B. Θερμός: «Χρειαζόμαστε έναν νέο τύπο Έλληνα!»

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2014 19:31 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:55

 

Το θέμα «Ποια Ελλάδα χρειαζόμαστε μετά την κρίση;» ανέπτυξε ο κληρικός, ψυχίατρος και συγγραφέας π. Βασίλειος Θερμός, μιλώντας σε εκδήλωση των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου.

Όπως σημειώνεται από τα εκπαιδευτήρια «με αφορμή τη σημερινή δύσκολη περίοδο, ο ομιλητής εξέφρασε την άποψη πως για να ξεπεράσει ο ελληνισμός τις παθογένειες των πολλών τελευταίων δεκαετιών, χρειάζεται ριζική αναθεώρηση μερικών χαρακτηριστικών του, που λανθασμένα συνηθίσαμε να τα θεωρούμε στοιχείο της «ελληνικής ιδιαιτερότητας».

«Όπως μετά από ένα έμφραγμα η μοίρα του ασθενούς κρίνεται από το αν θα αλλάξει τρόπο ζωής, έτσι και μετά την κρίση η βιωσιμότητα της ελληνικής κοινωνίας θα κριθεί από το αν θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε έναν νέο τύπο Έλληνα», υπογράμμισε ο π. Βασίλειος.

Βασικά χαρακτηριστικά αυτού του «νέου Έλληνα» είναι η ολιγάρκεια, η αποδοχή της αξιοκρατίας, η δυνατότητα για συνεργασία, το ενδιαφέρον για τα κοινά και η «θεσμική συνειδητοποίηση». «Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν να είναι ένα νησί. Παραδοσιακά ο Έλληνας νιώθει υπόλογος μόνο στην οικογένειά του, ενώ χρειάζεται να νιώθει υπόλογος και στο Κράτος μας και στους νόμους της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο π. Θερμός.

Τόνισε δε πως η εκκλησιαστική εμπειρία προσφέρει στους σύγχρονους Έλληνες την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για αυτή τη νέα πραγματικότητα. «Η αλλαγή δεν θα έρθει από κανένα "μεσσία", αλλά από τον καθένα μας. Μόνο αν γίνουμε όλοι "μέρος της αλλαγής που θέλουμε" θα κατορθώσουμε να διαμορφώσουμε ανάλογα και τα παιδιά μας -και θα βελτιωθεί η κατάσταση». «Δυστυχώς έχουμε την Ελλάδα που αξίζει στα ελαττώματά μας. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε και να φτιάξουμε μιαν Ελλάδα αντάξια των ηρώων και των αγίων της» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass