Μαθητές γνωρίζουν τη λαϊκή μας παράδοση

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2024 7:26

Στη δημοτική μας παράδοση είναι αφιερωμένο το 6ο Μουσικό Μαθητικό Φεστιβάλ Σχολείων που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Στο Φεστιβάλ που διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων χιλιάδες μαθητές και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί γνώρισαν τη μουσική παράδοση της χώρας, και συνδέθηκαν βιωματικά με τα δημοτικά τραγούδια που διατηρούνται ακόμη και τα οποία είναι άρρηκτα «δεμένα» με τις κρίσιμες στιγμές της ζωής, τις εθνικές εορτές, αλλά και τα θρησκευτικά πανηγύρια των Ελλήνων.

Στο Φεστιβάλ, που συμμετέχουν πάνω από 1200 μαθητές και έχει τον τίτλο «Μουσικές περιπλανήσεις στην παράδοση του τόπου μας», χαιρετισμό απηύθυνε η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Λάρισας Μαρία Αποστολάκη που σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «…Το φετινό Φεστιβάλ αποτελεί μέρος των ευρύτερων δράσεων του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου: «Τα παιδιά πρεσβευτές του τόπου τους», το οποίο ίδρυσε και συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, με τη συμμετοχή δεκάδων εκλεκτών φορέων και υπέρ των 200 σχολικών μονάδων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στο πλαίσιο του Δικτύου αυτού, έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε, πέραν των μαθητικών χορωδιών των σχολικών μονάδων Δ.Π.Ε. Λάρισας, και άλλες από τις σχολικές μονάδες-μέλη του Δικτύου, από την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ διαδικτυακά μας παρακολουθούν, επίσης, σχολικές μονάδες της ομογένειας, στις οποίες στέλνουμε τον εγκάρδιο χαιρετισμό μας.
Στη στοχοθεσία του Δικτύου περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των μαθητών με τον τοπικό αλλά και τον παγκόσμιο πολιτισμό, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί η μουσική παράδοση, που είναι συνυφασμένη με τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του λαού. Για τον λόγο αυτό, το φετινό μουσικό μαθητικό φεστιβάλ αναφέρεται πρωτίστως στην παραδοσιακή μουσική, με στόχο τη βιωματική σύνδεση με τα δημοτικά τραγούδια που διατηρούνται ακόμη και έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του ελληνικού λαού».
Στο περιθώριο της εκδήλωσης δήλωσε στην «Ε» ότι «Συμμετέχουν πάνω από 200 σχολικές μονάδες, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Οι εκπαιδευτικοί μουσικής αγωγής καθώς και οι διευθυντές είναι πάντα στο πλευρό των παιδιών και κάνουν ό,τι καλύτερο και γι’ αυτό έχουμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα».
« Τι προσδοκάτε να κερδίσουν τα παιδιά απ’ αυτό το Φεστιβάλ» ρωτήσαμε την κ. Αποστολάκη, και απαντά «Κατ’ αρχήν ξέρουμε ότι η μουσική προάγει το αξιακό σύστημα των παιδιών και τις ευαισθησίες τους και είμαστε χαρούμενοι που οι εκπαιδευτικοί μουσικής αγωγής μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και έχουν την ευκαιρία να δούνε τη μουσική διαχρονικά. Από την παραδοσιακή μέχρι τη σύγχρονη μουσική. Εχουμε δηλαδή όλα τα περάσματα της μουσικής μέσα στον χρόνο και αυτό είναι το καλύτερο και για τους μαθητές αλλά και για τους εκπαιδευτικούς».
Στο Φεστιβάλ παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους μαθητές για τις μουσικές τους επιδόσεις και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν.
Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass