Οι μαθητές ...δεν ξεχνούν!

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2014 19:20 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:00

«Αντισώματα στο μικρόβιο του ρατσισμού…», κάλεσε να αναπτύξουν οι νέοι σήμερα, η γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μπέττυ Μαγρίζου, κατά το χαιρετισμό της σε εκδήλωση αφιέρωμα,  στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της Λάρισας και της Κοιλάδας.

Ο μαθητόκοσμος που συμμετείχε, κλήθηκε να διδαχθεί από το παρελθόν και τα σημάδια της καταστροφής που άφησε ο ρατσισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας, ώστε να κρατήσει σθεναρές αντιστάσεις απέναντι σε φαινόμενά του, που εκφράζονται ακόμη και στις μέρες μας.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση, που οργάνωσε για τα σχολεία, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας,  η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και στο πλαίσιό της, χαιρετισμούς απηύθυναν η  Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, διβάζονρας παράλληλα και μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου παιδείας κ. Γεωρ. Καλατζή, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου και τέλος εκ μέρους της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας η κ. Μαγρίζουν σε ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ναζιστική ιδεολογία εκμεταλλεύτηκε την άσχημη οικονομική κατάσταση, που επικρατούσε και με μεθοδευμένες κινήσεις έστρεψε τους Γερμανούς εναντίον των εβραίων, των τσιγγάνων, των αριστερών, των ψυχικά ασθενών. Και τα κατάφερε. Κατάφερε να κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα του 20ου αιώνα.

…Είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στις μέρες που ζούμε, οι νέοι να θυμούνται, να μαθαίνουν και να αναπτύσσουν τα δικά τους αντισώματα στο μικρόβιο του ρατσισμού».

Μαθητές, του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, το 3ου  ΓΕΛ Λάρισας και του Γυμνάσιου Λ.Τ. Κοιλάδας, με την επιμέλεια της διευθύντριας του Γυμνασίου Κοιλάδας κ. Ιωάννας Θεοδωροπούλου, παρουσίασαν οπτικοακουστικό αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα, με αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και με σχετικά λογοτεχνικά αποσπάσματα και ποιήματα.

Μεταξύ αυτών, πραγματοποιήθηκε: Αφήγηση του χρονικού από τη Δήμητρα Μουζά του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, ανάγνωση της 1ης αντιναζιστικής προκήρυξης από τoν Βασίλη Μόρφο του 3ου ΓΕΛ Λάρισας, ανάγνωση αποσπάσματος  από το βιβλίο    Μάρκου Ναχόν , Birkenau Auschwitz II  από την Ευαγγελία Νατσίδη του Γυμνασίου Λ.Τ Κοιλάδας, ανάγνωση αποσπάσματος  από το βιβλίο της Μπέττυς Μαγρίζου ,«το Βραχιόλι της Φωτιάς», από τον Άγγελο Σακαλής του  3ου  ΓΕΛ Λάρισας, ανάγνωση της 2ης αντιναζιστικής προκήρυξης από την Άρτεμη Κούτρα του 3ου ΓΕΛ Λάρισας, παρουσίαση του θεατρικού αναλογίου « Τα παιδιά του πολέμου», της Νινέττα Φάις από τους μαθητές Λέων Μαγρίζο και Φίλιππο Τζουάνα κ.α. Την εκδήλωση έκλεισε η κ Β. Ζησοπούλου του 1ου Γυμνασίου Λάρισας.

Εξάλλου το πρωί, μαθητές κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Άννας Φρανκ, στην ομώνυμη πλατεία, της πόλης μας.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass