τους λιγότερο δυνατούς μαθητές. Στόχος να γίνουν όλα τα παιδιά μια παρέα κάτι που δείχνει πως πετυχαίνει...

Για την πρωτοβουλία των παιδιών μάς μίλησε αρχικά ο διευθυντής του 10ου Γυμνασίου ο κ. Βασίλης Πέτσας ο οποίος τόνισε: «Η πρωτοβουλία αυτή των παιδιών όχι απλά μας βρήκε σύμφωνους αλλά σκεφτήκαμε πως χρειάζεται επιβράβευση. Τα ποσοστά της βίας στα σχολεία δεν είναι απλά μεγάλα αλλά τεράστια. Το υπουργείο δίνει οδηγίες συχνά για εκδηλώσεις στα σχολεία με στόχο την εξάλειψη τέτοιων εκδηλώσεων βίας.

Πρόσφατα με οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας έγιναν εκδηλώσεις για την αποφυγή της βίας στους αθλητικούς χώρους. Από τη στιγμή που γίνεται αυτό η σχολική κοινότητα ενδιαφέρεται για τους σχολικούς χώρους.

Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο στο σχολείο μας υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές από κάποιους μαθητές που δεν ξεκινάνε από το σχολείο αλλά από το οικογενειακό περιβάλλον ή το περιβάλλουν όπου μεγαλώνουν γενικότερα και εκδηλώνονται με τρόπο βίαιο και υποτιμητικό. Εφαρμόζουν διαδικασίες αποκλεισμού μαθητών».

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ

Όμως τι λένε τα παιδιά που εμπνεύστηκαν τη φετινή προσπάθεια; Αρχικά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του 15μελούς Σταύρος Παπαγιαννόπουλος μιλώντας για τον σκοπό της δημιουργίας των Ομάδων Φιλίας λέγοντας πως: «Δημιουργήθηκαν με κύριο σκοπό την πλήρη εξαφάνιση του σχολικού εκφοβισμού, "bulling". Με απλά λόγια θέλουμε να προστατεύσουμε τους αδύναμους από τους δυνατούς και με σκοπό τη συμφιλίωση του θύματος με τον θύτη». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Σπύρος Κωτούλας είπε: «Φέτος, με νέο 15μελές συμβούλιο η προσπάθεια αυτή συνεχίστηκε και συνολικά περίπου 80 μαθητές των μαθητικών κοινοτήτων συμμετέχουν στη δράση αυτή, οι οποίοι κατατάσσονται σε 6 ομάδες των 15 ατόμων, κατανεμημένες στο χώρο του σχολείου. Όλα αυτά έγιναν ύστερα από συνεργασία των μαθητικών κοινοτήτων με το 15μελες συμβούλιο και το αυξημένο, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενδιαφέρον από τους μαθητές αλλά κυρίως των μαθητών της Α' και Β' Γυμνασίου οι οποίοι αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια».

Ο Δημήτρης Ρούστας ως γραμματέας του 15μελούς αναφέρθηκε στον τρόπο δράσης: «Τα μέλη των ομάδων προσπαθούν να συνετίσουν με συμβουλές και φιλική συμπεριφορά τους συμμαθητές τους που ασκούν σωματική ή λεκτική βία σε κάποιον. Σημειωτέον, οποιοσδήποτε μαθητής συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία και συμπεριφορά θα τιμωρείται ύστερα από απόφαση του 15μελούς συμβουλίου και τον Σύλλογο Διδασκόντων» ενώ για τον τελικό στόχο ανέφερε: «Στόχος μας είναι όλο και περισσότεροι μαθητές να αγκαλιάσουν τη δράση αυτή και να κατανοήσουν το μήνυμα κατά του σχολικού εκφοβισμού».

 

 

 

 

Οι Ομάδες Φιλίας και στο WEB TV

Οι επισκέπτες του site της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: www.eleftheria.gr θα μπορούν από σήμερα να παρακολουθήσουν το σχετικό ρεπορτάζ και από το web tv, δηλαδή τη διαδικτυακή τηλεόραση της εφημερίδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass